綠置居2021 (9) 暨 青衣綠置居青富苑討論區

845 回覆
7 Like 2 Dislike
一邊係買, 一邊係租, 性質唔同
我諗應該同而家玩法一樣, 排夠一年, 申請買綠置, 搞珠, 再按老人, 家庭, 單人隊去清, 單人買到既機會依然細
有貨尾時照俾$250抽先後
如果呢招只係用黎清貨尾
即係等如輪晒單人都賣唔晒先到佢地
咁就冇打尖呢個問題

但如果變恆常措施容許佢地提早抽綠置
咁反而減慢公屋流動
無限新移民廢老隊會快過住左幾十年公屋仲抽唔到樓班人
個諗法掉轉左
事實係推一大堆180呎單位咁仆街既政策,
如果唔係放係鑽石山站差唔多上蓋咁滯既地段, 邊有咁易清到貨

貨尾單位既出現完全係政策問題
最怕係排公屋跳級買綠置又變成恆常化益晒新香港人
我估係綠單之後再分返三類,咁先做到清死貨
如果直接入返宜家個三類人就明益得太明顯
用特快公屋次序
cls 190尺
睇字眼就只限今屆貨尾
但再望下期單位分佈,每個屋苑都過50%係開放式,仲有個上水守尾門,有機會賣唔哂要公屋輪候隊清

據了解,房委會於今期綠置居項目中減少面積較小的單位量,包括油塘高宏苑及馬鞍山錦柏苑。當中於油塘高宏苑共有19%的單位屬於面積最小的類別、即185至223平方呎,另有38%的單位為278至333平方呎。而馬鞍山錦柏苑則有8%的單位為184至185平方呎,並有45%的單位為278至288平方呎,意味著仍有超過一半單位面積小於300平方呎。而粉嶺清濤苑同樣有一半單位面積小於290平方呎。
我覺得恆常化好有可能,最初賣貨尾試咗一兩期受歡迎,之後每年起多d綠置居,直頭預留一定數量俾呢條隊
一來排公屋隊嘅人數清得快咗唔洗成日俾人吠,二來直接賣咗俾你後續煩少好多嘢,反正樓我都係要起咁多,質素又同公屋一樣仲有錢收
至於益咗新香港人?正合我心意

岩岩收到呢個訊息,我記得排好後,仲有得揀
青富苑輪迴中
d貨尾唔只五手飯
咁撚大鑊
單人好似仲未有得揀?
我都收到
本身住400呎公屋
買果個係On9
買個個唔係有錢佬,就肯撚定係智障
岩岩收到信下星期揀
係咪冇野好揀
唔去會唔會影響下次
今日去左睇,得番d 百幾尺二百頭既細單位
唔該哂
咁唔去了
希望唔會影響下次抽
未有,等之前D人以為 單人頭籌 有鑽大開買,點知都係190青富
唔會有影響,因為政策問題一定要輪晒100個波先去單人1號波.....
我係綠表家有長者
記得好似排85
岩岩老母收到信以為有鑽石山,一場歡喜
其實完左800個配額就唔關家有長者事了
排到85都仲咁樂觀
auntie應該長命百歲
仲有租置劏房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞