[引戰PO]反苗撚入黎

677 回覆
271 Like 108 Dislike
苗撚生翠花生到成條撚都係
講緊份表資料來源?
#1入面引用左第二個PO
入面有份英國研究報告
比埋LINK你慢慢研究吓
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1052353/Vaccine_surveillance_report_-_week_5.pdf
你有睇#1架可?
我入嚟屌苗撚啫,無話你係
驚你誤會
無誤會就好
我點藍法
反廢黃唔正常既黃就係藍屍?
黃絲要華麗轉身反防疫唔緊要,同陳雲果啲一開頭就已經叫你地唔好玩防疫既人黎講你地仲差句對唔住,直到宜家仲有黃屍話陳雲係精神病添。同埋係咪我由第個角度睇黃屍所做過既野就係藍,大家有眼見最初一開頭玩防疫封關就係黃絲帶起,無得辯駁既事實黎
1%, 或者1E-3 算係高定低?
睇你同咩嘢數字比較...
例如要同感冒比較,咁我可能會用感冒個死亡率, 大概1E-4
咁大左一個order of magnitude架啦喎
如果你想同打針風險黎比較
係唔係應該問承受嘅風險有幾大
用打針個風險百分比黎比較先有意思?
唔太接受到一位「黃絲」口口聲聲叫其他黃絲做「黃屍」啫
如果你真係傾向黃,希望你改吓

陳雲我無睇開
但睇過吓佢啲嘢
真係癲癲喪喪
有咩係講得有道理嘅
不妨拎出黎交流吓

當初黃絲建議封關
呢一點無錯
但政府有冇聽呢?
好明顯係無
而家就入黃絲數?

要華麗轉身反防疫唔緊要

我唔可以代表哂所有黃絲講嘢
但以我自己理解
黃絲從來都無反防疫
而家有黃絲唔戴口罩定係偷偷製造病毒?
反迫針 ≠ 反防疫

大家意見睇法唔同無問題
理性交流吓
可唔可以講人話
1E-3同1E-4係咩意思

打針風險其實無人可以確實統計到
因為未知風險計算唔到
覆漏左
上面有計過
2018年美國流感死亡率大約係0.17%
有興趣可以爬吓文
唔記得幾多樓喇
資料就引用自https://zh.wikipedia.org/wiki/2017%EF%BC%8D2018%E5%B9%B4%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E6%B5%81%E6%84%9F%E5%AD%A3
1e-3 = 1x10^-3 = 0.001 = 0.1%
1e-4 = 1x10^-4 = 0.0001 = 0.001%
冇乜特別意思,純粹表達寫法
流感死亡率同而家omicron差唔多咋
0.17%
當然呢個只係粗計算
未分年齡層嗰啲
但唔好太睇少佢威力(雖然個名好流)
未弱到0.001%咁誇張
1E-4=1x10^-4 = 0.0001 = 0.01%
咁樣寫果原因係睇order of magnitude
(eg 0.02, 0.04, 0.06 都係同一個order of magnitude,姐係勁係睇E後面果個數)
打針咁多人大左當然有數據講機率有大,例如話打針後有myocarditis同pericarditis (唔係講死亡率)~ 1E-5,姐係同你所提出嘅病發死亡率相差5-3 = 2個orders of magnitude
你既Data 有冇omicorn 分開?
英國呢邊有報導
講緊有堆delta被誤以為係omnicorn
呢份有delta
威力如何?
我本身無追開疫苗PO
delta新聞仲少見過初代

樂觀少少諗
佢地可以唔打針
就得到最強保護
可以參考#398
睇乜數據 都冇用 ,在你心中 多少少%唔值得博 ,但好多唔同國家 都覺得減少少%都要 你做 ,每一個國家都用唔同措施令人民要打針,全世界當打疫苗 係最基本解決方法 。現在有放寬國家 都本身接種高 地方 ,所以除非可以去一處放寬唔駛打國家 ,唔係都幾難走得 。大家用數據睇法唔同 ,都係決策者決定 ,所以唔想打針 未拿返張醫生紙旁身算,一起就快快移民。
你講得啱呀
如果繼續堅持清零
遲早都要被迫到打針

不過最有趣嘅係
其實清零同打針嘅邏輯關係
其實非常薄弱

有抗體可以增強免疫力
減低中招機會
但中招後,有冇打針就無太大分別
一樣係會播毒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞