召集所有精神病情緒病患者(7)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
大家唔好唔記得做運動可以減壓

想出去架 不過日日都落雨

屋企有部單車機

之前跑開步
自從個胃有事後就停左

你係咪IBS 咋, 所以先胃唔舒服

真係唔知
醫生話我adjustment disorder
早排自從婆婆走左個胃就開始脹住同痛
超多胃氣又食唔到野
後尾睇普通醫生唔得先試下精神科
本來食緊deanxit 就無咩
但副作用有啲煩咪轉下
到今日轉又有啲唔舒服
啲副作用搞到全身好攰
無力之餘自己諗野又好負面
成日怕自己有咩病有咩病
唔係幾開心咁

咁係啦, 食deanxit 係長效型既鎮靜劑, 早兩日睇醫生佢有講, 你應該係長期情緒低落, 食呢隻藥係幫助到, 不過你副作用大就麻煩d

醫生就話藥廠指引唔suggest我呢個年紀長期食deanxit
同埋食完副作用真係勁
最近就心情都係好差
成日諗好多野
新藥又好似唔夠力咁

屋企有部單車機

之前跑開步
自從個胃有事後就停左

真係唔知
超多胃氣又食唔到野
但副作用有啲煩咪轉下
到今日轉又有啲唔舒服
啲副作用搞到全身好攰
成日怕自己有咩病有咩病
唔係幾開心咁

咁係啦, 食deanxit 係長效型既鎮靜劑, 早兩日睇醫生佢有講, 你應該係長期情緒低落, 食呢隻藥係幫助到, 不過你副作用大就麻煩d

醫生就話藥廠指引唔suggest我呢個年紀長期食deanxit
同埋食完副作用真係勁
最近就心情都係好差
成日諗好多野
新藥又好似唔夠力咁

其實你咩年紀?唔係成年人都得架咩
醫生唔肯定我係咪有adhd
比左張關於集中力嘅問卷比我叫我拎比呀媽做
但我轉個頭唔見左

屋企有部單車機

之前跑開步
自從個胃有事後就停左

真係唔知
超多胃氣又食唔到野
但副作用有啲煩咪轉下
到今日轉又有啲唔舒服
啲副作用搞到全身好攰
成日怕自己有咩病有咩病
唔係幾開心咁

同埋食完副作用真係勁
最近就心情都係好差
成日諗好多野
新藥又好似唔夠力咁

其實你咩年紀?唔係成年人都得架咩

一個唔小心用茶送藥
祝大家今晚發個美夢

黎左呢個post之後
發覺自己人生有返多小小意義
一個唔小心用茶送藥
祝大家今晚發個美夢

黎左呢個post之後

我茶或咖啡真係廿秒上腦
飲得多仲頭痛
一個唔小心用茶送藥
祝大家今晚發個美夢

黎左呢個post之後

我茶或咖啡真係廿秒上腦

以前好鍾意飲茶
依家要飲少好多

屋企有部單車機

之前跑開步
自從個胃有事後就停左

真係唔知
超多胃氣又食唔到野
但副作用有啲煩咪轉下
到今日轉又有啲唔舒服
啲副作用搞到全身好攰
成日怕自己有咩病有咩病
唔係幾開心咁

Deanxit 係 TCA(舊式antidepressant,強效但副作用高)+ 低劑量antipsychotic,一粒藥有兩隻藥,antipsychotic 加強治療效果,穩定情緒

屋企有部單車機

之前跑開步
自從個胃有事後就停左

真係唔知
超多胃氣又食唔到野
但副作用有啲煩咪轉下
到今日轉又有啲唔舒服
啲副作用搞到全身好攰
成日怕自己有咩病有咩病
唔係幾開心咁

Deanxit 係 TCA(舊式antidepressant,強效但副作用高)+ 低劑量antipsychotic,一粒藥有兩隻藥,antipsychotic 加強治療效果,穩定情緒

係定啲既個人
無諗咁多負面野
但副作用太勁
一個唔小心用茶送藥
祝大家今晚發個美夢

黎左呢個post之後

我茶或咖啡真係廿秒上腦

以前好鍾意飲茶
依家要飲少好多

個fd買左兩大支津路比我
飲飲下醒係要食藥
就順便食埋

屋企有部單車機

之前跑開步
自從個胃有事後就停左

真係唔知
超多胃氣又食唔到野
但副作用有啲煩咪轉下
到今日轉又有啲唔舒服
啲副作用搞到全身好攰
成日怕自己有咩病有咩病
唔係幾開心咁

咁promethazine hcl又係咩藥?
點解我上網睇到係止咳藥
一個唔小心用茶送藥
祝大家今晚發個美夢

黎左呢個post之後

茶無咩野0既, 我成日食完藥第2啖就飲咖啡

屋企有部單車機

之前跑開步
自從個胃有事後就停左

真係唔知
超多胃氣又食唔到野
但副作用有啲煩咪轉下
到今日轉又有啲唔舒服
啲副作用搞到全身好攰
成日怕自己有咩病有咩病
唔係幾開心咁

我係咪算好彩, 食唔出有副作用, 其實如果呢隻唔得應該都仲有好多其他藥揀?
長期心痛有野壓住 個腦不停諗同一樣野可以點搞

呢d 好難, 迫自己出街, 落街行, 分心

而家都仲係唔係好feel到開心同興奮

好難一時間變好, 如果你好開心, 情緒突然反彈仲衰, 接受自己而家0既情緒, 盡力就OK

好難一時間變好, 如果你好開心, 情緒突然反彈仲衰, 接受自己而家0既情緒, 盡力就OK

我依家個狀態就係
我前一刻好開心同朋友傾計
下一刻又突然亂諗唔開心
到自己一個人嘅時候就會喊
不過無乜事

我依家個狀態就係
我前一刻好開心同朋友傾計
下一刻又突然亂諗唔開心
到自己一個人嘅時候就會喊
不過無乜事

我冇乜動力見朋友。。本來今日約左。。放左飛機
過幾日好朋友生日 一定要出 但好驚我出到去仲煩緊搞差個氣氛
請問有無人知邊到有得睇私家精神科醫生?
你地飲食方面點?
唔知係咪成個星期冇乜食野
而家食到某d味既野好想嘔 又冇乜胃口

屋企有部單車機

之前跑開步
自從個胃有事後就停左

真係唔知
超多胃氣又食唔到野
但副作用有啲煩咪轉下
到今日轉又有啲唔舒服
啲副作用搞到全身好攰
成日怕自己有咩病有咩病
唔係幾開心咁

咁promethazine hcl又係咩藥?
點解我上網睇到係止咳藥

用黎產生睡意,廢過安眠藥
其實我好清楚引發我有呢個病嘅原因係咩
我唔想去承認唔想去知道唔想去面對
我呢一個星期好努力拎自己開心
盡量去社交多啲
唔好再比自己脫離群眾

係,我真係好垃圾
但我真係唔想承認自己因爲個小小社交問題搞左個病出黎
老老實實,我真係知道由mid term 開始已經唔對路
我同醫生講持續一個月
其實我心底好清楚
根本唔止一個月
只係呢一個月好嚴重,返唔到學,生活造成困擾

我好想9up下,對唔住
發放負能量
但呢一刻,好想9up下我嘅心情
好想借酒消愁,但應承過男朋友唔會飲
唯有不停食朱古力同飲茶

我好乖,我好叻,我只係病左
我好唔開心,我好辛苦,我好想喊
我變得好快,但我努力緊
我真係好愛我男朋友,我好想快啲無事
我好驚,有一日佢頂唔順唔要我
比多小小時間我得唔得?
你地飲食方面點?
唔知係咪成個星期冇乜食野
而家食到某d味既野好想嘔 又冇乜胃口

胃口差左好耐
不過今日roommate 報告出左良性好開心就食到正常分量
其餘時間都係好差
連最愛嘅炸雞扒聞到都想作嘔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞