綠置居2021 (9) 暨 青衣綠置居青富苑討論區

845 回覆
7 Like 2 Dislike
而家除左去撞有冇撻訂盤執雞之外應該都冇乜好睇,等下期啦
4千蚊供自己層樓點都好過租
綠置居2022選樓次序
據了解,綠置居2022預留了1,400個配額,將讓受石籬中轉房屋清拆計劃影響的家庭申請者優先揀樓,其次為「家有長者」的綠表家庭申請者。其後為其他家庭申請者、受房委會已公布公屋清拆計劃影響的一人申請者,最後為一人申請者。房委會擬同時預留500個單位給一人綠表申請者。

【12月30日】

房委會指,今日有約2,500位申請者獲邀揀選綠置居單位,最終有198位申請人到場揀樓,只有10個單位獲選購,創開售以來新低。租置計劃單位今日售出8伙,青衣青富苑則售出2伙,柴灣蝶翠苑沒有成交。

https://ps.hket.com/article/3091878
如果專登起多幾座出嚟直接俾埋排隊一年嘅抽肯定嘈得重勁

九成九只係將貨尾俾佢哋買
恆常就最多係將每期貨尾都咁做
估唔到家庭隊依家都仲會買190呎青衣....
一日都消幾間,唔係講笑,賣下賣下,計埋單人,可能得1-200間冇人要,俾輪公屋既人抽
1400個應該係講家有長者
拆遷家庭根本冇名額限制
應該係,清拆應該無1400人咁多
普通家庭應該一房都無機會
除非你有非常強烈的置業需要,或想買青衣190呎,或可能想要執雞,否則不需要理會sms
個post碌上少少你會發現每日都有人同你一樣
入到黎發現得返青富190

唔係去到先知已經算好。
睇你個樣係businesstimes copy過黎.

hk01唔貼link
選樓順序
據了解,新一期的綠置居將讓受石籬中轉房屋清拆計劃影響的家庭申請者優先揀樓,其次為「家有長者」的綠表家庭申請者,房委會預留了1,400個配額。隨後為其他家庭申請者、受房委會已公布公屋清拆計劃影響的一人申請者,最後為一人申請者。房委會擬同時預留500個單位給一人綠表申請者。

而家d新聞真係亂鳩咁寫
咁大件事都唔識問唔識check
係要交d學費
買個啲可能原本都無住間公屋
買樓自己唔check

收到sms 話去觀塘揀樓,上網睇過應該得返青衣,
地產網寫青衣賣出咁少,唔係應該仲有大單位咩。
大單位上次賣晒啦,撻訂貨都清埋

190呎一層8間,一座40層,依家賣剩500間左右,就係咁簡單
明白
講真,拆左道牆賣算鳩數啦
呢樣真,公屋起碼2/300呎,拎出嚟買190呎真係痴線
粒珠咁撚後都收到信 cls
100號波都會收到信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞