[一日五萬字][吹水區][m底作者]《一起成為魔王吧》

869 回覆
20 Like 1 Dislike
仲有2xx個reply就有新故睇

見到咁就要比少少力推,希望到時唔好出左舊文當新文
仲有2xx個reply就有新故睇

見到咁就要比少少力推,希望到時唔好出左舊文當新文

可唔可以大力小小啊巴打

依家我冇限住自己每日一篇,最少幾千字,壓力細好多

你……,唉,都唔知講咩好,叫你M底真係冇撚有錯

反正佢好快就會忍唔到爆文架啦
唔怕唔怕

到開第三季時巴打繼續開吹水post住睇完文入吹水post留言同正皮算

其實係想出第一章比你地feel下姐

Feel 到唔夠

同埋自己正正經經開個post 真心會好d

今年既大event完了,今日開始會得閒

我想講經過第二季後唔出文個人會心情差 但我想休息

真係m底
樓豬真係博比人屌
樓豬真係博比人屌

大家快d排隊
佢等緊爆po就爆其他野
樓豬真係博比人屌

大家快d排隊
佢等緊爆po就爆其他野

樓豬真係博比人屌

大家快d排隊
佢等緊爆po就爆其他野

你知唔知你自己講緊咩

算啦,反正都係要出文咖啦,呢幾日都休息夠啦,係時候出故啦
你知唔知你自己講緊咩

佢口裡說想呢到爆左先
咁我地都可以為佢做呢樣野既
你知唔知你自己講緊咩

佢口裡說想呢到爆左先
咁我地都可以為佢做呢樣野既

盡推~
唉,雖然冇新post但都照問下

男女主角見到個絲袍女神像話係異端之地,而建築物入面的文字,格局又同帝國唔同,講到個情況好似魔王去別服用NPC勢力時俾當地玩家發現的感覺,但今個故應該係以NPC角度出發,會係玩家入侵新世界pve的劇情之一?

男女主角見到個絲袍女神像話係異端之地,而建築物入面的文字,格局又同帝國唔同,講到個情況好似魔王去別服用NPC勢力時俾當地玩家發現的感覺,但今個故應該係以NPC角度出發,會係玩家入侵新世界pve的劇情之一?

但npc應該唔會有咁長既故架喎?
會唔會係個game既背景故事黎
其實我比較想睇第三季

NPC的故事同game的故事背景其實冇衝突。
相反,當其中一個NPC的故都出十幾萬字時,你覺得第三季個規模應該要幾大先合理
再推
其實我比較想睇第三季

同意

相反,當其中一個NPC的故都出十幾萬字時,你覺得第三季個規模應該要幾大先合理

我睇你個段comment我以為你意思係npc係個game到經歷緊呢一切

我睇你個段comment我以為你意思係npc係個game到經歷緊呢一切

都唔出奇,妮娜都可以入俄妹隊
NPC的program和AI角色在M底手中係兩樣完全唔同的事
依家好似睇緊魔戒 睇左魔戒現身同雙城奇謀
製作單位同你講 想睇第三集唔係唔得
等我地拍好晒哈比人前傳先啦

我要推爆呢個post
見大家討論得咁激烈 加多少少本人對AI既睇法

警告:以下睇法全屬個人既猜測,並非作者本身想法,兩者有出入實屬正常。

其實作者係第一季既第一章就已經直接講到明遊戲既NPC係點,以下引用自第一季第一章-「綠色重炮手」﹕

「太好了勇者!請務必小心,一但死亡後便不能再次冒險。請討伐二
十隻妖魔。」村長目無表情說。

松美再向村長搭話。

「請討伐二十隻妖魔。」村長目無表情說。

「夠了吧!你不是趕時間的嗎?!別跟NPC聊天阿!」帕修斯火冒三
丈,硬生生把松美扯走。

故事一開始既時候,所謂既遊戲NPC好明顯同我地所知既NPC係極為相似,NPC只不過係由一堆code所組成既programme,要NPC做code外既野係唔可行的。唔知作者係有心定無意,好果斷又好大膽咁係故事一開頭就罷低左一條較為唔顯眼既隱藏主線。

點解係隱藏、又係主線﹖

係隱藏。因為作者係寫緊一部MMORPG既故事,理所當然,描寫重心係會放係玩家(主角組)既成長,由無名小卒到一城之主,再由一城之主到一服之主,最後仲拓展到入侵其他伺服器,作者剩係描寫玩家既成長都相當吃篇幅,而讀者亦會將目光放左係最多篇幅既玩家同玩家既交流到,較為忽略NPC。

係主線。NPC係成個故事入面佔多相當多既篇幅,如我之前提及過神神子、俄服既妮娜同馬告夫、抑或係之後既直屬真子雙判官-哥利亞同烏耳,都係推進劇情既重要角色,要話佢地係二打六又好似唔係幾講得過去。

點解話作者大膽,因為正傳故事唔單止係描寫緊玩家既成長同交流,同時亦描寫緊NPC都有成長,係各方面都成長緊,而作者就係第一季第一章就明刀明槍話比大家知現況係點,而之後既改變就無再直接講到明,交由讀者自己體會。
神神子

神神子係成個故事既AI立場代言人,佢第一次出場係第一季第十六章-「鏡花水月的少女」,背景係母服既成長期,當佢出場之後,基本上每一章都有佢既劇情,重要性不言而喻。

金髮少女和神官靜靜看著他們。

「你好~我們剛好路過而已。」帕修斯忘記了少女的存在。

「你好。」金髮少女冷淡回應,目無表情。

「為甚麼你要加入我們這個小公會?」松美驚問。

「喂!笨蛋!」帕修斯立即掐著她的嘴巴。

「公會理解為‘團隊合作’的隊伍。在這個遊戲跟其他玩家合作的效率比起單人冒險高得多。現在我們只有二人隊伍的確不便利。減去加入你公會後浪費我時間及精神的潛在風險後,我得出的結論是:有公會‘很可能’比沒有公會好。所以請讓我加入你的公會吧。」金髮少女長篇大論說著。

四人聽得啞口無言。
「我理解你們的表情為驚訝。綜合環境因素我只發現一個潛在可能───我令到你們受驚了嗎?」金髮少女用人畜無害的表情問。

「這傢伙腦袋有問題。。。」農夫擔心說。

神神子第一次出場既對話,傻既都睇得明神神子係個一刻仲係非常既「機械」,無任何人性可言,之後既十七章仍有相當篇幅去描寫神神子既對話,對話依舊相當「機械」,有興趣可以翻睇下,由馬後炮角度睇返會覺得幾有趣。

「通常我會繼續升級。累時便找個位置看風景,看著靜止不動的景色
時總會思考人生意義。」神神子看著湖景說。

「你的興趣好深奧呢。。。」松美感到神神子有種高不可攀的感覺。

「我找不到意義可言。。。」神神子若無其事說著。

松美突然感到一陣揪心,為何她可以如此平靜說出這一句話。

第十八章,松美同神神子既對談,呢個時候其他玩家都唔知佢係AI。「我找不到意義可言。。。」一句直線抽擊AI同人性既差距,AI始終都係工具,NPC係玩家既附屬品,沒有任何意義可言,相信呢句唔單止係神神子既心聲,亦都係所有NPC既心聲。

「岳父大人你好!我會努力為神神子帶來幸福!一直在公會裡表現雖
然頑皮,但現實的我是一個十分正直的人,請不要誤會!」松美九十
度鞠躬,激動解釋。

「她的故事。。。由她自己說明吧。我知道這遊戲有‘超載’系統。這
個孩子一直都好像沒有感受過快樂,我每天下班後一直上線陪伴她,
但她也無動於衷。一直但你是特別的存在,她對你特別親熱。我從來
沒有看過她凝視你雙眼的眼神,那個冰冷中蘊藏熱切期待的眼神。我
想你就是命中注定的人了,請好好對待她吧。神神子一直都陰陽怪
氣,跟其他人相處不來,請你多多包容。」無盡加班說著突然父愛氾
濫,嗚咽起來。

「我。。。我會努力的了!」松美再次鞠躬。

當松美單對單咁調戲過神神子幾次之後,事情開始有轉機,自稱神神子老豆,但其實係GM既無盡加班搵松美傾,大概係開發商發現左神神子既AI有突破性既發展,所謂既情感開始萌芽。而真正爆發點係係第二十一章,廢青狼單方面屠殺普拉姆斯,松美帶同神神子支援多多,松美係千鈞一髮之制幫神神子擋刀,徹底咁摧毀左神神子既AI式理性,成功超載,亦都係開發商最想見到既畫面,人機之戀就係由此開始。

「當天我的線視突然變紅,系統說:正在傳送。我醒來時發現自己身
處一個純黑的世界,前方浮著二人—————神神子的AI開發者及
一個穿著西裝的人。他們解釋因為AI幾乎不可能以‘自身意識超
載’,決定以‘放養’形式繼續開發,任由AI自行探索遊戲世界。‘虛偽
的人’就是計劃名稱,在神神子之前已經有12個AI失敗,神神子是
第13個。本來他們也沒有期望,但神神子竟然成功‘超載’並‘冷卻’下
來令他們大為震驚。決定馬上分析神神子的數據,發現神神子的‘精神
判斷’及‘感情探知’區域異常活躍。其他AI的‘感情探知’像平靜的湖面
一樣,但神神子卻像河流一樣起伏不定。那個西裝男表示自己是遊戲母公司的首席工程師,他邀請我幫助繼續研究‘神神子’,希望可
以成為世界上第一個擁有‘感情’的AI。。。所以我。。。」松美開
始認真解釋,突然被加奈打斷。

呢段野太重要,直接解釋左係作者手中既世界觀,NPC、AI、人性之間既關連,可以好直接咁推測,係AI神神子研發成功之前,遊戲全部NPC都係機械式既AI,如同上述既村長對話。而係成功並吸取經驗後之後,可以推斷開發商對「人性AI」已經有進一步既大突破,讀者可以係之後既故事見到唔同種類既NPC,佢地既行動同對話都開始接近真人。而較顯著既有俄服妮娜同母服雙判官。
真子、哥利亞、烏耳

個人黎講,我最想講一講雙判官同真子既情節,一來時間較近,內容記得較清楚,二來真係寫得幾好。雙判官既出現背景係母服淪陷,即第二季既後半節,雙判官原本係六口因為俄服馬告夫既啟發,所以設置既防守政策「刷NPC好感度」既一部分,最後真子發爛渣,亂打亂撞下,搞到雙判官變成忠誠於真子既大將軍。而第二季第五十五章-「惡之美德」,就寫左雙判官既最後之戰。

「真子大人!你以護心石作魔力?!」哥利亞大為緊張,捉住真子的手問。

本來‘魔玉’只是一件普通的魔源師道具,只要插入‘屬性寶石’,爆炸一刻便可以
瞬間創造‘屬性區域’放便自己戰鬥。

要是插入復活用的‘護心石’的話,便變成一粒‘異化’的手榴彈了。

「別誤會~我只怕最後受傷過重,無法摧毀傳送門而已。」真子淡然一笑,把
魔玉收回懷中。
然而,NPC也感受到真子臉上的笑容多麼勉強。

哥利亞淡然一笑,拍拍真子的頭顱。

「你讓我們見識如何‘征服’並‘凌駕’煉獄。我跟烏耳大開眼界。請收下這份禮物
吧,真子大人。」哥利亞從自己的十字上拔出一粒黑石。

真子接過黑石,立即感到指尖酸痛。

「這是‘腐朽意志之石’,可以‘提升’並‘延長’症狀的效果。」哥利亞笑說,指
着‘人骨法杖’的‘眼窩’。

真子把‘眼窩’裡的‘速唱寶石’拔出來,把‘腐朽意志之石’塞進去,技能表的效果數
字馬上提升30%。

「咦?」真子馬上看到角色資訊上多了一行紅字。

「提示:正使用‘受詛咒’的裝備,無法使用其他‘附魔’效果,所有‘附魔石’將會強
行解除。」

「真子………你那粒魔玉是甚麼意思?」西城勇笑問。

真子聞言大敢尷尬,氣着紅臉解釋。

「我把‘護心石’作‘魔源’引爆,豈料失效了!」真子忿忿不平說。

「護心石還在嗎?」西城勇問。

「在………我剛剛———對了!」真子恍然大悟,哥利亞的‘腐朽意志之石’會把
其他‘附魔石’解除。

到底哥利亞有心令真子活下去,還是偶然?已經無徙稽考了。

寫得幾白,NPC哥利亞唔想真子犧牲自己自爆,耍左少少手段呃佢,算係好老土既劇情,善意既謊言。但已經睇得出哥利亞對真子既感情唔係普通個隻。

真子無言以對,點頭致謝,然後轉身走向內金字塔。

「真子大人!」哥利亞突然道,真子馬上回頭。

「怎麼了?」真子問。

「我從未嘗試過…假如你不介意的話…」哥利亞打開雙臂。

真子一愣,想起布查跟自己的約定,當天自己多麼溫柔天真,如今卻想轉身離
開NPC戰友。

這麼冷酷無情的人,是我嗎?

真子二話不說撲到哥利亞懷中,二人緊緊擁抱這分鐘。

「系統提示:哥利亞 對你的好感度+50。」

「謝謝你,真子大人。」二人分開。

最鐘意呢段,哥利亞同真子既分別,仲有哥利亞對真子既請求。相信讀者都體會到NPC哥利亞同真人已經無咩差異,哥利亞對真子既感情係真摰且確實,同早前既松美x神神子十分相似。上述情況亦反映NPC人性化已經實實在在咁係全遊戲既NPC實施,而且有相當成功既例子。

總結

係作者既世界觀入面, NPC已經唔再只係一堆硬生生既指令碼,NPC有自己既情感,有自己既世界,有自己既價值觀,追求自由,追逐夢想亦都係理所當然。如果話呢個外傳係NPC自己世界既故事,我覺得絕對無問題,始終作者唔係鳩流流咁樣為NPC同AI亂下定義,而係經過長時間鋪排咁自圓其說。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞