[引戰PO]反苗撚入黎

677 回覆
271 Like 108 Dislike
其實只係客氣說話
事實當然唔會因為我嘅祝福
就影響你健康情況
來來去去屌得最勁係啲迫針政策丫嘛

你都識講打完針嘅健康風險要自己承擔返,但點解連揀嘅機會都冇
你覺得啱音?
會唔會係你配錯左歌
雖然我唔讚成打針
但支針有幾毒
我就真係唔知
真係同你講支針有幾毒嘅
相信十個有九個都係吹水

令我唔信心嘅位
唔係支針毒唔毒
係研發期短
sorry,冇睇到曲...
自膠...

不過真係好多人唔知自己對藥物敏感..
兩針疫苗透明度又唔高..
所以問過d醫生都係講果句..
自己衡量..唔俾建議..

再次sorry
睇返死亡率
細過60歲真係連針都唔駛打
學到嘢
一直以為敏感係做接觸測試
你到底睇左#1未
既然冇得避,而打針對50歲以上既人先有用。

其他人有有需要打呢?

數據顯示打唔打針對50歲以下影響唔大,但你打針既副作用可能幾年後出現呢。

結論係50歲以上要打 如果以政府所謂「大局」去講。

得呢個結論合邏輯。
上面已回左樓主,
再次sorry
真係要研究副作用數據
都係拎外國嘅相同品牌數據好啲
港共嘅數據真係完全無公信力
Push!
點解連揀嘅機會都無
或者話 暴政底下點解無自由
你應該問政府...

唔講死亡率嘅話
比較想知打完疫苗後遺症vs打完疫苗中病毒後減低症狀
如果打完疫苗相對快好返叫做有啲效
但勁多人打完有副作用
唔緊要
小事黎啫

而家醫生都唔敢講真話
清你敏感體質真係要自己小心
只係想問一樣嘢
點解界線係50歲
一路碌住落未睇到呢度
唔係有心
SOR
打針有分兩種,一種係已死/減弱既病毒或細菌
一種直接係抗體

目前似乎都係前者,個作用係等你身體更快做反應產生抗體(B細胞) (T細胞)快啲透過抗原蛋白認到啲病毒

信政府 唔打
後遺症呢樣
唔係而家可以有答案
起碼都等返幾年睇吓有冇咩奇怪現像
例如打過針有30%機會甩頭髮之類

至於打完針嘅康復情況
我無認真去研究
但以暫時理解
身體有抗體,場仗就易打左

需要留意嘅係,本身場仗有幾難打先?
實驗Omicron鼠鼠100%存活率,#1死亡率大約0.1%(60歲以下)
PS.唔好意思,無康復時間數據,只可以引用死亡率做參考
理性未枝針無效防傳染 只防重症 仲要唔係100%防到 時間耐左又要打buster 仲要唔知要幾多枝

你話唔打會中毒變zombie 我都會打 但而家只係致死率0.1% - 1% 響後生到 仲要一般感冒菌都會死人ga

情感想又唔想聽個政權話,

所以太多原因疊加埋令人唔想打。
其實我唔係反苗撚,正常香港人由細到大點都打過疫苗
亦都知道某d傳染病都係因為疫苗而消失或者受控.
不過今次武肺針,臨床數據唔夠,而且透明度不足.
所以先反對呢個階段接種,特別係大肚婆,小朋友,長者同長期病患者
我身邊有d老母,早排聽講可以俾小朋友打,就想去打,我提佢地一句.
而家小朋友打既係off label use,
有咩事個小朋友就一世.佢地聽唔聽係一件事.
所有野都唔係正/反..只係理智d咁講,如果係安全既,就唔會封鎖晒有關side effect既消息.
祝巴打,身體健康.
我同你立場差唔多
都係著眼於疫苗研發期短呢件事上面
如果證實左安全/少副作用
或者有新式,經正常步驟研發嘅疫苗
我都會考慮打

雖然呢個行為幫左暴政谷針
個心唔係好舒服
已經好有心
我係勁唔想打呢3針
依家好似同流感針一樣咁 好雞肋
https://www.cdc.gov.tw/Category/MPage/epjWGimoqASwhAN8X-5Nlw
台灣衛生福利部
復必泰(暫時)副作用一覽表
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞