召集所有精神病情緒病患者(7)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
聽日覆診
傾下轉藥

我都聽日覆診

星期三覆診

咁由見1,2個朋友開始

有冇諗過揾CP先

絲打 我依幾日先留意
請問咩係CP?

臨床心理學家 通常未係嚴重都未必需要藥物治療
可以睇左CP先 睇下幫唔幫到你 真係有需要佢會refer你去睇醫生

其實我一開始係咪錯左
應該要搵cp比佢判斷下我要唔要睇醫生
一食藥就無得斷覺得好煩
好似啲皮膚過敏咁無得斷尾

但絲打睇你情況都覺得你應該係要睇醫生既 同埋唔好食左幾日就覺得自己斷唔到藥先得架 我真係識人斷到架

乜我真係咁嚴重?
有時自己諗返都覺得好似無事發生過咁
我見我家姐食左好多年
用好多錢睇醫生到依家都仲勁嚴重
所以好驚會變到佢咁
我覺得我爸媽承受唔到兩個女都咁樣

情緒病同其他病一樣都係病向淺中醫呀絲打
如果覺得自己開始出現情緒病症狀嘅話, 我同上面絲打一樣都會建議你搵CP先
CP會同你一齊搵出生活壓力嘅源頭, 睇吓有冇辦法解決/改變心態同佢共存
如果症狀太嚴重影響到生活(完全唔想返工, 想自殘/自殺etc.), CP都會建議你搵精神科醫生開藥
就算你一開始搵精神科, 醫生除咗開藥之外通常都會轉介你去CP
記住精神科藥物只係控制/減輕症狀, 個問題根源一日未解決, 無論點食藥都會有情緒病

但我醫生無話轉介我做cp
正係識叫我覆診,hea爆醫生
我家姐話返香港帶我去睇cp
不過可能到時好返呢
回返清一色絲打先
乜我真係咁嚴重?
我見我家姐食左好多年
所以好驚會變到佢咁

未必係好嚴重 但好突然 或者好控制唔到
但心理治療梗係有佢既位置啦
唔想變到佢咁就要乖乖地食藥 見絲打你都唔係拖左好耐 你keep住食藥應該就會好好多 唔好見好少少就斷呀 呢度既巴絲都會撐住你

原來清一色絲打食緊藥
咁就唔可以隨便停藥減藥啦

新仔黎,食左兩星期
所以仲有好野都唔識
一開始仲以為間房太焗透唔到氣
回返清一色絲打先
乜我真係咁嚴重?
我見我家姐食左好多年
所以好驚會變到佢咁

唔想變到佢咁就要乖乖地食藥 見絲打你都唔係拖左好耐 你keep住食藥應該就會好好多 唔好見好少少就斷呀 呢度既巴絲都會撐住你

其實我啲fd話我考dse個排有話過自己有情緒病
但可能個陣無好無嚴重同好困擾就捱過左
今次真係

不過我都相信好快無事

加油 有乜事要出聲
如果 疑病同焦慮 開 ssri+ 維思通 又岩唔岩

維思通(Risperidone)係抗精神分裂藥, 不過後嚟發現對bipolar disorder有療效所以醫生都會開俾bipolar患者(類似嘅情況仲有lamotrigine/lamictal, 可以醫癲癇同bipolar)
如果單純抑鬱就會開SSRI, e.g. sertraline(zoloft)

疑病方面我唔知, 但係焦慮嘅話通常會開benzodiazepine(簡稱benzo), 常見嘅benzo有alprazolam(xanax)

以上係我食咗兩年藥嘅經驗, 唔同醫生可能會開另一款藥

但點解我就咁depression都會開q仔

咩係Q仔

Quetiapine

咁由見1,2個朋友開始

絲打 我依幾日先留意
請問咩係CP?

可以睇左CP先 睇下幫唔幫到你 真係有需要佢會refer你去睇醫生

其實我一開始係咪錯左
一食藥就無得斷覺得好煩

但絲打睇你情況都覺得你應該係要睇醫生既 同埋唔好食左幾日就覺得自己斷唔到藥先得架 我真係識人斷到架

乜我真係咁嚴重?
我見我家姐食左好多年
所以好驚會變到佢咁

如果覺得自己開始出現情緒病症狀嘅話, 我同上面絲打一樣都會建議你搵CP先
CP會同你一齊搵出生活壓力嘅源頭, 睇吓有冇辦法解決/改變心態同佢共存
如果症狀太嚴重影響到生活(完全唔想返工, 想自殘/自殺etc.), CP都會建議你搵精神科醫生開藥
就算你一開始搵精神科, 醫生除咗開藥之外通常都會轉介你去CP
記住精神科藥物只係控制/減輕症狀, 個問題根源一日未解決, 無論點食藥都會有情緒病

不過可能到時好返呢

之前我睇果個一路都無叫我睇CP, 真係一個個架咋, 我新果個醫生都話睇CP 係好, 但睇幾次夠, 佢話成日睇好曬錢

咁由見1,2個朋友開始

其實我一開始係咪錯左
一食藥就無得斷覺得好煩

乜我真係咁嚴重?
我見我家姐食左好多年
所以好驚會變到佢咁

不過可能到時好返呢

之前我睇果個一路都無叫我睇CP, 真係一個個架咋, 我新果個醫生都話睇CP 係好, 但睇幾次夠, 佢話成日睇好曬錢

都應該睇埋,唔同approach
如果 疑病同焦慮 開 ssri+ 維思通 又岩唔岩

維思通(Risperidone)係抗精神分裂藥, 不過後嚟發現對bipolar disorder有療效所以醫生都會開俾bipolar患者(類似嘅情況仲有lamotrigine/lamictal, 可以醫癲癇同bipolar)
如果單純抑鬱就會開SSRI, e.g. sertraline(zoloft)

疑病方面我唔知, 但係焦慮嘅話通常會開benzodiazepine(簡稱benzo), 常見嘅benzo有alprazolam(xanax)

以上係我食咗兩年藥嘅經驗, 唔同醫生可能會開另一款藥

Risperidone + ssri 可以做augment therapy
回返清一色絲打先
乜我真係咁嚴重?
我見我家姐食左好多年
所以好驚會變到佢咁

原來清一色絲打食緊藥
咁就唔可以隨便停藥減藥啦

新仔黎,食左兩星期
所以仲有好野都唔識
一開始仲以為間房太焗透唔到氣

兩星期好短時間啫
以抑鬱藥嚟計通常要4~6個禮拜病情先開始慢慢改善, 有時見效之前情況反而會有少少轉壞
例如我第一次食zoloft嗰陣, 頭兩三個禮拜一望住啲藥就會有衝動好似服藥自殺咁成包啪哂(明明自己唔想自殺都會咁), 過咗呢段時間就會正常返, 情緒都改善咗
後嚟我check返呢隻藥先知道後生食SSRI有機會引發自殺衝動
不過依家諗返轉頭隻藥真係幫我捱過病情最差嗰段時間

係呀,有人陪住無咁易想死
因為知道係人面前唔可以發癲
依家慢慢返到學,考埋個試就得
我諗我本身都唔算好嚴重
只係好早發現去睇醫生

其實我一開始係咪錯左
一食藥就無得斷覺得好煩

乜我真係咁嚴重?
我見我家姐食左好多年
所以好驚會變到佢咁

不過可能到時好返呢

咁又真係幾貴
但都無辦法啦
好想知 大家點樣應付到日常生活,好似返工返學咁
唔想返 但要迫自己返 好辛苦

其實我一開始係咪錯左
一食藥就無得斷覺得好煩

乜我真係咁嚴重?
我見我家姐食左好多年
所以好驚會變到佢咁

不過可能到時好返呢

咁又真係幾貴
但都無辦法啦

咁我都有睇三次, 醫生話三次ok, 唔算多, 佢係怕我焦慮下下搵cp, 搵太密先咁問

我會放工打機發洩 絲打我都打GTA, 平衡返

喊囉,喊夠洗個臉就返學
太辛苦就唔返
盡量都會返,想拎獎學金
不過依家比個病搞一搞無左lu

乜我真係咁嚴重?
我見我家姐食左好多年
所以好驚會變到佢咁

不過可能到時好返呢

咁又真係幾貴
但都無辦法啦

咁我都有睇三次, 醫生話三次ok, 唔算多, 佢係怕我焦慮下下搵cp, 搵太密先咁問

我都唔知我家姐睇得密唔密
我淨係知佢會自行停藥
其實好想知你地點面對抑鬱嘅源頭?
例如屋企人呢啲避無可避嘅嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞