[引戰PO]反苗撚入黎

677 回覆
271 Like 108 Dislike
咁樣係咪連Delta同原生武肺都唔怕
只係少少個人睇法
無迫你接受嘅意思
暫時疫苗仲係有未知風險
希望將來疫苗確定安全嗰陣
再認真諗吓堅持有冇意義
非常理性嘅你一定可以搵到答案
你問緊兩劑bnt+中過omicron
定係純粹中omicron?

bnt會隨時間失效
而中左omicron,身體會認得omicron病毒
一有omicron入侵,免疫系統就會郁佢
(當然免疫系統唔夠抽嘅情況,仍然有機會感染)

但感染左omicron
防唔防原病毒或者其他變種
就答你唔到
同d弱智苗撚講完又講佢地都係唔撚明..仲蠢西過d猩猩
而家唔撚打針係因為港共引入果兩支未撚註冊既疫苗對武肺冇撚用呀
咁都唔撚明,係女人都係老母咩..拗拗拗..
真,根本大把人打針係為滿足“要打針”呢樣嘢而唔係覺得有效
兩劑bnt+中過omicron

咁即係要中埋原病毒同Delta先係免疫無敵鍾培生
起碼delta係得嘅,之前有新聞講
bnt啲抗體會越嚟越少,但只要有免疫記憶,就可以減低重症機會
我唔想再講多次堅持唔打既理由 麻煩你再睇多次我之前寫既嘢
其次係我唔屬於高危既group
重症機率本身已經低
喺條街度一定除罩
最近一次感冒(唔知係咪omicron啦)冇睇醫生 已經好返
所以即使已證實疫苗安全有效 對我嚟講都冇必要
即使將來老咗 我都唔會刻意去預防啲乜 因為我唔恐懼死亡 亦唔介意病死
所以答案我已經有
如果你想繼續說服我/改變我既諗法 你可以慳返
加拿大呢邊仲仆街,老屈啲司機暴力同收俄羅斯錢

然後同gofundme夾埋cut佢哋眾籌,又同fb夾計del佢哋page

連elon musk都頂唔順鬧鳩gofundme
其實你搵唔到個「好嘅貼題例子」係正常,因為醫學用藥個道德基準就係自己一個範疇,咁當然會有啲價值觀同其他事物共通
另外就係你舉嗰個恆河例子可以再諗清楚啲
我想你避免A,所以我唔俾你做B
vs
我想你避免A,所以我要你做B
呢度係有分別
當然A同B個性質嗰啲就係可以再延伸到好遠嘅topic黎

//典型垃圾父母嘅名句「我都係為你好!」個情況
呢個正正係我想表達嘅意思
當然呢句說話係好撚仆街好撚強權
但係咪完全無可取之處呢?//
你問得「但係咪完全無可取之處呢?」,你本身已經假定咗中間至少都有啲野係好係正確,但呢樣唔係重點,個重點係medical informed consent

冇呢樣野嘅話,就即係可以將任何定義為醫學程序嘅野加諸於任何人身上,然後同你講「我為你好」
最緊要知自己做緊乜
respect巴打
忽然有啲羨慕你
先苦後甜
依家既唔怕疫苗副作用,又唔怕Delta同Omicron

我打咗兩劑bnt,感覺遲早都係中Omicron或者A至Z其中一個變種,中咗都唔知點向公司交代
清講到好火滾

我覺得佢地大部份係認為
有針打=好事
其次可能有部份打完先發覺中伏
想拉其他人落水
緊係知 唔洗你講
如果隻病好危險,而打疫苗可以預防

咁我相信市民識決定
如果啲市民死都唔打,咁佢哋到時中招都係求仁得仁啫
唔好撥火喎

1.我係話唔清楚感染omicron,防唔防到其他
2.就算你真係中哂三隻,身體認到哂,都未必一定打得嬴,所以唔係無敵
中咗咪喺屋企瞓兩日
有時真係好撚火.
我唔會叫人唔好帶口罩同勤洗手,保持距離
不過疫苗呢樣野,每人體質唔同.
早兩年打流感針都死左好多人.
而家隻針臨床時間同數據都唔夠..
其中科興仲要係冇撚用,咁仲打黎把撚咩.
d苗撚完全唔識分隔同過濾.
咁不如認晒所有女人做老母啦.
bnt咪擋到delta之前嗰啲,至於omicron根本唔洗怕
新聞都要睇返出處可唔可信
有冇根據
而家咁多FAKE NEWS真係好麻煩

以#1表格黎睇
效用一定有,但其實效用又唔係咁大
唯有祝福你健康啦咁
副作用大過作用仲打黎把撚?
港共有好野會香港人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞