召集所有精神病情緒病患者(7)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike

都無計, 幾年淨食血清都反覆,問返我個家庭醫生佢話又唔叫好重,都可以試咁囉

食血清係咪可以有開心感覺

血清其實都係焦慮要食0既藥, 又唔係話可以開心, 只係調節返好0的血清素等你穩定, 之前好似睇個醫生訪問, 話普通無病0既人食左血清其實只係無感覺

咁血清同deanxit既分別係?

deanxit係鎮靜劑0既一種

竟然咁多地方ban左

50 60 年代的藥,多年後發現嚴重副作用,唔出奇
係度
大前年有睇過醫生確診抑鬱但冇KEEP住食藥
因為窮人冇錢 而家一樣冇錢
我係會想死果隻 諗埋自己點樣食果隻
冇勇氣先冇實行

有冇睇公院精神科
有睇應該有平藥食

係架, 佢未必會令到你開心左, 不過我係IBS 呢隻藥又好似幾岩使, 食左個半月無咩痾, 都係1,2次, 以前係一星期2,3次痾, 而家一個月先2,3次, 最緊要係睇佢KEEP到幾耐

你又食lexapro 15mg又食deanxit?咁都幾重藥喎

搭單問下 其實點先叫重藥

多過一隻同類藥物

我唔係兩隻唔同類藥咩?

Deanxit有tca 成份,lexapro 係ssri,二樣都係antidepressant,甚少會一齊用,多數ssri唔得會轉tca/snri,唔係加,deanxit 仲有antipsychotic 成份去加強效果

咁我唔知, 不過呢度都好似有幾個巴絲同血清一齊食緊, 我問過我家庭醫生佢又無話有0的咩問題呀

家庭醫生咁呢叻唔係家庭醫生,佢in咩position 去challenge 專科開藥的決定,我係話重藥,副作用多,唔係鎮靜劑,不過唔係問題,as long as you can take it and have positive effects

因為呢隻藥咁岩有兩個醫生都有開過, 我係會問埋家庭醫生意見, 因為我之後都會搵佢去睇返我病,佢有讀到精神科相關野, 我負擔唔到個專科藥費, 可能因為醫生覺得我未必會明, 我問佢呢隻叫咩藥, 佢地兩個都答我算係鎮靜劑啦

血清其實都係焦慮要食0既藥, 又唔係話可以開心, 只係調節返好0的血清素等你穩定, 之前好似睇個醫生訪問, 話普通無病0既人食左血清其實只係無感覺

竟然咁多地方ban左

巴打你都食緊?香港好似好常用, 我睇過兩個家庭醫生, 你一同佢講有焦慮FEEL佢地都係開呢隻

肴望到時戎藥唔好咁難戎就好, 最怕呢樣

竟然咁多地方ban左

巴打你都食緊?香港好似好常用, 我睇過兩個家庭醫生, 你一同佢講有焦慮FEEL佢地都係開呢隻

我個醫生話唔會難戒

竟然咁多地方ban左

Deanxit 係會難戒
係度
冇勇氣先冇實行

有冇睇公院精神科
有睇應該有平藥食

窮人連食藥都唔得
冇呀, 係咪要轉介信果D
同埋要返工, 情緒病冇得Claim錢同病假

竟然咁多地方ban左

醫生有講到時要半粒咁食住戎, 不過佢話我而家有用, 肚痛無發作就最好食番一排先

竟然咁多地方ban左

醫生話依隻唔會好依賴
但食完都唔覺開心
晚晚見到堆藥都冇動力食

呢隻藥好少聽講係夜晚食, 上次我話眼訓, 醫生叫我試下唔好咁早食, 但佢話最遲要黃昏6,7點就食

竟然咁多地方ban左

下 佢同我講唔難既

醫生都同我講唔難 不過, 難唔難都係要死頂, 醫生多數唔會理太多

竟然咁多地方ban左

醫生話依隻唔會好依賴
但食完都唔覺開心
晚晚見到堆藥都冇動力食

呢隻藥好少聽講係夜晚食, 上次我話眼訓, 醫生叫我試下唔好咁早食, 但佢話最遲要黃昏6,7點就食

不過都係個句, 最緊要對你有用就得, 至少你訓到己經好好

醫生話依隻唔會好依賴
但食完都唔覺開心
晚晚見到堆藥都冇動力食

不過都係個句, 最緊要對你有用就得, 至少你訓到己經好好

但我最想要既都係開心.....

開心有時要靠自己, 藥好難幫到曬你
係度
冇勇氣先冇實行

有冇睇公院精神科
有睇應該有平藥食

窮人連食藥都唔得

公院藥都係大概百零蚊
要轉介信 之後去醫院精神科會叫你排期 但如果你情況緊急會排快啲 最快1個月都見到醫生 其實公院應該會出醫生紙 但拎張紙去同人証明自己有情緒病 呢個社會就好似會有啲標籤 但窮就唔係冇出路既 加油呀巴打 藥物會有幫助 希望你會走出去啦
係度
冇勇氣先冇實行

有冇睇公院精神科
有睇應該有平藥食

窮人連食藥都唔得

公院藥都係大概百零蚊
要轉介信 之後去醫院精神科會叫你排期 但如果你情況緊急會排快啲 最快1個月都見到醫生 其實公院應該會出醫生紙 但拎張紙去同人証明自己有情緒病 呢個社會就好似會有啲標籤 但窮就唔係冇出路 加油呀巴打 藥物會有幫助 希望你會走出去啦

下 佢同我講唔難既

醫生都同我講唔難 不過, 難唔難都係要死頂, 醫生多數唔會理太多

Benzo 一定要警告你架

咁benzo 有, 次次覆診都問期間有無食過
勁低能, 開左冷氣半個鐘覺得唔涼既, 原來無關窗

下 佢同我講唔難既

Benzo 一定要警告你架

咁benzo 有, 次次覆診都問期間有無食過

我日日食都係咁啦
佢聽完就算

因為用黎訓覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞