綠置居2021 (9) 暨 青衣綠置居青富苑討論區

845 回覆
7 Like 2 Dislike
條龍有16000 的話可能青衣都完售
排得後的人终於等到係等下次定出手?
單人可以揀樓機會真係少
NO,上期綠置居叫晒所有100個波(單人+家庭)上去揀青富
意即如果上期有申請過,上期應該買左

除非佢係今期先申請。
上期應該有唔少人博下一期鑽石山
上以唔揀冇損失.但下期打後比青衣還差
應該仲有三尖八角既租置,上面有圖。
仲有租置單位,過多陣房署就會公佈今日賣樓情況
【1月14日】

房委會指,今日有約600位申請者獲邀揀選綠置居單位,最終有85位申請人到場揀樓,其中有31個單位獲選購,包括16伙青衣青富苑及15伙租置計劃單位。

綠置居2021開售至今共有3,022個單位成交,現餘442伙待售,其中青衣青富苑佔391伙。房委會下周一邀請約600位單日申請者揀樓。

https://ps.hket.com/article/3091878
每日都清唔少
依家叫到單人幾多號珠?
16-17號,
一日大約叫2-3個波(單人300籌=1個波)
上水有280,仲要北部都會區
咁睇嚟唔會輪到最後就清曬
想問下係咪apply過都會寄張野黎叫你去揀樓
攪珠開彩個陣係較後既號數(順位89)之後就無再理
但就收到信叫去揀樓既綠色信
定因為好多單位賣唔出所以係咪都叫人去揀下
你申請表89號尾的話,應該係家庭表,但果個時間家庭表都只有青富190呎,所以你屋企人可能就已經冇去。

祝下次好運吧
搭單問下
租置公屋既家庭成員(非業主)係咪依然可以用首置身份買私樓?
google 完d 資料覺得應該無問題,不過睇下有無經驗人士confirm下
好似要隔2年先除名買私樓
同埋要睇你除會唔會影響揀樓組別

有D專門,建議你打電話去綠置居銷售熱線問職員
下期開始所有 180 俾單人選
都係東涌 上水 北部都會區.
對比之下依家青衣呢度話晒30分鐘出尖沙咀算係咁啦
其實我覺得d人等得耐開始餓
上次抽都話要等3年先入伙
宜家買都係等1年
你再等下期
搞得黎都2025年
我係好多年前買落既公屋
業主無我名但家庭成員有
咁就唔知仲係咪計首置
今年綠置居個office 係咪應該都解答到?
仲有三百幾伙 年尾排咗1年嗰啲有無機會上車
D人覺得下期單人綠置都係東涌/上水
同埋下次話係15年後先俾補價賣,D人覺得下期炒唔起就買呢期先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞