綠置居2021 (9) 暨 青衣綠置居青富苑討論區

845 回覆
7 Like 2 Dislike
租置剩低最後一間
青衣邨 宜逸樓 308

青衣邨反勝富亨邨成為租置樓王
係咪依家全部都係單人波,有冇家庭波
家庭波一早去晒啦。
啟鑽190都搶。
之前收到信尋日12:00 揀樓
得返啲細單位都費事去
最想要嘅B座4034不久之前俾人買咗
B座2434, 2127依啲唔係高層揀唔落手
B座4016同A座3734依啲又望住鄰居又望唔到個海,都係揀唔落手
無埋了
3樓都咁搶手
20樓以上都唔算高
心頭高,一事無成始終唔想浪費一生人一次嘅機會

依家20樓以上都冇乜剩喇,高層得番啲樓望樓嘅單位

直對住海嘅我見有個3樓單位都俾人買咗依個唔知算係望碼頭定係望海
真係冇咗
神奇買家
唔好意思小弟係新手
嚟緊幾日就會揀樓
因為之前發現自己個號碼同中獎號碼差得太遠,所以都冇再理

突然之間隔咗幾個月之後先至無啦啦收到信

聽朋友講而家先至揀應該全部都係豬頭骨
想問下如果今次揀唔啱係咪自動會去下一次嘅抽獎?
因為幾個禮拜前截止嗰次嘅抽獎,我係冇報名亦都冇畀錢,但係有朋友同我講話而家即係幾日之後如果揀唔啱個名額,甚至乎唔出現都好,嗰個抽獎名額就會自動去到下一次唔需要特登去報名咁樣,想問下各位巴打係唔係真? 想求個安心
嚟緊幾日就會揀樓
揀樓嗰日去現場感受氣氛順便問埋啦

我都係今個星期去揀,明知冇個單位啱都照請咗假去感受下
照入去聽下簡介會,唔會影響下次機會

但2021份表好似唔會帶去居屋2022/綠置2022
你好有機會係要再次申請
我都係聽朋友分享
佢同我講話佢嗰時係直接自動跳到落下一次
連嗰$250都唔使比,不過佢都係叫我到時現場去問下職員

等我仲以為自己錯過咗頭先3月嗰次係冇問題
咁就恐怕又少咗一次機會了
冇"自動跳落下一次"呢件事
個原理本身係你每次申請個陣,
張申請表有一格俾你tick你想唔想自動申請埋下一次既抽樓計劃
即係如果你2020居屋申請有tick就會申請埋2021綠置居
所以視乎你份表係點寫同你點填
仲未完咩
淨返190個單位,之前重話餘貨比輪候超過1年公屋申請人買喎,笑死人
想知邊到睇淨低幾多個單位?要上翻房委會到自己逐個查?

依家啲新聞好似都無再報餘下單位數字,全部都去哂嚟緊新居屋綠置居

樓主早巴第3個貼已經有晒你要嘅資料
2019綠置都3年前喇,重點會講丫
入伙都未賣晒

三部𨋢直達
一生易發達
前有山(腳)側有海(傍)
今期「綠置居2020/21」早於2021年10月29日起開始揀樓,因應疫情的情況,揀樓服務由1月25日起暫停,並於4月21日開始恢復。至今(6日)共有3,294個單位獲選購,綠置居所有選樓環節完結,但還有餘貨164間。
今日有60位申請者到觀塘綠置居銷售小組辦事處揀選單位,其中有11個青富苑單位獲選購。而啟鑽苑和蝶翠苑早已售罄。
最後的11位勇士
真心佩服佢哋揀得落手

揀樓環節一完咗之後就見連登有依個post
發唔發覺住青衣好正?
https://lih.kg/2995146
原來前日完咗喇
我以為下星期先完
誕生喇
B座05室成最具價值單位,揀樓環節完結後仍餘37個單位

A座09室則係A座最強,尚餘26個單位

一齊欣賞下佢哋嘅景觀啦

個內園景觀都幾有壓迫感

圖源:航拍香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞