綠置居2021 (9) 暨 青衣綠置居青富苑討論區

845 回覆
7 Like 2 Dislike
唔會計。你都唔係業主點計你用左首置?....
租置公屋家庭成員係可以抽白表居屋
同首置又係兩樣野
要問係問你座樓個主任,佢來追你咪除名
【1月17日】

房委會指,今日約有600位單人申請者獲邀揀選綠置居單位,最終有83位申請者到場,共售出29伙,青衣青富苑佔16伙,租置計劃單位則售出13伙。

租置公屋單位累售775伙,竹園北邨及東頭(二)邨等27條屋邨已售罄。現有約39伙可供選購,九龍區公屋餘最後6伙。

https://ps.hket.com/article/3091878
我親戚仲諗住星期四去揀竹園北邨/東頭(二)邨
本身諗住揀149呎?
想問下收到信叫星期四去揀樓
唔去的話個資格仲係到?
2022再抽過
如果間公屋係父母名,可否代父母供,咁父母如百年歸老後,供完間屋會唔會俾返啲仔女,應該唔使俾返房署掛
你立平安紙就得 唔洗煩
想問下一人綠表就算1號籌都只能夠買到1xx呎?
有冇機會抽倒28x開房
你上次有冇抽 我識人上次單人隊好後都有280
得兩個可能
一係個年居屋/綠置居 total 1xx呎少過預留俾單人既名額 (將來唔起細單位先有機會)
一係就家庭隊輪到100號籌數以十萬計既家庭都唔想買28x呎
(白表幾細都有人買, 今屆綠置居家庭隊都照買1xx呎)
所以除非係有年推出左地點極極極差既盤 or 個轉售條件改到好辣
不過到時可能你都唔想買
長發邨敬發樓兩個對住街市嘅單位又焗又臭又嘈
咁都賣得出
想搭單問
黎近會同家姐抽2022年居屋
如果中 佢會係業主 唔會落我名
如果簡樓果日比左本票 之後我打算結婚
係唔係要除名?影唔影響家姐之後拎樓
同埋我search 過好似要2年後先可除名?
唔洗問啦你一定唔會中
你綠定白?
【1月18日】

房委會指,今日約有600位單人申請者獲邀揀選綠置居單位,最終有85位申請者到場,共售出27伙,青衣青富苑佔13伙,租置計劃單位則售出14伙。

租置公屋單位累售789伙,青衣邨及運頭塘邨等30條屋邨已售罄。現有最後25伙可供選購,以富亨邨剩8伙佔最多。

https://ps.hket.com/article/3091878
咩事呀你?
仲同家姐抽白非核是否ON9?
連皇后山白非核頭波頭籌都冇得揀,仲白非核?
抽屋唔係人多就贏呀!!
上年係特例

我都識人單人買左280綠置居

唔想咁細咪抽埋普通居屋,會大DD

皇后山綠單都有280買
Sor 唔記得講背景
我地住緊公屋 想轉綠表居屋 核心家庭
綠冇分核定非核,如果你係真結婚,建議你結左先買,唔好影響家人。
如果皇后山放綠置賣唔好話280連380個隻大則單人都有得買
你啱
白綠表真係有啲唔同
同我同場揀樓就有一個4人戶因為細佬近日結婚冇通報房署俾個主任問到口啞啞,仲話就算交後補資料審完覺得冇問題都要到時先可以插返隊揀樓。

而我當日已經睇緊280比較次檔果一批

如果你個婚期撞正差唔多日子,勸你最好提早問定房署要點樣做,費事入到揀樓室先知道俾人DQ。
有人係冇睇樓就買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞