綠置居2021 (9) 暨 青衣綠置居青富苑討論區

845 回覆
7 Like 2 Dislike
可能係一個父或母,加一個仔或女,老嘅想留返個竇口比仔女
咁就要喺4米乘2.35米嘅空間整一個細房出嚟 偉大嘅工程
咁如果下期單人頭50粒波,有冇機會抽到油塘190呎絕望式單位

今期好似單人第18粒波左右已經清咗啟鑽苑最細最低層嘅單位。油塘應該冇咁搶手掛
你會唔會記錯左D野?

今期綠置居2021單人第一號波第一籌都已經係青富190。

反而依家唔知第幾十號波有一個啟鑽撻訂單人可以買
因為停左揀樓,所以之後揀既第一個就可以揀撻訂貨
唔係預留300個位俾單人申請者咩

原定1月25日揀樓嗰班人真係好好彩 一命二運三風水
青富賣剩517個單位
家庭隊狗衝買埋啟鑽190呎
單人留300所以都係得青富190呎。
今期冇人要上水?
我已經抽左今期居屋 想八下 青富宛有樓淨可以比人申請?
上期綠置居都未揀完。
想問下有冇人知大約幾時要搵律師搞手續,做壓力測試,問銀行借錢等等既野?
因第五波新冠疫情而在1月24日後暫停選樓的「出售綠置居單位2020/21」,4月21日將恢復選樓,公屋聯會統計發現,自停止選樓的1月25日起,有至少26伙售出的租置屋邨單位被撻訂,其中大埔富亨邨和粉嶺華明邨各有4個單位被撻訂。本報翻查資料,在觀塘翠屏北邨翠桃樓,有撻訂單位售價約42萬,即買家損失約2.1萬元離場。港島區較少撻訂單位,柴灣峰華邨和鴨脷洲利東邨各有一伙撻訂,其中利東邨東興樓單位售約38.6萬元,買家蝕約1.93萬元。

source: 01

起碼有多26個揀
係咪咁多人轉居屋?
Google 好難?
你照填有物業業權,你填冇屋村辦事處都會查到你有
一樣要去簽返名改

其他如果你入息爆,一樣係要多倍租
如果資產爆,一樣會趕你走(但唔影響你買左既綠置居),但應該有一年寬限,果時你都已經入左伙了。

弱弱一問:我點樣先知道1月24日係叫咗邊兩粒珠去揀樓
起碼有多26個揀
幸運嘅準買家,連港島區都有得揀

居屋好似仲難抽 未溫書,唔知有幾難
係喎

【12月23日】
鑽石山啟鑽苑是今期唯一全新綠置居屋苑,鄰近港鐵鑽石山站,提供2,112伙,實用面積184至481平方呎。大單位在開售首半個月已經全數售出,之後銷情開始減慢,直至今日售出最後1伙細單位,2,112伙全盤沽清,歷時兩個月。

【1月10日】
綠置居單人申請者今日首日揀樓,約有300位單人申請者獲邀揀選綠置居單位,最終有74位申請者到場,共售出44伙,青衣青富苑佔28伙。
開返果時上去觀塘問。
要返工
打去銷售熱線先
睇居屋情報睇到好興奮
好似當初睇啟鑽苑嘅銷售冊嘅感覺
攪左珠先睇啦
綠單25人爭1個單位
你啱
知道咩組別有幾多人申請啦咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞