綠置居2021 (9) 暨 青衣綠置居青富苑討論區

845 回覆
7 Like 2 Dislike
買新居屋啦,綠長機會大,嚟緊有啟德喎
NO,公屋租約邊有咁易加名。
單人長者邊有得咁易變綠長,冇咁易!!
單人綠長個次序係
綠長家 > 綠家 > 綠長單 > 綠單
基本上都係得開放式
出去買2手居屋的話,買幾大都得
你長者下一代(即係你老豆老母)先有D機會加到

仲要你老豆老母冇樓,一加要加晒,冇得是但加

隔一代更加唔可能加到,白表都唔得呀!
邊度黎分「綠長單」?
冇呢樣野架

得一個長者都係單人,如果唔係叫做「家有長者」做咩?

單人唔計歲數,一齊抽一齊揀架
清冇綠長單呢樣野,長者單人即係一人申請者,即係綠單
諗諗下又係
長者配額係一開始係家庭隊已經用哂

但單人重建戶好係有依樣野?
插係綠家同綠單中間?
應該同依個混亂咗
你+老母(未夠60歲)=一般家庭申請
你阿公=一人申請者
係。
還公屋要用綠單去排,冇綠長單呢樣野,一個長者都係單人!
除非你叫你阿公搵個女人結婚,咁就可以變家有長者喇。

青富都唔係咁差,你自己同屋企人傾傾,再考慮吧。
【1月12日】

房委會指,今日約有500位單人申請者獲邀揀選綠置居單位,最終有78位申請者獲邀揀選綠置居單位,共售出27伙,青衣青富苑佔13伙,租置計劃單位則售出14伙。

租置公屋單位累售735伙,當中青衣公屋青衣邨連售3伙單位,成交價錢22.11萬至22.35萬元。另外長安邨及廣源邨各售出最後1伙單位。

https://ps.hket.com/article/3091878
請問今日仲賣緊既租置係幾低質素既單位?
基本上都係Y尾/長型尾 房署初代 劏房
(大單位劏2/3個,俾單人住果D)

如下圖:

多謝早巴提供資料
拆哂棚再等一年就差唔多
已經冇棚
咁差唔多啦
預出年1-2月
農暦新年入伙仲要兩個月搬出公屋=玩鳩業主
收到樓,裝修埋
應該3-4月先入伙啦
農暦新年 師傅+大陸家私廠都唔開,咪玩啦
原來有d咁既則
睇落仲衰過190青衣
幾十萬一間,算係咁。
【1月13日】

房委會指,今日約有600位單人申請者獲邀揀選綠置居單位,最終有82位申請者到場,共售出32伙,青衣青富苑佔18伙。而租置計劃單位售出14伙,翠屏(北)邨及東頭(二)邨連沽3伙。

https://ps.hket.com/article/3091878
青富好賣左
賣多一兩百間無難度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞