綠置居2021 (9) 暨 青衣綠置居青富苑討論區

845 回覆
7 Like 2 Dislike
【12月31日】

房委會指,今日有約2,500位申請者獲邀揀選綠置居單位,最終有222位申請人到場揀樓,有17個單位獲選購,包括13伙租置計劃單位。另外綠置居青衣青富苑及柴灣蝶翠苑今日分別售出3伙及1伙。其中蝶翠苑只剩最後1伙,單位為1樓4室,實用面積189平方呎,定價102.22萬元,呎價5,408元。

https://ps.hket.com/article/3091878
冇呢個選項,因為兩個190呎單位中間有大廈水錶,而且地積比、消防之類全部要搞過,不可能打通黎賣。

依家話賣俾輪左一年公屋既人都可以接受。
點都唔肯賣比白表 輪公屋既人點夠錢比首期/供 就算有能力都已經過左公屋入息
放心,計過係夠

咁多位想問下黎緊1月5號去揀樓。
申請果陣就填左我老母名同我,加我老婆。
但係間公屋響我結婚註冊完仲未加埋我老婆名。
想問下到時揀樓會唔會俾人DQ呢樣野?
正常加人唔會DQ,你2個人除名變1人先會DQ
但咩原因驅使你買青富190呎(1-2人公屋則) ?
兩公婆加老母一齊住青富190?
青富苑沒打算買呀。
仲細過我宜家住緊果間公屋,打算買
果啲租置公屋,睇會唔會有啲3,4百尺起跳
同埋想請教下,黎緊如再有申請綠置居,
係咪就咁填我老母名等佢一人申請就好?
咁我同我老婆就唔好填埋落去,咁我地兩個係咪就可以
保留返啲首置或再申請公屋或白表居屋既可能?
邊度仲有3-4百呎公屋?執雞?
唔係呀師兄,我都唔清楚仲有咩貨尾,
以為要到現場先知。
#3 自己睇。
感謝
唔得。

1.結左婚一定要一起申請,冇得拆黎申請。
2.你同你老婆白表,你老母就算過60因為租約得返1人都會變單人隊。
3.首置只講業主,你做家庭成員係唔會影響你首置。
青衣唔係問題,細先係問題。
就算換租置細單位,之後賣出去都賺唔到幾多錢
一動不如一靜
租置水尾得返啲150尺都無,就算平買都唔會放到手,林鄭又講到明日後單位最少要有280尺
咁先罕貴,埋單價平又易上車,第時分分鐘每呎貴兩三成
本身有考慮過
細唔緊要,但望完個積
個廚房雪櫃、洗衣機都放唔落 (最細型號)
廁所做唔到乾濕分離
我真係過唔到自己嗰關...
朋友,啟鑽190同埋青富190都係同一款則....
日後就算係其他屋苑,1-2人公/居屋(190呎)都係同一款則
回緊上面租置
190應該勉強... 放得落... 掛...
150呎真係搞唔掂咁樣不如青衣好過
雖然只係多幾十呎 但青衣起碼係新
如果講再賣嘅話 租置已經唔只二手 又舊咁多
睇返之前嗰啲細單位賣出去都double咁濟
不過諗唔掂 唔知搏唔搏好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞