[引戰PO]反苗撚入黎

677 回覆
271 Like 108 Dislike
睇完呢個PO
https://lihkg.com/thread/2874303
你唔PIN我
我唔識自己開PO咩
屌你老母P牌仔

認真整理左啲數據
得出以下表格

可以睇到的而且確,疫苗可以減低死亡率
但60歲以下,死亡率1%都唔到
拎50-59黎講,0.65%同0.07%的確係相差接近十倍
但好重要咩?
咪又係1%都唔到

而且份報告顯示唔到「接種疫苗」嘅風險
就算有現時嘅死亡數字統計
都唔能夠顯示未來嘅風險
用正常研發期黎研發疫苗先講啦

PS.標題曲線要講明
學某班人講最好每個人中一次獲得抗體,700萬的0.1%都7000人
我覺得根本唔駛擔心
隻病毒而家咁樣進化
無人避得到
將來係人都會中
有抗體都一樣會中

響香港黎講
最大問題唔係你有冇抗體
而係有冇打針
有冇抗體從來都唔重要
以你咁講50歲以上打就得啦 反正避唔到
平衡點可以自己決定
疫苗真係有幫助減低死亡率
但打完針嘅健康風險要自己承擔返
覺得博得過咪去打

唔駛講到唔打針好似殺左人全家咁
(唔係講你)
中就都會中,但死少幾千人
推!!!!!!!!!
從來都係機會問題, 如果爆得勁, 我冒住中風風險都會打, 但唔係而家
老燒有一點無講錯, 一早話開關, 確診人數升, D人自然會打
不過玩清零, 咁我唔同你搏lu
如果以0.1%死亡率
+
全香港所有人都打哂針去計
的確如#4同你所講死少幾千人

但一來,60歲以下死亡率其實不足1%
二來,#1都講左,呢份表格係顯示唔到接種疫苗嘅風險
就算用返上面個PO入面份英國報告都顯示唔到

一個不明嘅健康風險 VS 0.1%死亡率
要交返比每個人自己選擇
總之我未到80歲都唔會打
更何況到時肯定有新式疫苗
而唔係呢啲趕工短研發期疫苗
從來都係機會問題, 如果爆得勁, 我冒住中風風險都會打, 但唔係而家

尊重你嘅選擇
但唔認同你冒中風風險去打針呢個行為
兩者風險完全唔對等
相比起黎中武肺後果仲輕
不如列埋打針既風險出黎?
你要知好多打完有事都冇報出黎
我自己打完都有問題 你唔講打完依支野既風險?

btw 依加班苗撚係逼人打
點解我要因為顧下其他人 而唔理自己既風險?
參考資料:美國流感死亡率2018年有病徵計係0.1%
其實我都希望做到
但正如#1所講
就算統計到現時接種風險
都統計唔到未發生嘅末來風險
講真我明 末來風險未知
我自己心跳快左 運動抖氣大左 唔夠氣左
1個朋友死左
1個朋友嘔左成個月驗晒心肺胃腦血...等等既野
1個輕微中風
最後都係keep住食左1個月藥
所以我成日都係果句 我真心唔會建議人打 就算打都係要自己諗清楚
一個統計出爐但背後收收埋埋咁多嘢
真係當公眾白痴
https://zh.wikipedia.org/wiki/2017%EF%BC%8D2018%E5%B9%B4%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E6%B5%81%E6%84%9F%E5%AD%A3

我拎未經修正嘅79000人黎計
估計感染人數係45000000人
79000 / 45000000 = 0.17%
呢個數字會準確少少

但睇唔明你引用呢段資料想表達乜嘢
小心俾人spin到變世代分化 夾硬脅持你認同逼60以上打針
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞