綠置居2021 (9) 暨 青衣綠置居青富苑討論區

845 回覆
7 Like 2 Dislike
有咩咁醜?

要講醜,房署+政府起190呎先醜啦,又話唔俾起納米樓,自己又係度賣190呎居屋
【1月4日】
房委會指,今日有約2,700位申請者獲邀揀選綠置居單位,最終有224位申請人到場揀樓,其中有14個單位獲選購。租置計劃單位今日售出12伙,青衣青富苑則售出2伙。租置計劃單位連綠置居已經售出82%,尚有625伙可供選購,當中489伙屬青富苑細單位。

https://ps.hket.com/article/3091878

恭喜2個青富苑190呎新業主
睇fb有單人收到信
waaaa
終於都到單人啦
琴晚睇租置
冇睇錯嘅話峰華村仲有一個300幾嘅今日叉咗嚕
恭喜哂
今日去到要叫2700個人
個間1樓就算啦
仲有兩百幾人去先神奇 係太得閒?
fb gp日日都有人問仲有無大單位,就知有幾多人唔做功課
好多都係屋企人用佢名申請 收到信就自己去 以為仲有好野
房署D人好得閒,公務員,上去問下佢地野,聽下簡介會,睇下人有冇掃安心,觀塘又唔係遠,咪上去聽下,冇壞架喎。
【1月5日】
房委會指,今日有約2,700位申請者獲邀揀選綠置居單位,最終有249位申請人到場揀樓,只有7個單位獲選購,創開售以來新低。租置計劃單位今日售出5伙,青衣青富苑則售出2伙。

https://ps.hket.com/article/3091878
都叫有0.1% 需求,八萬個家庭申請都會賣到八十個
家庭隊應該完了,好快叫單人,叫單人先知咩情況
睇返啟鑽賣晒後,青富每日都有家庭隊三兩個咁買(最多嗰日七個)我估單人隊每日賣到十零廿個唔出奇
俾著我可能會死心。。因為估計到就算再抽下期,市區d細單位都輪唔到單人隊揀,即係如果我覺得什麼粉嶺馬鞍山嗰d對我嚟講更加唔放便的話,不如現實d買青衣好過到時越買越遠
今日最後揀樓: GM054871=G658455=家庭波97號

總有啲人, 本身都就快要交返間公屋出嚟, 佢哋當係用盡間公屋
今年就青衣,下年就上水
林鄭都講到明, 將來會發展北部都會區, 可能到時北區會旺過港島呢!
【1月6日】

房委會指,今日有約2,700位申請者獲邀揀選綠置居單位,最終有166位申請人到場揀樓,有9個單位獲選購,包括6伙租置計劃單位及3伙青衣青富苑單位。租置計劃單位現在餘126伙,港島區公屋早前已經沽清,餘貨集中在將軍澳景林邨及屯門良景邨,分別有17伙及18伙可供選購。

【1月7日】

房委會指,今日有約2,000位申請者獲邀揀選綠置居單位,共售出5伙。家庭申請者的選樓環節於今天完成,下次選樓日﹙10日﹚約有300位單人申請者獲邀揀選綠置居單位。

租置計劃單位共有123伙可供單人申請者選購,供應集中在新界區公屋,例如將軍澳景林邨、大埔富亨邨、屯門良景邨等。至於九龍公屋觀塘翠屏(北)邨、黃大仙竹園北邨及東頭(二)邨等,仍有餘貨。

青衣青富苑則有482伙,全數為實用面積189平方呎以下單位。

單人頭波聽日開始....
但只叫300個都真係好保守
明明申請得既上年都已經揀過樓....
唔通佢哋認為單人申請者唔會揀?
應該係話佢地以為單人頭波會揀

可能會買租置吧

留名睇星期一成交量
佢地認爲單人會狗衝,所以叫300睇下可唔可以清到300個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞