[廣東話/都市懸疑/本土典故]落地開眼見劍俠 (想追故請俾負評)

552 回覆
8 Like 28 Dislike

(一)

理髮舖門邊的白藍兩色花柱不斷轉上,我順住抬頭望望舖頭招牌,招牌白底藍字,寫住「上海街理髮」五個字。

我推開門,門鈴叮噹作響。

「飛髮定剃頭?」全個舖頭只有一個白衫理髮師傅,師傅年約40,禿頭啤酒肚,正坐在收銀檯後揭報紙。

被師傅問一問,我打了個突:「吓?飛髮剃頭有乜分別?」

「幫襯就飛髮,搵老襯就剃頭。」

我仍然聽不明白,但見師傅粗聲粗氣,我不敢問下去,只好嗱嗱臨澄清自己的來意:「我係嚟見工㗎。」

師傅低聲唸唸有詞:「見見見你下世個啊媽咩見工。」

我很難聽唔到。

「我好有心學上海理髮架,我想學一門手藝!」我極力爭取。

「唉屌!」師傅聽完失笑,「上海街有間理髮舖!所以叫上海街理髮舖,呢度係廣東理髮舖唔係上海理髮舖。知無?」

「對唔住,我真係好有心嚟見工㗎,洗頭、掃地、派傳單,我乜都做。」

「叮噹叮噹。」這時我身後的門被推開,理髮舖又來一位客人。

師傅要招呼客人,就隨手向我撥手,「得得得得得,坐埋一二邊先。」

我聽到覺得似乎有機,就老實在一邊的紅皮長櫈坐低。

「飛髮定剃頭?」

「飛髮。」來人回答。

「醒目!」師傅滿意點頭。

原來飛髮是正確答案。
重新連載?
原來舊文沉底推唔返,樓豬想更文

[短篇/懸疑故] 飛髮定剃頭 (想追謎底就俾負評)
原Post:https://lihkg.com/thread/2501166
Penana:https://www.penana.com/story/82099

舊Post更咗都推唔到
我都唔記得咗我睇到邊度

(二)

不知因為燈光問題還是我發眼黑,我看不清楚這位客人的五官,不過他的男性體格、晚禮服衣著和凌亂的髮型我倒是看了個真。

「著到官仔骨骨,去飲嚟啊?」師傅在牆上取下一件尼龍白袍,遞給客人。

客人尷尬發出一下笑聲,接過白袍穿進兩䄂,答道:「唔完全係。」

「你講啲唔講啲,點幫你呢皇帝?」師傅又走到洗頭間隔的牆身,開著一個電掣,電掣邊的紅燈亮起,我又聽到熱水爐在發出清脆的擎擎聲。

這下客人似乎鼓了道氣,答得大聲:「我其實今日結婚。」

「哦,又會揀正今日嚟剪髮嘅,飲大咗啊?」師傅招手,叫客人上前洗頭。

客人嘆一口氣,就走到洗頭瓷盤前的黑圓墊油壓櫈,坐了下來:「我唔想講。」

師傅停下手腳,嘴角向下一壓,他不耐煩的五官神情我倒看得清楚。「咁想點剪可以講啦掛?」

「個頭本身剪咗,簡單洗吹整齊返就得,我唔想啊慧見到我咁亂。」

「咁同你剃埋乾淨鬚啦。」師傅拿起一支磨蝕了招紙的潔而亮黃樽,把一些乳白色的洗頭液倒在客人頭上,可能洗頭液本身就兌了水,師傅隨手搔幾下就發出泡來,我見泡沫是粉紅色的,似乎洗頭液本身就會變色的樣子。

「吓,我咁樣都剃到咩?」

「呢啲碎料,當我第一日出嚟飛髮。」師傅打開花灑,把噴煙的熱水沖沖洗頭盤四周,然後用手臂試試水溫,「耷低頭,水熱就講聲。」

師傅開始為客人濕頭,我看得認真,只見透明的水從髮尖流下時,水柱在燈光下也是呈透明紅色的。

(三)

我心中正猜疑紅色的原因會不會是血,師傅和客人的對話就剛好一下點穿。

「洗走咗啲血,咁咪會好明顯囉。啫係無理由會咁乾淨咁。」客人問。

「你入得嚟,信我啦,個個都係咁。」師傅答,這時他正幫客人的頭皮搔癢按摩。「有無邊度痕。」

師傅越按摩,沿頭髮流下來的水就越紅。

「有啊,係右耳仔後邊,啊唔係,左右左,係左邊耳仔至真。」

「哎,你左右都唔識分,唔怪得!」

「嘿嘿。」客人尷尬一笑,不作回應。

師傅伸手到客人左邊耳仔,一邊集中沖水,慢慢拉出一塊半手掌大的三角型玻璃片來,他隨手從一邊的鐵架上取下一條祝君早安,粗略包好,遠遠遞向我,我不懂反應。

「接啦,又話乜都做,戇撚鳩鳩咁樣。」師傅抱怨一喝,我連忙彈起身接了過去,然後又站在師傅一邊等了半分鐘,見師傅沒有表示,就坐回自己的位置。

「係呢,呢個哥哥仔你徒弟啊?」客人揚了一揚頭,他的長相藏在水流包覆之中,但我知道他是在望向我的方向。

「佢啊?」師傅盯了我一眼,我緊張得握緊手中玻璃。師傅反問客人道:「你識佢我唔識佢喎,你唔識咩?」

「無乜印象。」客人又重新低頭,我見師傅沖水沖得七七八八,再上護髮素,再沖乾淨。

「拎過嚟。」師傅熄水,左手又隨手拿一條祝君早安在手,然後右手插好花灑,向我攤攤手板,於是我本能反應把手中玻璃遞上去。

「我要風筒啊哥!」師傅沒好氣,五指張張合合。

我四處張望,發現放毛巾的鐵架旁邊就放住兩支古董銀色風筒,一把光面,一把啞面。明明師傅伸手可及,睇怕是故意找工作讓我做,心中不禁踏實起來。

「師傅,新永牌定大風牌。」我洋洋得意。

「要永新牌啊,倒轉讀啊聰明。」

圖片來源:消逝中的上海街 香港記憶

(四)

師傅為客人的頭髮索乾水珠,然後把毛巾掉到腳邊一個特大裝洗衣粉膠桶,毛巾這時固然粉紅,我見桶底下早有幾條白毛巾浸在浮有泡沫的水中,水中散發住雨後才會聞到的臭氧味,我不知桶中是甚麼化學劑,而底下那幾條毛巾,可能早就在桶中漂白過血跡,所以才會白到有點刺眼。

師傅開著風筒,令客人坐直頸背,就開始吹頭。

「交換咗戒指未。」師傅問。

「未換得切,兩粒都係我度。」

「咁咪幾好,換咗,就仲吊住吊住,未換,仲有得郁。」

「真係咁咩,我反而擔心呢個對呀慧會係一個遺憾。」

「唓,你自己決定啦,又唔係我結婚。」

「師傅你真係識講笑,唔通我宜家仲可以決定咩?你幫我啊?」

「幫你娶埋老婆添啊,我飛髮架咋,售後服務啦喎!你問隔離哥仔囉,佢話自己乜都做。」

我本來就聽不明兩人的妙問妙答,這時師傅又提到我,我只好猛點頭,師傅大概見我痴痴呆呆,也沒忍住笑一聲。這時師傅把頭吹靚,把風筒遞給我,我沒留心一手接住,「嘶」了一聲,都是因為古董風筒燙手,我盲懵懵捉住了風筒頭。

師傅打開花灑熱水暖和又一條祝君早安,他兩手扭擰,熱力把十指都蒸紅,又不把毛巾的水擠乾擠盡。

「哥哥仔,你幫到我咩?點幫?」客人問我。

我口啞啞,師傅代我回答:「佢同你唔同,佢唔知。」

「唔怪得。」因為師傅擋了在客人和我中間,我這時仍看不清楚他的樣貌。

「喂,我同你剃鬚唔剪髮,咁唔洗走嚟走去,我係度同你搞,有無問題。」

「點話點好啦,文師傅。」

「屌你老味,個撚個香港人屈我姓文。岳高頭啦!」師傅半笑半屌,把熱毛巾敷在客人眼以外的臉部分,自娛自樂地碎念不停:「咁如來佛祖係咪叫如生!」

毛巾落面,師傅在洗頭盤邊拿起一支唧豉油辣醬的紅尖嘴樽,入面有一些透明液體,他唧在客人臉上毛巾,毛巾正中間立即滲紅。

「咩嚟架。有啲啲嗱。」客人問。

「忍下啦,唔用藥水點溶啲焦,你想唔想好好睇睇去見呀慧。」

救命,有無人聽得明佢地講乜春?

咁一邊更一齊睇返

(五)

師傅用手背觸碰一下熱毛巾,應該是見熱度散得差不多,就利落揭走,同樣丟進洗衣粉桶,我望進去,對上一條毛巾就已完全漂白。我再抬頭,已見師傅露齒咬住一條中空牛皮套,鼓腮一吹,竟跌出一把白膠彎柄摺刀在掌心,刀落手,自己就打開,原來是一柄圓頭剃刀。

刀身鑄了一行兩段英文字,左邊一段寫住「J.A. HENCKELS」,右段寫住「SOLINGEN」,兩段中間夾了一個孖人牌嘜頭。

我看得出奇,目不轉睛,師傅望都不望我,靈活地單手由平攤剃刀在手板轉為用食指側面與拇指夾實圓刀頭,然後將刀柄遞向我:「有咩好望,幫我盪刀好過。」

「吓?咩叫盪刀?」盪刀?唔通叫我拎住把刀盪下盪下咁玩?

我有一刻聯想起有人玩蝴蝶刀,不過即刻覺得戇鳩,現在無啦啦玩甚麼刀,盪刀一定是叫我磨刀之類的意思,所以我趁師傅變臉想開口屌人前立即再說:「我要點盪刀,可唔可以教一教我。」

師傅果然沒有發作,吞口水就解說道:「嗱,你拎住刀柄,將刀片貼係自己條牛仔褲面上,向刀背方向擦刀,然後換另一面再擦,來回廿下。」

「收到!即刻盪比你睇!」師傅真是叫我磨刀,不過用牛仔布磨刀我是第一次知道,我立即做給師傅看,手才起動,刀也才在布上走夠半cm,師傅就立即捉住我手。

「我話順住刀背方向盪,你頭先無做啱!呀醒!唔信你睇吓自己條褲,穿咗啦係咪。」

師傅一指,我見刀口已切入了牛仔布裡,剛好食了半cm深,我立即把刀退出檢查,嚇了一跳,好在大脾只是揩花了表皮。

「嘩,咁利嘅!」我心有餘悸。

「我無叫住你,你就得返單腳跳架啦。」

我倒不心痛條老粗褲,只是驚於刀切在腳上竟然我一點感覺都沒有,會不會單腳跳我不知,但至少我都會切一忽肉下來。

「學精未?我唔睇你啦,順夠廿下再同我講。」

我專心盪刀,這時師傅同步開始做落刀剃鬚前的準備功夫,我只是眼尾見他倒一些油質的液體在客人臉上捽幾圈,又拿起一支毛掃和一個木碗,溝水溝梘液攪攪攪。

我一來有刀在手,無分心去仔細觀察,二來自己從來未在剃鬚方面考究過,第一次見識也望不真,還是待我下次再形容師傅在做乜。

這時我把刀盪夠二十次,師傅就立即出聲指導:「你宜家將把刀貼住手臂內側,順佢廿下。」

「師傅,點解要盪刀?咩叫盪刀?」聽到要用手來做,我終於忍不住提問,也企定做好心理準備受屌。

師傅竟然無嬲:「剃刀口呢,剃得多髮尾鬚根就會卷,你肉眼見唔到,剃落就會拮,所以剃頭佬都會有條牛皮用嚟盪盪佢,盪完就剃得順風順水⋯⋯」

「咁點解要用手臂肉去盪刀?」我最關心這個。

「我未講完就插嘴啦?叻唔切!我呢把刀最初用嚟開山劈石,佢忘記唔到啲陳年威水史,得閒無事自己都會卷刃,你比隻手佢聞下,等佢醒起宜家係劈友唔係劈山,佢就會自己伸直返手腳。」

我都唔知師傅噏乜!身體髮膚受之父母,嗚呀我豁出去啦!

https://www.youtube.com/watch?v=6aZyS556pQ0
比大家睇吓咩叫盪刀,人地用牛皮架,樓豬故事教壞人,唔好用手盪刀

(六)

我把剃刀貼上手腕開始盪,剛先在牛仔布上磨刀時,我是半彎住腰做的,現在手臂代布,我站直身去做,剃刀細節更近在眼前了,我見刀身一面是孖人牌子,另一面原來隱約也有印字符,在燈光照射下閃閃爍爍,我不識這種字,但又好似知道讀音,就跟住讀:「Yam⋯⋯Man⋯⋯TaKa?」

「係啊。」師傅一邊用毛掃把梘水泡沫潷起撻在客人臉上,一邊隨口答我,「梵文嚟嘅。」

「吓,法文?孖人牌唔係德國牌子咩?」

「梵文啊!我教多你一句梵文啦,叫做,Ho⋯⋯Lun⋯⋯Chu⋯⋯TaKa!」

客人聽到就笑,我不知道有乜好笑,除非客人也懂聽師傅講梵文。

「啫係咩意思師傅?」我面懵。

「啫係你個名啊,好⋯撚⋯豬啊!」師傅自己都笑,客人更笑到喀喀聲。

我陪笑嘻嘻一句,面紅耳赤,心中倒沒記住盪了幾下,估量應該差不多,還未停手,突然刀身發滾,辣到我一下,我再小聲「嘶」一句,

「係咪淥親?咁你一定係盪多咗一兩吓啦,多過頭又唔得架,佢醒起人肉咩味又會掛住,你盪多佢五六下著火咬你都似。」

「咁我應該係盪多咗啦。」我又確實是覺得刀變熱了,現在我握住膠柄都知道手指暖,我把刀遞給師傅,刀背朝天,自以為安全意識十足。

這時師傅不肯接,叫我拿住刀身把柄遞給他,我唯有照做,殊不知再摸落刀片的時候,觸感又是正常冰涼的,師傅接過刀柄,就開始剃客人額頭。

「啊師傅,唔係剃鬚咩?」客人問道,他一臉白泡,除了師傅剛在額頭剃第一刀的地方露出了皮膚,其實人額頭應該沒甚麼毛才是,師傅的刀卻能剃到索索聲。

我知道理髮有剃鬚,都未見過人落手做是怎樣的,不過想到街邊都有人線面,十指纏住線都在臉龐夾夾夾,就想是自己見識少之故。

「成塊面都剃架,尤其第一刀要同你印堂點燈,額頭上有雜毛遮住就會運運滯滯,聽過印堂發黑無?」

「哎!」客人大嘆一聲:「我宜家搞成咁,仲有得更運滯咩?」

「靚仔你唔識,衰啲都仲有!知唔知成條上海街周近都係做鋼鐵嘅!」師傅口講手不停,繼鬚剃乾淨客人的額頭:「油麻地入面斬料、剪布、鬭木、剪雜、修甲、批生果嘅,個個都想飛刀斬你,好似我咁剃頭嘅都仲有兩間,你估佢地幫唔幫你?

剃你眉頭眼額,咁人地想劈你果陣就瞄唔到你眉心,如果唔係你試吓行返出舖頭,又比人斬到成身血,咁入嚟飛髮托柒!華dee你話係咪?」

師傅突然一句「係咪」收尾,我以為想我插嘴,但師傅講嘢跳脫,我又不知他在叫誰做華dee,於是心虛答句:「唔知點答你好,我聽唔明⋯⋯」

「華dee唔係講你啊,講佢啊。」師傅對住客人戚戚頭,「成身血去見新娘,《天若有情》啊。」

這次到我想笑,客人唔想。師傅一講起新娘,客人白泡下綻開的笑容立即凝住:「咁請師傅你幫我剃真啲,同埋呢,我件衫可唔可以點啲藥水漂白佢,件衫呀慧揀架。」

「剪爛咗架啦喎,一陣見你個呀慧時你係光脫脫架喎。」

客人同意:「你又啱。」

「我不嬲啱!」

師傅答得氣壯,然而我諗唔明有咩咁啱,師傅話剪爛咗,我見客人衣領有濺血,但不算齊整也叫做齊全,又話要光脫脫見新娘,糊裡糊塗。

「嘩,做乜揭埋眼皮?眼睫毛都要剃架咩?」客人驚叫一聲,我伸頭前去,師傅正拉起客人眼皮,準備落刀。

「眼皮上面都有毛架,咩叫眉頭眼額!眼啵。係咪想剃真啲先。」

「想⋯⋯但你輕手啲啊!你知望住對眼最恐怖架啦,我怕嚇親呀慧。」

「覺唔覺你擔心好多餘啫,你叫得我文師傅,你實知我全朵架啦,無咁失威掛。」

「嘿,有怪莫怪!」客人合十拜拜。

這時師傅向我招招手,「想見識剃眼皮行近啲啦,唔洗係後面扤腳。」

我聞言上前兩步,定睛一看,就和客人揭開眼皮的眼珠對上了。

「哦!係你!」客人認出走近的我。

「係。」我也從眼睛認出了客人。

「話咗你識佢我唔識佢架啦。」師傅對我們兩人相認不覺出奇,「咁洗唔洗比時間你兩個互相摙下頸呢,摙車咪又係咁起勢摙,你兩個心好雄架嘛。」

我唔出聲,客人卻答得瀟灑:「無得嬲嘅,果陣急,宜家急嚟都過咗去嚕,我都對唔住另外四個人啦,點好意思。」

「對唔住,害到你咁。」我無地自容。

(七)

客人話無得嬲,也沒有說接受我的道歉,我不再好意思站到這麼近,於是回到一邊的紅皮長櫈坐著,我把那包好在白毛巾的玻璃拿上手,看得痴呆。

「放低佢啦!」師傅說話時望都不望我,我手指握得緊,玻璃角拮破了脹實的拇指根部,我覺得好撚痛。「唔係發吽哣吓話?唔想學剃刀,就幫我開收音機啦!就係你後邊。」

我失住神轉個頭,原來櫈背靠住的牆上用膠貼鈎吊住一個黑色盒仔機,天線都沒有條,大小十足十廟外任人拆盒拎的佛經機,我打開掣,用食指推推上面的黑色齒輪轆,這個是音量掣,電台節目主持人的聲音開始變大,他正開始講一個佛教故事:

從前有一個叫阿含薩的劍俠,早已練到身劍合一的境界,所謂身劍合一,股息一吹就能從舌底下取出寶劍,朝天擲劍就能連劍帶人飛走萬里,每每斬人,劍先聲後人方至,到見到劍俠真人時,大多都是看在落地人頭的眼裡的。

但大多數劍俠仍然只是一個凡人,他們逃不出生命裡的種種苦難,生老病死身心煎熬,劍俠們全都要承受,阿含薩不滿足自己的境界,但他知道在祇園精舍有一位出家太子,叫釋達多,是位聞名八方的大覺者,於是他擲劍下山,尋太子求道去。

阿含薩傾刻間來到精舍,卻發現精舍裡僅有一位浴血僧人在打坐入定,其餘僧人均不知去向,阿含薩多次呼喚血僧,血僧始終不作應答,阿含薩便要擲劍遁走,另尋太子的所在地。突然地上「叮噹」一聲,跌了一把剃刀在地,刀身燒住無色火焰,現出了「閻摩降」幾字,然後耳背就傳來響亮如鐘的人聲,嘆氣道:「這人未斬得。」

劍先,聲後,人方至!阿含薩知道自己定是遇到另一位身劍合一的劍俠,他藝高膽大,不怕被斬,故不立即遁走,站穩原地等待對家現出真身,待他轉過頭來,以為會見到一個人模人樣的劍俠在眼前,但他見到的卻是一個皮膚發紅,長住9張臉,34條握劍手臂,16隻腳,頂生牛角的大惡相之人,阿含薩知道此劍俠修為非比尋常,於是目不轉睛,以免在眨眼的瞬間被飛劍斬頭。

惡相人不停嘆氣,重覆說:「這人未斬得。」然後逐步後行,退至血僧打坐的位置上,坐下打坐,與血僧合二為一,血僧開眼,開口問阿含薩是否在叫他。

阿含薩來到精舍遇見高人,便先入為主以為是見到太子,血僧否認,釋達多太子是佛,血僧自己不過是位無名菩薩而已,不過要指引阿含薩精進修行的方法,血僧在劍藝上的修為境界已綽綽有餘。阿含薩見過菩薩的威武惡相,自然不會質疑菩薩的資格,於是虛心受教。

菩薩教他,要在七天內斬一千個人的頭,斬成了,他便可同樣修成菩薩,斬不成,他此生的修為境界就到此為止了⋯⋯

我聽到戲肉,這時師傅一下上前熄了收音機。「返嚟先聽!」師傅說。

「嘩!剃完啦?」我定睛,客人已經剃好鬚,站在師傅身邊,他的臉孔分裂成七八個部分,但至少沒有了血漿住,由嘴至頸的鬚根亦剃得光滑,客人看我的眼神坦蕩,我心有愧疚,目光就沒能在他的臉龐上半部分停留。

「發完吽哣啦嘛!幫手送客啦!」

「唔該你啦哥仔。」客人對我說。

留名

(八)

我起身送客,心想客人幾步走出門口都要送住出,傳統理髮服務真是招呼周到。客人走出舖頭外,就轉頭眼厲厲望住我。

「拜拜!」我對他揮揮手,自知柒下柒下,但搞成咁都唔知有乜好講,總之就是我錯。

「吓?哥仔我唔識行,你帶我路好無。」客人吓了一聲,語氣其實仍然好聲好氣,我賤我身痕,寧願他開口埋口屌鳩我。

「送埋人地去目的地啦好心!」師傅插話提點,又拍了我背脊一下,解釋道:「人地係朗豪坊睇到人賣燈賣地磚,見有好路行所以先識入嚟,宜家要佢走返出去咪有心考人!」

我唔識,師傅點教唯有點做,於是我也跨出門外,這時師傅拆了門鈴下來,叫我繫在腰間,我試探動一動身,連每踏一個碎步鈴鐺都會響一下。師傅唔想客人個破相嚇到人,又拿來一個白膠袋讓客人把頭包住。

「師傅,膠袋遮住咗額頭真係好咩?你又話同我額頭點燈?」客人臨走都要找師傅講笑。

「潤我呀!」師傳笑笑口,踢住腳也走出門口,挨住門框就從衫袋夾支霉霉爛爛的藍嘴煙出來,煙仔在客人膊頭抰兩抰,突然就點著火了,不知想搞甚麼魔術大師,「人人夠話膊頭另外有兩道火唔揞得啦,你老尾咪又個個著衫有袖!」

「哈!唔講啦!呀慧等緊我!」客人照做用膠袋紮好自己的頭,膠袋密實,所以後半句是有回音的:「以後你睇住細佬我啊!」

「老套,咁多我鬼睇到。好行唔送啦吓!」師傅手指彈一下我腰上啷啷,催促我帶客人上路。

叮噹叮噹,我也不知客人要去邊,希望路程不用徒步走太遠,我問他係邊,他同樣不知,我猜一係佐敦一係窩打老道,其實沒揸車行落都是麻煩,不過後者腳程始終短些少。客人蒙住頭,就靠我用電話上網查查,我見到篇篇都未講明目的地,難得才見到幅相影在大門口,估計八九成是在窩打老道那邊,就如實同客人講我得八九成把握。

「去錯最多咪再行,我地敍下舊就唔覺行到辛苦。」客人如是說。

敍舊?放過我!

「其實你係咪好憎我。你可以直接鬧出嚟㗎!」我說過我賤。

「其實無拖無欠啫,只係你見我要結婚先覺得我慘,我衰心急,漏咗戒指想快啲拎返去,我對你都自私㗎。」

「咩自私,我咪仲自私,我純粹唔想讓。」

客人不應,在到達目的地之前一直沒有再說話,我不知自己是慶幸他蒙頭所以不用你眼望我眼,還是在為一路上的無言相伴而焦急更多些。

我們沿住窩打老道轉彎,來到了正門,客人灑灑手,與其係生人路入,不如屈返入登打士街係死人出口道後閘入去,他估這樣會近點。

既然他再開口,我反而厚面皮想問他「敍舊」是不是另有所指,如果不是有心窒我,今日才第一次見,何來有舊好敍呢?

「你記唔記得我地六個人殺完Mandy之後一齊跑落唐樓?」

「痴咗線!」我猛咁頭擰擰。「我幾時殺過人!」

劇透慎入

[ [member][member][member][url]https://youtu.be/Vx_A7i89Yj8[/url][/member][/member][/member]
真劇透
尋日好似推咗舊post上嚟
應該無,舊post最後一個回覆就係我話推唔到
啲人劇透蜘蛛俠,攪到呢刻唔敢上連登

(九)

「唔記得就算啦,但你記唔記得我地應承過童女要好好做人?」

「真係無啵。你會唔會認錯人架?」我和客人來到後閘,往日見靈車出入才有開閘,今次卻留了道閘縫讓我們入,客人此時似乎很識路,我們靠住牆行,他蒙住頭都能夠在後面提我轉左轉右,要從哪道門入他毫不猶豫。

啷啷聲在無旁人的走廊中迴響,我們兩人都心境平靜,絕無趕住投胎意思。

「嘿!算啦算啦。」客人問多兩問,見我十問九唔知,就放棄俾提示:「你乜都唔記得咪幾好,至少呢八九年可以活得得自由自在,今日我地六個都要交成績表嚕,仲講返考試都無乜用,當我無提過啦。」

我真是亳無頭緒,不知道他口中交成績表是甚麼意思,但我下一分鐘就見識到了。

在下一個轉角,一對男女企定定等住我們,男的年約20,冷帽眼鏡文青背心,手中拎住一根竹筷子,低調握在垂下的手中,至於女的其實是一個小妺妺,粉紅T-Shirt短褲波鞋,眼仔大大,正定睛望住我腰間的鈴鐺。

這時男的貼住右邊牆企,女的則貼住左邊,我沒路過唯有停步。鈴鐺沒有發響,客人立即也就停下腳步。「應該未到架喎哥仔。」客人催促。

「你最好除低膠袋先,有人擋住咗兩邊牆。」我解釋,於是客人立即鬆開頭上膠袋,揭起探視,他一認到擋路男女的外貌,立即展現恭敬點頭打招呼,一手把膠袋塞入褲袋,又整理著衣領。

「兩位佛爺,好耐無見。」客人點頭道。

「千祈咪叫我佛爺,我Christian嚟架。」男人耍手兼擰頭,「叫我Raydon就得。你之前係唐樓天檯都見過我,果陣你地全部用個鐵盆養住,條條香魚都黑咪鼆,我就認唔出你地係邊個打邊個啦,但你仲認唔認得我?我果陣成日跟Tina上嚟餵你地。」

「記得!你話想重新讀返個腦外科,話心師始終做翻醫生開腦最拿手。」

「哈哈,你果時個魚仔腦又記性幾好!今日我係嚟幫Tina手,唔洗對我太客氣架啦,好唔好人都好,Tina佢會做判斷。」

這時原來叫Tina的小妺妺開始插嘴:「呢世做人好唔好玩啊?」

客人苦笑:「做香港人唔好玩,不過都好過做條魚。」

「嗱,一陣檢查吓你有無乖乖地做好人啦!你地應承過我大過咗唔會好似Mandy咁黑心,我先俾你地用Mandy個身體嘅。」小妺妺說。

「知道知道,但合格唔合格分別會點?」

「滿意就俾你走,麻麻地就還返你俾Mandy,最多咪做返條魚要等過囉,我同長庚搬咗去英國,你可以試下做炸魚薯條。」

「炸魚薯條咁油膩,塞血管啊。」Raydon掩嘴笑住講。「嘻嘻!對唔住!讀正呢範有職業病。」

「唔識野!長庾煮西餐都好好食架!」小妺妺一臉不忿。「最多我咪幫你成條血脂拎返出嚟,好閒啫!」

看住三人談笑風生,我完全被排除在外,我衰在聽不懂,那就劖不到歌柄。

然後Raydon舉起筷子,開始像個喃嘸佬咦吚哦哦。

「唉,每次聽到尷尬。」小妹妹用手指塞住耳仔。

「跟返傳統做法啫,尊重返!」Raydon又開始唸唸有詞,接著將筷子敲打在客人的額頭上,一下一下,就像和尚敲木魚,這時我聽出了四句半偈:「⋯⋯靈台鎖開見青天,不畏人知畏心師,平生不做虧心事,半夜敲門也不驚,也不驚!」

Raydon話口未完,客人的額頭就發出「卟」一聲,不知從哪彈出了兩扇閉上的紅漆小門封在眉心,Raydon口咬筷子,然後小心翼翼用食指拇指揭開小門,再用留了指甲的尾指伸入客人腦殼,勾出一圈紅線來,掛在口咬住的筷子一邊頭,咬牙拉拉鬆鬆,尾指又勾多幾條線繩纏在筷子頭尾,像是在解繩結。

「Raydon哥你幾好嘢,一啲都唔痛喎!」客人笑說,我見客人在遇到這對神秘男女後就頻頻做表情,半邊下巴肉都快要脫落了,吊吊揈好驚嚇,難怪師傅勸他遮住塊面唔好嚇親人。

Raydon解繩解到一頭大汗,口又咬住筷子講嘢唔清,我大約聽到他講笑推搪,叫還叫唔好加個哥字。

這時小妹妹又幫口解答:「你實係唔痛啦!心師以前都係魚師嚟,不過佢哋最識得解人腦,後來先分咗家啫。」

心師?魚師?我聽都未聽過,你地有無聽過?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞