綠置居2021 (9) 暨 青衣綠置居青富苑討論區

845 回覆
7 Like 2 Dislike
收到信26號去
想問仲有咩剩
封信又無寫清楚係綠置定租置
我都唔知準備張咩票好
揀左先落銀行做本票

你26號應該租置都冇晒
可以揀綠置同租置單位,不過26號應該得返綠置,留意下電話,可能有通知msg你唔駛預先準備本票
唔該巴打
唔該巴打
其實最大機會係單人入息已過/就過
但真係唔知有無咁多
單人月入好似過6萬5蚊,或者資產超過130萬先要交還間公屋,如果我月入5-6萬咪交市值租金繼續住囉
但係你話齋,有幾多個呢啲人呢?
如果唔係咁情況的話,其實真係冇迫切性去買呢啲單位
係 但係是實就係好多人買
真係唔知點解
一家人唔知一家事

見FB有人係住單人公屋但冇私人廚廁,仲有白卡阿伯一起住,咁就好應該買...

其實唔係話好多呢類,每日600人買15個左右,好低%
【1月20日】

房委會指,今日約有600位單人申請者獲邀揀選綠置居單位,最終有60位申請者到場,共售出21伙,青衣青富苑佔19伙,租置計劃單位則售出2伙。

租置公屋單位累售802伙,將軍澳景林邨等35個屋邨已售罄,現在餘下最後12伙可供選購。

https://ps.hket.com/article/3091878
仲係20嘅
【1月21日】

房委會指,今日約有600位單人申請者獲邀揀選綠置居單位,最終有63位申請者到場,共售出20伙,青衣青富苑佔14伙,租置計劃單位則售出6伙。

租置公屋單位累售808伙,粉嶺華明邨等38個屋邨已售罄,現在餘下最後1伙可供選購,單位為大埔富亨邨亨耀樓1004室。

https://ps.hket.com/article/3091878
租置樓王誕生,大埔富亨邨亨耀樓
屯門輸咗俾大埔
買剩反而係樓王
最後一間la 仲唔快d搶
十幾萬做業主仲唔係王?
應該係幾千蚊做業主

似乎呢個post 仲有一段時間先完
Post埋隻龜,安撫下青富苑同埋富亨邨亨耀樓嘅準買家
淨返最後單人50個波都唔快快手清埋佢
房署賣樓職員拉去封區封樓做登記,不賣了
租置計劃單位今日連錄5宗撻訂,包括彩霞邨、東頭(二)邨、李鄭屋邨、翠林邨及富亨邨。

李鄭屋邨

山景都唔夠富亨打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞