[一日五萬字][吹水區][m底作者]《一起成為魔王吧》

869 回覆
20 Like 1 Dislike
會唔會有用西洋劍角色出現?

絕對有,武器會越來越奇怪。

克蘇魯支鎚都係訂造,新世界既貨嚟

導彈算唔算惡意設計

導彈算唔算惡意設計

等我投隻角用假撚鞭人
第二季要分開俄服篇同德軍篇講,先講俄服篇。
一開始的問題好多巴打都有提過,與其說多線發展時跳來跳去看得混亂,不如說分線發展的章節斷得太散,開頭的轉線位俄服就是說出了一件事,用不同事件讓人窺看俄服的面貌,但母服魔王轉線的位差不多全是高潮位或懸疑位,這的確吊癮讓人想追看,但每次都這樣閱讀時的觀感會很差。或者M底是想兩線都保持同等份量來推進劇情,但效果並不算好,分線的問題去到龍血島時有明顯改善,兩線劇情推進時的比重控制得好,一正一副的安排讓讀者知道應聚焦於那一條線上,而突然加插一小段另一條線的發展亦成功的做到一個突出的效果,最經典的例子應該是中段帶出紅櫻要塞的一幕,明明與當時的劇情沒甚關連,但卻吸引了讀者的注意力
我限你係呢個post完之前同我開始第三季!

建議既外傳

外傳1: 遠古的母服傳奇 - 開拓者
外傳2: 跨國的遊戲戀情 - 克蘇魯與詠
外傳3: 遠征俄服時的守城大將軍 - 帕修斯
外傳4: 當年的首次網聚 - Kanatheon開國五人
外傳5: N展毒撚的個人檔案 - 里奧
外傳6: 龍王傳奇 - 弗拉米基爾
外傳7: PVP大師的成長日記 - 加奈
外傳8: 真子的煉獄之旅
外傳9: GM們都是可愛的男孩子是否搞錯了甚麼
外傳10: 廢青狼等待email的日子
外傳11: 雷克斯的單機之旅
外傳12: 尼服奇案系列--<守魂淫魔安德魯>
外傳13: 打不死的人妖 - 諾克斯與樂克絲
外傳14: 從零開始的孤島狂熱者生活
外傅15: m底既樓主是如何練成的
外傳16: 柑柑的軍隊
外傳17: 六口惡魔現實世界生活
外傳18: 淫亂俄妹娜姐第一人稱之服務人渣樹
外傳19: 勇武俄妹娜姐第一人稱之俄服後況

歡迎各位自由添加
上個post既外傳列表

咁可能好快就爆

咁可能好快就爆

應該呢個星期會爆post
快啲出外傳

仲好講,點解會變成小丑㗎,痴線佬都有好多種look㗎

你好有意見咩

我諗你整到佢成隻海怪咁應該冇咁嬲

當時我第一個反應係變咗男版Harley Quinn
好彩之後又寫得幾好睇

Hardly Quinn

導彈算唔算惡意設計

哪來導彈
第二季要分開俄服篇同德軍篇講,先講俄服篇。
一開始的問題好多巴打都有提過,與其說多線發展時跳來跳去看得混亂,不如說分線發展的章節斷得太散,開頭的轉線位俄服就是說出了一件事,用不同事件讓人窺看俄服的面貌,但母服魔王轉線的位差不多全是高潮位或懸疑位,這的確吊癮讓人想追看,但每次都這樣閱讀時的觀感會很差。或者M底是想兩線都保持同等份量來推進劇情,但效果並不算好,分線的問題去到龍血島時有明顯改善,兩線劇情推進時的比重控制得好,一正一副的安排讓讀者知道應聚焦於那一條線上,而突然加插一小段另一條線的發展亦成功的做到一個突出的效果,最經典的例子應該是中段帶出紅櫻要塞的一幕,明明與當時的劇情沒甚關連,但卻吸引了讀者的注意力

可以話第二季得都係第一次寫多線,去到你地話太零碎,決定落重手寫實啲龍血島,將成條母服線變做次要先好啲

其實我係一開始用俄服視角去寫,等大家有新鮮感啲。反而出奇地你地對弗拉米基爾同娜茜提亞床前一話咁有感覺 我以為你地好追求官能刺激
快啲出外傳

一陣打info
快啲出外傳

一陣打info

果然m底
快啲出外傳

一陣打info

M大約出幾多個外傳?
I
都係抽段出來說,吹水區打到書評都好似有點過份
第二季營造劇情的驚喜主要靠編排,不能再像第一季那樣用一般人對遊戲系統認知的盲點來造文章。甲由騎士多多給俄服玩家一腳踏死,魔王和俄妹接觸,pve的機制亦變得更複雜,最精彩一幕是詠與克蘇魯。除了寫得夠凄美外,用伊米誘導讀者視線藉此隱藏詠的身影做出最後相認的高潮,這編排方式比第一季時進步很多,可惜M底可能怕讀者喪屌,於地下城中不時畫蛇添足的寫3號玩家,例如伊米和3號出出場時鬥咀後加一句彼此就像認識,太刻意的強調沒有了留白的美感,亦沒有了真相揭曉後重新回想時那恍然大悟的感覺。
第二季營造劇情的驚喜主要靠編排,不能再像第一季那樣用一般人對遊戲系統認知的盲點來造文章。甲由騎士多多給俄服玩家一腳踏死,魔王和俄妹接觸,pve的機制亦變得更複雜,最精彩一幕是詠與克蘇魯。除了寫得夠凄美外,用伊米誘導讀者視線藉此隱藏詠的身影做出最後相認的高潮,這編排方式比第一季時進步很多,可惜M底可能怕讀者喪屌,於地下城中不時畫蛇添足的寫3號玩家,例如伊米和3號出出場時鬥咀後加一句彼此就像認識,太刻意的強調沒有了留白的美感,亦沒有了真相揭曉後重新回想時那恍然大悟的感覺。

我仲未能掐到點樣可以唔比人屌

好難唔屌你
你咁抵屌

好難唔屌你
你咁抵屌

哇你講到我好cheap咁

好難唔屌你
你咁抵屌

哇你講到我好cheap咁

10蚊10個鐘

好難唔屌你
你咁抵屌

真係幾抵,太力d 又會多d 文
好難唔屌你
你咁抵屌

做作者做到結局同後記都唔識分
明明個後記先係結局,而後記通常係作者回顧寫作時的感想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞