[一日五萬字][吹水區][m底作者]《一起成為魔王吧》

869 回覆
20 Like 1 Dislike
唉,雖然冇新post但都照問下

男女主角見到個絲袍女神像話係異端之地,而建築物入面的文字,格局又同帝國唔同,講到個情況好似魔王去別服用NPC勢力時俾當地玩家發現的感覺,但今個故應該係以NPC角度出發,會係玩家入侵新世界pve的劇情之一?

但npc應該唔會有咁長既故架喎?
會唔會係個game既背景故事黎

NPC的故事同game的故事背景其實冇衝突。
相反,當其中一個NPC的故都出十幾萬字時,你覺得第三季個規模應該要幾大先合理

我睇你個段comment我以為你意思係npc係個game到經歷緊呢一切

都唔出奇,妮娜都可以入俄妹隊
NPC的program和AI角色在M底手中係兩樣完全唔同的事

但之前npc始終係輔助feel
呢篇變主角

anyway都係睇佢點寫

「通常我會繼續升級。累時便找個位置看風景,看著靜止不動的景色
時總會思考人生意義。」神神子看著湖景說。

「你的興趣好深奧呢。。。」松美感到神神子有種高不可攀的感覺。

「我找不到意義可言。。。」神神子若無其事說著。

松美突然感到一陣揪心,為何她可以如此平靜說出這一句話。

第十八章,松美同神神子既對談,呢個時候其他玩家都唔知佢係AI。「我找不到意義可言。。。」一句直線抽擊AI同人性既差距,AI始終都係工具,NPC係玩家既附屬品,沒有任何意義可言,相信呢句唔單止係神神子既心聲,亦都係所有NPC既心聲。

都係大部分人的心聲
btw神神子係絲打投角,可能係咁俾咗樓主靈感
高質留言
拜一拜諾門先

如果單以npc為主體都係個ser到有故
我會覺得個server會唔會好慢 因為咩npc都有好多支節
所以我更加覺得佢似係背景故事(但又好似有玩家係入面)

等睇樓主點寫

「通常我會繼續升級。累時便找個位置看風景,看著靜止不動的景色
時總會思考人生意義。」神神子看著湖景說。

「你的興趣好深奧呢。。。」松美感到神神子有種高不可攀的感覺。

「我找不到意義可言。。。」神神子若無其事說著。

松美突然感到一陣揪心,為何她可以如此平靜說出這一句話。

第十八章,松美同神神子既對談,呢個時候其他玩家都唔知佢係AI。「我找不到意義可言。。。」一句直線抽擊AI同人性既差距,AI始終都係工具,NPC係玩家既附屬品,沒有任何意義可言,相信呢句唔單止係神神子既心聲,亦都係所有NPC既心聲。

都係大部分人的心聲
btw神神子係絲打投角,可能係咁俾咗樓主靈感

正正神神子體會到人生係無意義
所以神神子先會有人性嘅出現
正正因為所有人嘅人生都係無意義
所以先會係隻game到搵自己嘅生存意義
特別係尼服比德國佬攻陷之後依一點更加突出左
拜一拜諾門先

等睇樓主點寫

哇諾門巴打,隱藏boss

為左你,我聽日出post開故,繼續我地既冒險

Between,我可以提下你地。

鷹巢一話,大元帥比3星期俾斯密攻克母服。
但母服入面由零晨(自殺小隊潛入普拉姆斯救人)引發蝴蝶效應(白加攻打Kanatheon 幻影)(火良野+新手+銀龍企圖救出布查)(和也追殺Kanatheon幻影)(克蘇魯斬殺盧斯)到最後係丘陵坡地決戰正規軍,意外召出武士。

以上係一日內發生既事。

可以睇到新世界亞特蘭蒂斯既時間同姆並不一樣。
拜一拜諾門先

等睇樓主點寫

但母服入面由零晨(自殺小隊潛入普拉姆斯救人)引發蝴蝶效應(白加攻打Kanatheon 幻影)(火良野+新手+銀龍企圖救出布查)(和也追殺Kanatheon幻影)(克蘇魯斬殺盧斯)到最後係丘陵坡地決戰正規軍,意外召出武士。

以上係一日內發生既事。

屌 個陣都睇到一頭煙
成班友開會個陣話一星期前
但係母服先岩岩發生緊
以為你打錯字先唔撚問你
太長唔引用,諾門巴打真心勁

自從神神子變黑粉消失然停機更新AI超載系統後,NPC就變得不一樣了。
純粹以遊戲角度出發,M底俾GW2影響都幾勁。我認為Dymanic Event,Live Event是GW2嘗試於遊戲營造一個世界的方法。

簡單說一點:一個營運中的伺服器如果處於0玩家的狀態,究竟是甚麼的一回事?NPC呆站等不到玩家點擊觸發對話,野外怪沒有死亡所以不用重生,只會在一定範圍內移動,連攻擊動作都沒有,那可說成是一個世界嗎?NPC、系統、怪物等等都是開發商放在遊戲裡等玩家享用的玩具,沒有玩家參與,這些都只是擺在一旁的工具。

而M底現在所表達出來的遊戲,開發商所給予玩家的,就是一個沙盒式的世界。就算在0玩家的時候,NPC都會有互動讓′世界′運作下去。而玩家於遊戲中則需參與其中成為世界的一份子,一起推動世界。
拜一拜諾門先

等睇樓主點寫

以上係一日內發生既事。

呢段對話已被記錄,將來作為呈堂證供使用
神回覆

自從神神子變黑粉消失然停機更新AI超載系統後,NPC就變得不一樣了。
純粹以遊戲角度出發,M底俾GW2影響都幾勁。我認為Dymanic Event,Live Event是GW2嘗試於遊戲營造一個世界的方法。

簡單說一點:一個營運中的伺服器如果處於0玩家的狀態,究竟是甚麼的一回事?NPC呆站等不到玩家點擊觸發對話,野外怪沒有死亡所以不用重生,只會在一定範圍內移動,連攻擊動作都沒有,那可說成是一個世界嗎?NPC、系統、怪物等等都是開發商放在遊戲裡等玩家享用的玩具,沒有玩家參與,這些都只是擺在一旁的工具。

而M底現在所表達出來的遊戲,開發商所給予玩家的,就是一個沙盒式的世界。就算在0玩家的時候,NPC都會有互動讓′世界′運作下去。而玩家於遊戲中則需參與其中成為世界的一份子,一起推動世界。

EVE online
EVE online

EVE開始玩唔夠15分鐘頭都大埋棄左
等第三季既時間用黎重睇下先

如果真係咁樣 就好正 din覆左我既想法
拜一拜諾門先

等睇樓主點寫

以上係一日內發生既事。

呢段對話已被記錄,將來作為呈堂證供使用

係比樓主bb覆我post既
係比樓主bb諗住聽日0001 出po出文既
EVE online

EVE開始玩唔夠15分鐘頭都大埋棄左

正常
岩岩諗起同來自深淵有d似

咩嚟

漫/動話黎,又係講潛落一個深淵
其實你條友根本就借d意出文

然後扮晒野做d on9野,等我地屌到你反晒皮先扮慘話出故

唉真係on99,同我快d出文

唔知佢想點
其實你條友根本就借d意出文

然後扮晒野做d on9野,等我地屌到你反晒皮先扮慘話出故

唉真係on99,同我快d出文

唔知佢想點

仲有20分鐘就聽日鳥
我生日 祝福我,毒毒
我生日 祝福我,毒毒

臭雞生日快樂呀
我生日 祝福我,毒毒

生日快樂
生日就早啲訓聽日玩啦
俾你聽日唔打文啦
我生日 祝福我,毒毒

生日快樂,祝你日日都有文出
仲有祝你可以完成自己嘅夢想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞