綠置居2021 (9) 暨 青衣綠置居青富苑討論區

845 回覆
7 Like 2 Dislike
啟鑽苑都還好,舊公屋三尖八角湯房真係
青富190呎=啟鑽190呎,一樣圖則
依家單人表
28伙算少吧
你有所不知,呢批單人綠置居如果上期有入表,全部上次都叫過佢地揀
我估其一原因係上次撞疫情仲係人心惶惶又驚裁員唔敢買,加上今次又係得返190,咁估計下次又係得190揀。。。不如面對現實

寧願買青衣好過下期買上水
北部都會區喔
係囉,香港新CBD呀,諗吓都覺得正
就係因為下屆得返上水
所以咪今期青衣都照殺
上水最細都有277呎未必留到去單人
截至2022年1月10日(一),共售出2,908個單位,銷售情況如下:
啟鑽苑:已售出2,112間 (已售罄)
租置回收單位:已售出711間,尚餘102間
青富苑:已售出83間,尚餘454間
蝶翠苑:已售出12間(已售罄)
起碼油塘同石門都叫市區/市區過一區
上水太遠,返九龍工的話對比其餘2個屋苑起碼加半粒鐘
就算大1/3我都唔會揀上水
你見上期居屋掃哂鑽石山都仲有皇后山兩房就知
再上期2019寧願揀一房南昌凱德苑都唔揀兩房火炭旭禾苑一樣

難得今期抽到頭珠綠單,下期都唔知抽到去邊
有得揀都揀左先,除非結婚轉家庭隊嘅啫

*住過上水,得上水廣場同上水匯,有咩事都係出沙田先搞得掂
仲未計通關後的水貨客同藥房
上水真係不了
同埋上水綠置居係清河邨四期
同火車站都有啲距離
今日單人第二日,賣左16個
【1月11日】

房委會指,今日約有400位單人申請者獲邀揀選綠置居單位,最終有71位申請者獲邀揀選綠置居單位,共售出31伙,青衣青富苑佔16伙,租置計劃單位則售出15伙。

租置公屋單位累售721伙,黃大仙鳳德邨等21條屋邨已售罄。現有約94伙可供選購,將軍澳景林邨及屯門良景邨有較多餘貨,分別有14及13伙。

https://ps.hket.com/article/3091878
政府: 單人市場對細單位需求極大,未來會再起多d
長者單人定長者家庭先?
即係單人

家有長者係指60歲以上+最少一個家庭成員,即2人或以上
孫仔孫女可以, 如果我返機場, 青富我OK, 你睇你自己需要
如果係綠表長者,我會選擇抽居屋

長者單人一係攬住公屋過世,一係就住得舒服啲,或者搏間屋升值,第日益下子孫

青富苑個位麻麻,除非老人家住開青衣啦,否則要佢搬去陌生社區嘅劏房單位,過幾年層樓又未必賣得出,盞辛苦
你過咗18歲嘅話,本身間公屋又冇名,係加唔到名落去,頂籠加到做照顧者
有能力的,拎張綠表出去買2手居屋最好
要睇吓個老人識唔識做先得,有啲老嘢寧願攬住間公屋過世都唔幫下啲子孫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞