[引戰PO]反苗撚入黎

677 回覆
271 Like 108 Dislike
咁你解釋下點解仲會超過7成人打左第二針,打完第一針奶野或者身邊人奶野仲走去打第二針奶多次野
你又唔數晒全世界79億人
唔係話通常第二針個副作用會嚴重過第一針咩?
可能佢地打第一針都未有咩大問題咪繼續打
打完第二針先發覺奶野 仲要枝針打左同冇打都冇乜分別

Omicron個重症率低到咁 要用自己條命去打針博個「防重症」真係你玩埋我果份
但枝針無效而且有毒,會死,有長期副作用,係咪咁易迫到呀,人工幾高呀,要用命博,明唔明個矛盾位喺邊度呀?

1. #1已經證明左,支針的確可以減低死亡率,我從來無講過支針無用
一直都係話幫到幾多手自己睇,有哂數據比你

2. 支針亦唔係有毒,有毒同副作用識唔識分?
短期內已經可能有明顯副作用
未來更加唔知會唔會有不會測後遺症

3.係咪咁易迫到?
你到底有幾離地?
香港生活壓力有幾大你唔知?
幾多人手停口停你唔知?
飯都無得食,講到明打完針得十年命都要打啦
唔係每個人都可以放棄一切從頭黎過
尤其一個人揹撚住成頭家嗰啲
咁簡單嘅道理都唔明?
雖然的確可以咁樣做
但你無證據去證明
只會流於口水仗
而支那最唔怕就係呢樣嘢
好彩無副作用咪走去打第二針咁都要問
你可唔可以自己諗吓
唔好一味鳩問?
3. 例如飲食業 廚師咁
基本上成個飲食業一早已經俾政府迫到要強制打疫苗
做開廚師既人唔係話轉工就解決到問題 而係如果你唔想打針就要直接放棄成個行業
唔通你叫人做左幾十年廚師突然間轉行咩
除左支那14億人
剩低有幾多人認為台灣係屬於支那
有冇1億都成問題
慕已羨可以表達民意
香港都有示威自由,但唔批
多謝補充
呢啲具體例子我真係唔知
最近呢幾日先開始睇疫苗PO
我死黨就係因為咁樣為咗返工迫住要打疫苗
所以好感受到嗰種無奈
唔好為拗而拗
睇清楚邊樣先係事實
omicron死亡率真係好低
打針有未知風險
真心唔建議打

開呢個PO都係想救得一個得一個姐
真係得閒聊交嗌咩
都係衡量得失姐,呢年幾睇左咁多反苗post,用番你地觀點枝野咁危險,唔會為左份工去打囉
唉 見到都心嗡
大把人唔想打都被迫打

而且而家都未係最恐怖
打針都可以話博吓無副作用
遲啲唔知又會有乜戇鳩政策
總之走得真係總快走
留響度遲早比佢玩死
其實我係度諗,反苗撚有咩動機,而苗撚又有咩動機。苗撚動機我就諗到好撚多
我唔care其他人打左針未,唔想打果D人唔打係佢地既事,但就唔駛講到枝針咁恐怖
無左份工
租都交唔起
邊度有選擇嘅餘地?

係咪連基本嘅人性都喪失埋?
反苗撚動機呀...

增加政府管治成本
講解市民有權知嘅風險
唔抵得藥廠FATFAT

好勉強諗到三個
諗唔到更多喇
用番你地觀點係打針之後有機會死即使唔死都有長遠副作用同失業兩者二擇其一
政府宣傳到枝針好似100%安全咁
蘋果 立場呢啲會老實講嘅媒體又消失晒
其他媒體你幾可見佢地會講疫苗副作用?
打針死埋政府又話全部都唔關疫苗事
問醫生嘅話佢係唔會同你講你唔適合打疫苗

係啊連登好多反苗post
你以為成個香港七百幾萬人都上連登咩
明知枝針打完有危險 打完又唔係完全保護到人
救得一個得一個啦

用我角度睇 開post鼓吹人打針同殺人兇手冇分別
邊個同你講過支針好恐怖?
學你話齋,而家有八成人打左第一針
但無大量死亡
已經證明支針「短期內安全」

主要係風險取捨
支針最大問題在於未知風險
研發期短,將來有乜風險無人知
而呢個風險邊個承擔呢? 政府會唔會理你?
由頭到尾都係講緊呢樣嘢
未知風險先係最需要考慮嘅位
所以呢種人為咗份工被迫打完針之後都會上返連登繼續開反苗post
因為佢地都係受害者
所以你會見到接種率幾高都一樣有人繼續反苗
又創新高

周一逾7萬人接種新冠疫苗 創單日新高
https://news.now.com/home/local/player?newsId=465687
用番你地觀點係打針之後有機會死即使唔死都有長遠副作用同失業兩者二擇其一

睇黎你真係理解力有問題
如果我今個月無工返就交唔到租
我邊有餘力去諗將來有機會死或者副作用?
今個月都唔知點過啦
同「何不食肉糜」有乜分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞