綠置居2021 (9) 暨 青衣綠置居青富苑討論區

845 回覆
7 Like 2 Dislike
唔講質剩講量 居屋2021都無埋+綠置居明明一年2次依家都係得一次
可能一次叫一萬友睇下邊個落踏
青富190呎放題,唔揀唔洗上去
有時間好得閒可以上去聽完簡介會走,唔會有罰則,唔會影響下次機會
睇呢期啟鑽21xx個單位居然280呎或以下開放式佔一半就知。。反正我達唔達標係睇供應伙數,莫講你地住唔到,就算賣唔出我供應量都係達標洗9理你住得舒唔舒服
190呎都俾家庭籌搶晒,仲洗怕起細
今日都幾多人揀青富
5間青富9間租置
照計依家仲係家庭表
唔明點解家庭綠表會揀單人公屋?
【12月28日】
房委會指,今日有約2,500位申請者獲邀揀選綠置居單位,最終有176位申請人到場揀樓,有14個單位獲選購,包括5伙青衣青富苑單位,以及9伙租置計劃單位。

https://ps.hket.com/article/3091878
我好奇,要揀青富點解上次綠置2019單人都買到280尺,咁都唔揀,依家家庭籌揀單人單位
條數邊係咁計。。

今年補170萬係岩,10年後假設層樓升到1000萬,10年後補要俾折扣率個part,即係50%,係500萬

掉番轉頭講,如果10年後層樓市值100萬,咁你補50萬就得

Fair,如果好似你咁計,政府蝕通脹都蝕死
個結論係唔係更加冇人會補地價賣樓?
正常直接賣俾綠表買家,免補地價
本身綠置係公屋分出嚟,2人上樓都有機分派到180 呎,所以基本上都唔需要幻想近幾年會無 180 呎賣
普通居屋都有190呎賣
出面補咗價都係平嗰時補啦
用500萬補不如買多間
等到共同富裕之後就可能會無180呎起
上年無入表
其實大家都知
起細單位根本篤數
民建聯都叫緊口號話公屋每人要十平分米,話改善居住質素
但起居屋仲係搞納米樓
公屋會派舊單位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞