[引戰PO]反苗撚入黎

677 回覆
271 Like 108 Dislike
佢地好鐘意講統計 整個數學model 出嚟方便比人去了解現實

但就唔講現實幾多嘢係統計反映唔到出嚟
例如英國個統計咁
幾多重疫/死亡UNVACCINATED 本身有其他病 唔講

結果就係令人產生"疫苗可以降低死亡風險"依種錯覺

如果統計將疫苗換成一日一蘋果 都一樣會令人產生相同錯覺
好有道理
medical informed consent呢個真係重點
即刻少左好多尷尬位

至於「避A禁B」同「避A做B」
我分得到係兩件完全唔同嘅處理手法
但無乜留意外國政策
就咁鳩估,後者應該極權用得比較多
中招你想架咩
點解講到欠左公司咁
本人已閱讀及明白有關詳列於第三部的 2019 冠狀病毒病疫苗的接種須知,當中包括接種 2019
冠狀病毒病疫苗的禁忌症(及可能的副作用)
、上述疫苗是根據《預防及控制疾病(使用疫苗)
規例》(第 599K 章)指明目的為預防 2019 冠狀病毒病獲認可使用,它並未根據《藥劑業及毒
藥規例》(第 138 章)在香港註冊及 同意 接種上述 2019 冠狀病毒病疫苗。本人有提出問題的
機會,所有問題都得到本人認為滿意的答覆。本人也完全理解本同意書和收集個人資料目的聲
明中的義務和責任。

樓主出黎解釋下,對咩藥物有敏感既人唔可以打武肺針,唔該俾個list我
我唔撚知自己對藥物有冇敏感,唔似得樓主咁撚勇.
no thanks 我健康唔會係因為你既祝福
睇到我既理性未?

唔理性既似乎係閣下
重學人比建議 得罪講句 Who do you think you are?
雖然我讚成唔打針
但呢段詞實在係錯音錯得太離譜
根本就混淆視聽.
法新社斯德哥爾摩27日電) 瑞典衛生當局今天表示,不建議向所有5到11歲的兒童施打COVID-19疫苗。瑞典再度選擇有別於歐洲多數國家的防疫政策。

https://www.rfi.fr/tw/%E7%91%9E%E5%85%B8%E4%B8%8D%E5%BB%BA%E8%AD%B0%E6%89%80%E6%9C%895%E5%88%B011%E6%AD%B2%E6%8E%A5%E7%A8%AEcovid-19%E7%96%AB%E8%8B%97

更何況香港俾小朋友打既疫苗係off label use,即係廠方都唔建議俾小朋友打
班苗撚唔正視下呢個問題?咁撚陰質都做得出
極權嗰part就睇情況,所以我會話A,B性質係扯到好遠嘅topic黎
好簡單例如某北方国家,我想你避免接觸外國啲不良資訊,所以我禁止你睇youtube twitter
咁打針死咗既人又有冇分開加入去?
流感針都死人
無乜睇新聞真係唔知
GOOGLE左吓,唔太搵到相關資料
反而反灣資料就透明好多

http://www.asthma.idv.tw/contents/04-4.htm
2006年,接種流感疫苗30日內粗死亡率大約係0.1%
同omicron有得揮

扮訓嘅就由得佢啦
真無知嗰啲先比少少耐心講解
一樣都係幾千人,但多咗個分佈姐。

果幾千去咗打疫苗死,後遺症死,冇食早餐死同最多既其他原因死
唔講統計唔通講你班fake news/fake infographic影印機啲感覺?

你可以argue現有嘅統計冇factor埋死者本身有冇其他病,但唔係「統計反應唔到」
不過自願打針後出事嘅人本身有冇其他病,又唔見你哋喺講枝針有幾毒嗰陣有提埋啫
可見嘅副作用其實唔多
中招率好似係0.03%
(頭幾版有人講過,唔爬出處喇)
但之後會唔會有後遺症好難講

所以60歲以上,死亡風險大增嘅先有需要考慮打
計一計副作用危險定武肺危險
再自己搵個平衡點
藥物敏感要驗血先知 果陣我有鼻敏感個醫生叫做 要驗血成2千蚊 去睇自己對咩物質會過敏
所以樓主淨係識叫人打針,又唔諗下每個人都有佢既考慮
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/science-59937402

港共一味叫人打針 但對打針不利個d完全唔講 先令人更加懷疑打針有無用
副作用研究既sampling方式根本唔可靠,以香港為例,大量人話有事但官方記錄都唔記錄去納入做sample數據。database資料有嚴重bias。

d 副作用case同疫苗有冇關係係要先將d case收集同control比較先知,而唔係未收集未比較研究就斷定冇關係。
多謝分享
呢篇嘢好專業吓
睇到頭都暈

結論:
1.如果希望以感染方式產生抗體
感染Delta係最好選擇
因為有效抑制Beta以外嘅所有暫時已知品種

2.打過針+感染Omicron,對所有暫時已知品種
有最強保護(勁過無打針Delta感染者)

3.100%Omicron實驗鼠存活

4.唔打針+感染Omicron,可以增強免疫力
以及對所有暫時已知品種提供小量保護
咁又唔好完全唔參考數字同統計
你所講嘅當然無錯
但始終係少數情況

疫苗的確可以減低死亡率
只係減低幅度無想像中咁大
換句說話講,疫苗無想像中咁有效
但未知風險就難以計算
清你到底有冇睇內文

我無醫學底
實在你幫你唔到
而且,而家連執業醫生都未必答到你啦
你睇左#1內文先啦好嘛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞