[一日五萬字][吹水區][m底作者]《一起成為魔王吧》

869 回覆
20 Like 1 Dislike
老老實實,其實我鐘意第一季多個第二季
雖然第二季樓主多線描寫同角色內心戲手法出色咗,但係冇第一季帶來的新鮮感引人入勝
希望第三季樓主有新的突破
btw樓主可以加多d佈陣同鬥智成分,下下實力懸殊的打鬥冇任何懸念
ok我都知尼服鬥唔到智

我鍾意第一季啲地城多過第二季嘅迷宮
feel 唔到 pvp 同 pve 嘅分別
pve 都係玩心理戰

希望可以多啲 pve 元素
幾鍾意第一季個個跳跳地城同血池骨鋼琴

男角心理描寫想多返啲
啲男角好花瓶
男角嘅描寫大部份都係陳述
(簡單一兩句佢想點,同佢有冇做到)
(同埋最奇怪就係寫火良野領袖才能果段,畫公仔畫到有細胞核 ,同直接講「總之火良野就好有領導才能啦」冇分別)
其實我覺得松美第二季嘅心理描寫應該好有發揮空間
由on9到art到大局為重識得調動人手同游擊
中間可以寫多啲
唔好介意長 我覺得可以再拖慢啲黎寫

但反而德佔時期太少劇情同太悶
應該俾多啲小勝利佢地
例如突襲德軍糧車啊 偷情報啊
圍毆下啲三轉 搶下啲裝備咁
同時俾啲小角色如懶然怪獸再發揮多啲

德佔時期冇乜轉折
m底鍾意儲十個伏筆 一次過篤爆晒
但應該要十五個伏筆 中間再篤五個走

同埋新故就開新 post 啦 on9
角色都冇出 真係好難比意見你
行文黎講 啲句子略嫌冗長
同埋m底有個缺點 就係形容詞太天花亂墜
好容易就用啲好誇張嘅字眼
以致後來好始樣樣野都好勁
神器A打神器B 中間可能差幾個檔次
但係兩把神器出場嘅時候都係屈撚到外太空
就冇左 神器A係勁 但係神器B係撚柒鳩勁嘅感覺
風景/招式/食物/裝備 都係

我寫到後期都覺得中期太誇 收到大佬,
不過第3季技能會全部弱化

依個就係成日屌你唔夠皮既原因之一
字數係多 但訊息量 交代出黎既野唔成正比

聽日第三季
尼菲特,索菲亞每次召喚勁野出來時,都會扯斷條珠鍊,其實有冇原因,條鍊有冇特別?

念珠係神職者修行既法器,簡單講係神恩既容器.所以扯斷念珠=用哂之前既神恩.

新既要再修行.

點解想完第二季其實係怕自己失控.有小小角色形容上有小小唔平衡.

依個都係點解我話想打同唔打之間用文戲隔一隔,因為一去到打戲我寫到自己都覺得好攰. 最後一章落櫻因為之前巴打講得岩,好多激昂既情景,相比之下最後火良野回救尼菲特一行人就有啲失色.

個人認為最大一個轉捩點係里奧衝左架坦克出嚟救世界果一刻.

但之後因為太多新嘢出,好似里奧5轉,安多莉亞5轉,火良野同尼會合打德軍,全部都可以獨立出一章去打,去仔細講,但係我覺得太拖戲仲有再打就打太多.

因為武士出埸就直接可以去第三季

所以成個第二季我既鋪排係咁------

一開始:尼菲特魔王線+俄妹俄服線+母服線 三線平均

前中段(龍血島):俄妹俄服線+母服線   尼菲特魔王線融左入俄服線

後中段(魔女篇):俄妹俄服線+母服VS德軍線 魔王線已經同俄服線融合

後段(德軍登陸):銀龍+K團+索菲亞+幻影+新手線+柑柑角度既德軍線

尾局(自殺小隊):K團+索菲亞+幻影 AND 銀龍+新手線+柑柑線

結局:全線匯聚+日士武士線出現<————依個就係第3季既引入。

所以其實好趕。一條條線我真係怕搞太耐。仲有我都想寫多啲PVE同慢步姆大陸世界。
因為由德軍入母服開始成個故變左調,打到飛哂天,幾乎章章都冇停過。

第三季將會由每小角開始入手帶劇情。舊角都係到,不過會變2線。換一換口味,例如莉莉奈同牙清會上一線(暫定)

莉莉奈啱啱出場就有主角做?
第3季唔會再分公會,母服既人會變左同一勢力,但飲都去忙唔同嘢,二線角色會上
估唔到你鐘意前中段,我個人教歡樂尾段角色既內心戲
牙清上一線
要柒了
嗚嗚

內心戲係正,但個轉捩點應該唔係里奧架坦克,而係Kana同幻影兩枝大旗再現姆服。
德軍進場後寫到母服幾咁絕望,男做奴隸女做雞,新手又俾人思想教育,真係睇到好不爽,到兩枝公會大旗插落地個一刻,心裡的悶氣差唔多一次過爆晒出來,諗住終於黎料打柒班德軍,點知下一秒見到多多時真係忍唔住講句:仆你個街,仲要忍幾撚耐阿

內心戲係正,但個轉捩點應該唔係里奧架坦克,而係Kana同幻影兩枝大旗再現姆服。
德軍進場後寫到母服幾咁絕望,男做奴隸女做雞,新手又俾人思想教育,真係睇到好不爽,到兩枝公會大旗插落地個一刻,心裡的悶氣差唔多一次過爆晒出來,諗住終於黎料打柒班德軍,點知下一秒見到多多時真係忍唔住講句:仆你個街,仲要忍幾撚耐阿

原來係咁 可能我寫果時要諗埋之後

我都估唔到插完旗之後要打多多令你地咁炆
你地真係講開講,你地喜歡俄服線定母服打德服依條線?

有pve冇pve分別

俄服線46萬字
德服線36萬字

但德服線其實寫唔切大綱,好多設定都冇寫仔細
你地真係講開講,你地喜歡俄服線定母服打德服依條線?

有pve冇pve分別

俄服線46萬字
德服線36萬字

但德服線其實寫唔切大綱,好多設定都冇寫仔細

有PVE好睇啲
我覺得比西城勇更可惜既係和也
有少少似死係主角光環既日本武士刀下既感覺
明明成篇都講佢有幾屈幾屈但幾招之間化為光塵

sosad

sosad

突顯和也始終係法師
對住相同水準又專精近戰既武士1p1
個職業差距係極大
比人秒係可理解

sosad

突顯和也始終係法師
個職業差距係極大
比人秒係可理解

紅櫻武士話晒都在新世界知名,而且在新世界都係用一把刀就夠做,同和也單挑要用雙刀,始終法師都係中距離職,和也本身體術加乘變左近戰法師,而武士卻很高明地保持在一個和也近戰打不到,又拉不開距離用魔法的位置來戰鬥。

sosad

突顯和也始終係法師
個職業差距係極大
比人秒係可理解

紅櫻武士話晒都在新世界知名,而且在新世界都係用一把刀就夠做,同和也單挑要用雙刀,始終法師都係中距離職,和也本身體術加乘變左近戰法師,而武士卻很高明地保持在一個和也近戰打不到,又拉不開距離用魔法的位置來戰鬥。

我當然知道個差距會有
但當初佢地撤退 啊元帥都覺得佢應該係掂既 元帥都係係新世界打滾既人 描述上面又唔係寫到佢要死先可以殿後

咁完美地屈哂母服機既一個人竟然真係幾行字就死左係武士手上... 呢個就有點上面巴打提及過既感覺 - lv1>50>200
我自己覺得係大斷層

有d似龍珠
笛子魔童係頭十幾話係好勁 去到20話已經變左超級垃圾

原來係咁 可能我寫果時要諗埋之後

我都估唔到插完旗之後要打多多令你地咁炆

問題里奧寫得太柒
明明里奧就用左好大覺悟去拎支散彈槍送死
(明明勇伯都一樣on9)
上章柒完下章爆大技 冇咩feel
雖然里奧係諧角 但都唔駛寫到咁柒
明明里奧嗰段嘅內心戲都好有發揮空間

內心戲係正,但成段嚟睇就冇咩轉折
第三季將會由每小角開始入手帶劇情。舊角都係到,不過會變2線。換一換口味,例如莉莉奈同牙清會上一線(暫定)

又係女角

又係女角

好睇得出LILY奈一出場就瘋狂爆人頭同埋有內心戲
里奧都上一線。唔係女角

點解和也會比人秒---其實唔係秒,只不過係唔想再花筆墨係打戲上。基本上後部份既打戲都以概念為主。

和也依隻萬能近戰法初時出現係母服,令母服既玩家大開眼界,同時被佢打到反皮。

冇錯,和也出場果段時間的的確確係失左平衡。

而武士就係我一開始叫你地唔好屌我住既平衡點。

和也非必要都唔想同武士單挑,畢竟和也再勁都係打小隊(大賢隊長)。然而對住純近戰既武士佢當然冇勝算。好快,武士都會被平衡,因為新世界既戰鬥同小服係唔同層次。
已經寫梗大綱了
里奧都上一線。唔係女角

點解和也會比人秒---其實唔係秒,只不過係唔想再花筆墨係打戲上。基本上後部份既打戲都以概念為主。

和也依隻萬能近戰法初時出現係母服,令母服既玩家大開眼界,同時被佢打到反皮。

和也非必要都唔想同武士單挑,畢竟和也再勁都係打小隊(大賢隊長)。然而對住純近戰既武士佢當然冇勝算。好快,武士都會被平衡,因為新世界既戰鬥同小服係唔同層次。

每一個職業之間應該都有個別之間既優勢,即係好似RO咁,主教可以秒殺遊俠但未必殺到咒,但咒可以殺主教但又會死係遊既遠攻下面

但和也就好似行AI型自動念咒既妖(智者)咁,係新穎既

同埋武士比和也更強並唔係一個咩平衡點,起碼睇到尾我唔覺得係平衡點

只不過係母服玩家係 10LV,和也係100LV,但武士唔知點解係500LV咁-呢d唔係叫平衡喎我覺得

如果要呢類打鬥好睇,我覺得並唔係話要出d咩新技或者點,反而係一d基本元素,例如係luffy點解嬴到電佬係因為佢係膠人膠人唔通電

我最唔想見到係呢個故慢慢龍珠化
里奧都上一線。唔係女角

所以話後段連住幾場大戰
打戲太密 好難寫

里奧
我隻新手呢
已經寫梗大綱了

M底
最正就是你
里奧都上一線。唔係女角

每一個職業之間應該都有個別之間既優勢,即係好似RO咁,主教可以秒殺遊俠但未必殺到咒,但咒可以殺主教但又會死係遊既遠攻下面

同埋武士比和也更強並唔係一個咩平衡點,起碼睇到尾我唔覺得係平衡點

只不過係母服玩家係 10LV,和也係100LV,但武士唔知點解係500LV咁-呢d唔係叫平衡喎我覺得

如果要呢類打鬥好睇,我覺得並唔係話要出d咩新技或者點,反而係一d基本元素,例如係luffy點解嬴到電佬係因為佢係膠人膠人唔通電

唔會變龍珠,你地果時個個屌哂鬼
第三季決定忍住比你屌,但寫返自己既感覺算

有時真係討好唔哂咁多人,最後仲搞到有小小變形
里奧都上一線。唔係女角

第三季決定忍住比你地屌,但寫返自己既感覺算

里奧都上一線。唔係女角

第三季決定忍住比你地屌,但寫返自己既感覺算

忍住比我地屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞