[引戰PO]反苗撚入黎

677 回覆
271 Like 108 Dislike
Exac7ly
我親戚又係打完之後隻腳痛到行唔到而家要做物理治療
睇返英國初初行共存政策個時死左咁多人
就知頭幾代隻毒勁過omicron好多倍啦
即係佢地連研究有冇副作用需要既sample採集方式都有問題。成個副作用研究既sampling有bias,點樣叫人信
未見過「免疫記憶」呢個名詞
GOOGLE左吓
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%85%8D%E7%96%AB%E7%B3%BB%E7%BB%9F

另外又去搵吓疫苗抗體係乜料 - 中和抗體
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%B8%AD%E5%92%8C%E6%8A%97%E4%BD%93

雖然大部份內容,都係睇完唔知睇左乜鳩
但好似兩種方式都對抵抗武肺有作用
如果中和抗體只可以靠外部補給
咁睇黎主動染疫係一個比較長遠嘅做法

中和抗體係咪會產生記憶B細胞?
如果有記憶B細胞,咁點解又會效力衰減?
有冇醫學巴絲可以講吓
睇到頭都痛埋
無足夠知識去肯定你所講啱唔啱
覺得咁樣去推斷太過片面
不過多謝你提供方向
班on9洗哂腦話零副作用 wo 大佬幾幾百萬人打點會無
你有道理
睇黎係我記錯左
係香港一律都當冇關係唔落record
之後攞database計數
計完冇significance啫係冇evidence證明有關係
上年港共既清0政策已經balance左中招既風險
根本冇打針必要 個個都係為左份工先打

依嫁淪陷左但主流係omicron 更加冇必要去承擔打針死亡/副作用風險
其實咪就係記憶b細胞、樹狀細胞嗰啲

你打過針、中過招之後,身體會識製造抗體,所以咪唔會重症

同埋係b細胞造抗體,唔係抗體做b細胞

其實仲有隻t細胞嘅,你中過招之後,佢就可以更快速有反應
最重要係有副作用 但佢又好武斷話唔關事先仆街
越多人打針會造成嘅效果:
1.越多人有急性後遺症(例如心肌炎同中風)
2.越多人承擔左未知風險
3.接種疫苗者死亡率會下降
4.藥廠FATFAT
5.政府更加容易迫未打針嘅人改變主意

A.重症數「應該」會下降(唔確定)
B.感染數「應該」無直接關係
因為打完針一樣會感染同播毒

如果疫苗經正常研發期研發出黎
安全可靠少副作用
係人都狗衝去打
我覺得佢地拎埋兩樣來講 打針防病毒 同打針有副作用係兩樣獨立事件來
但為左谷針未推哂去一邊

仲有迫人打針道德問題
呢樣就每個人價值觀唔同
例如有啲人可能認為
死亡率超過5%就大過未知風險

有啲人可能認為
死亡率30%都細過未知風險

每個人都應該清楚風險
以及自己衡量平衡點
而唔係不顧事實嘅宣傳同埋強迫打針

利申:個人認為未知風險嘅份量
大約等同於25%死亡率
應該係我記錯
SOR

唔知有冇理解錯
佢寫中和抗體嘅產品係B細胞

利申:知道引用維基唔嚴謹
但零醫學知識無辦法
真係痴撚線,有冇關係係要採集左d case再同control比較先知,而家未採集去研究之前已經本未倒置先出結論話冇關係。
無記錯當時英國膽粗粗走去行共存
死左十幾萬人 之後谷針 以家7成人打左3針
再加埋"好彩"地出左隻弱雞變種omicron
先達到今時今日既"成功共存"
想問
呢個數據係顯示既係
打針後 感染死亡率?
定係
打針後 感染死亡率 加 "其他"病死亡率
"其他"指 有可能打針後遺症 或者 打完針突然 長期病患病發逝世
用政府數據 新聞睇 依家應該未有人因為打針死
如果信既話

其實打唔打都唔夠1 %
咁點解要冒呢個風險去打
點解要用群眾壓力迫人打?
咁就要搞清楚 自己係怕個病 定係 怕d 政策
大部份人都唔係怕個病 個病咁恐怖ga話 我諗無人會出街
多謝資訊

睇黎呢份調查
就係「fust a flu」嘅出處

雖然個案非常少(52人)
有三分之一的人體內血液中有高濃度的T細胞

某程度上證明高濃度T細胞可以抵抗/消滅武肺病毒

而得到相關T細胞嘅方法係
這些T細胞可能是他們之前感染過非常相近的人類冠狀病毒、例如普通感冒之後而產生的

但唔好誤會感冒過就有相關T細胞
只有10%至15%的普通感冒是由冠狀病毒引起的

所以對大部份人黎講
omicron依然係一種身體辨識唔到嘅新病毒
慶幸暫時感染者都係病情輕微
但大家唔好太老定

的確如你所講,兩波大量死亡時段
死亡人數超過十萬人

好肯定係我記曾左初代威力
對唔字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞