[廣東話/都市懸疑/本土典故]落地開眼見劍俠 (想追故請俾負評)

552 回覆
8 Like 28 Dislike
最近等緊一啲大消息,假期前後有定案就可以繼續寫了
推推推推推
終於甩p推到野
輕推一波

(六十八)

劍刃的冰涼劃過頸部切面,我回過神來,完整無缺,眾人恢復活動,鉸剪獅兄則憑空消失,沒有斬我。

我知道自己算是佛舞越王的劍下鬼了,不過原來的斷頭的身體也已不知所蹤,我手心一陣炙熱,立即察看,只見最開始曾為玻璃劍以血開光的拇指根部,被人用娟秀方正的三粒中文字覆蓋了。

勝邪令。

看來似是黑色原子筆跡,我多手捽捽,也估到是捽不甩,夢中的道生和尚,被斬過也不知不覺,我卻仍記得湛盧令眾人的行動與飛劍凝滯,然後MK佛舞越王一劍劈我的過程,如果不記得,也就沒有上一章為你憶述的內容了。

我曾一度以為MK留我記憶是另有用意,到下一次再見到佢時,佢話只係因為想我幫手帶口訊俾細蚊仔……兒戲到咁!

至於我成為佢隻鬼一事,後來又為我添來不少煩惱,很多時她的仇家上門,她就召我去護駕,我快劍趕到,她一早將敵人搞掂,多數襯住一身地球現代的潮流衣著,夾住電子煙,用手機同身後一地飛劍飛船同框自拍,影完十幾二十張相先同我講無嘢啦,BYE!

其實佢金仙修為,對家不自量力嘅,又唔會搵到佢,更加唔洗我一介地仙幫拖,對家勢均力敵嘅,我又派唔上用場,召我做乜?

仲有,乜劍俠都有IG同大陸抖音玩㗎咩!究竟星間文明程度嘅人會用緊咩Platform?有Wifi咩!

有次二十四諸天受到師子蟲狙擊,師妹被若蟲寄生頭腦,危在旦夕,我心急四出拜天仙求救之際,她又夾硬召我,我將計就計,諗到佢係金仙修為,就求佢幫手,點知佢一陣黑面,三句唔埋打一巴我,但最後原來又肯救我師妹,癡癡地線!

而且佢對於要我做佢嘅鬼十分執著,有次琉璃十國與魂造金繼聯手,派人要斬我搶玻璃劍,我不敵正要被斬之時,她的飛劍瞬間搶先斬我人頭,話唔容忍俾人搶鬼,雖然結果我算是被她所救,但金仙要霸我一個地仙鬼做咩呢?

睇返連環夢境入面,佛舞勾踐即身成佛,不滅金身大成,跳過了天仙境界而抵達了金仙境界,又佛又金仙,唔係應該好高境界咩?點解要咁惡……

至於勝邪令以及我以後與MK的事,一匹布的癡線故事,也是留待以後再講吧!有些牽掛,日久便成為了刻痕,想抹走時偏抹不走,到不覺意捽甩咗,竟又開始了牽掛,認真吹脹!

我不知被勝邪斬過是甚驅魔原理,不過經MK教訓一輪,我還真是打消了殺新郎哥的念頭,我收劍,但唔識收入舌底,都係放返入褲袋。

客人最快反應,聲音漸大,對新郎哥說:「吳王入魔唔成功!我地完成測試工作啦!我可以講真話唔洗做戲啦!你可以叫我朋友個真身出返嚟啦!我朋友唔洗再有厭食症啦!你可以同你個未婚妻一齊做魚奪舍做人啦!」

一講到新郎哥同阿慧奪舍做人,我與細蚊仔立即對望,我想到新郎哥還返身體比阿Mandy,下世做魚點都好,但阿慧擁有原本Mandy一半的元神,如果魚師幫佢做魚同新郎哥團聚,咁細蚊仔想拼湊還原返完整的Mandy就真喺凍過水了。我不知細蚊仔是否諗緊我諗到的嘢,只見他輕力不停搖頭,粒聲唔出。

而被客人刺激到的新郎哥,這時面色一黑,又合眼一下提煉EQ,開眼微笑道:「得!你有病唔怪你,下次用吓個腦諗清楚,先至開口稱呼我老婆!」

「哦!諗清楚!你同阿慧小姐未完成正式註冊程序,所以係香港無成為……」即使新郎哥係我敵人,我都覺得客人太過火,立即對他豎手指無聲殊他,但客人硬要講完後半句先收聲:「係香港無成為合法夫妻!」

唉!好似拍笑片咁兒戲。

新郎哥不忍了,他兩腮脹紅,笑得黑心:「係啊,我同我老婆可以一齊做魚奪舍做人,但你同你個女朋友呢,我幫唔到㗎喎!你條女我無用巨闕斬㗎!無新身體之餘,死得好辛苦添!我頭先唔氹你,你呢個二五仔點肯解散你班天使鬼,甘心俾我斬,做我隻鬼呢?」

我諗起阿慧改的花名,新郎哥又真係仆街仔。

「你即喺欺詐我啦!打破人嘅信任!」客人眼紅鼻紅,印印腳,看勢快要開始原地跳。

「係啊!係啊!打破哂!而且你要安靜啦!我唔要見到你彈吓彈吓!」新郎哥的獨臂搭過客人膊頭,不停捽亂佢啲頭髮,劍俠用鬼,更不用講人權鬼權了,新郎哥再問細蚊仔:「咁我哋走先!大家一陣見,飛髮舖係咪?」

細蚊仔雖有點失神,但仍牙尖嘴利:「Tina俾你蟲化身出嚟,你就大開殺戒,仲妄想同你老婆可以雙宿雙棲?」

「大開殺戒咩?個女仔本身條命都要今晚死㗎,唔死點交成績表決定還唔還身體!我幫你咋喎!」

「病房啲人呢?你殺哂喎!你盲眼睇唔到?」

「要當魔道份子係人㗎?吳國遺民全部兇殘成性,斬妖除魔犯法?」

我終於沒忍住插嘴:「吓?即係點?你哋夾埋做場大龍鳳試我?有事就我死,好彩我無事,你哋就真係當無事?」

「唔試得?你無聽到二五仔講?你入魔,就地球玩完,你知唔知自己每世入魔都玩到天昏地暗?有無睇Marvel,你仲衰過Thanos,你係Star War粒死星,達唔成目標就要將地球打碎!咁我哋防患於未然都唔得?」

我唔知咁多前設,道氣唔夠,稍為細聲:「……我無可能會咁做!我唔係咁嘅人!」

「你唔係咩人啫!你一學劍就認返十把天晶劍!天晶魔道!有名你叫㗎!你係武俠片入面噴哂黑煙,著黑色衫,塊面化妝又青又紫,額頭鑿住個『壞』字嗰種魔頭啊!你有無意識到你先係呢個故事入面嘅奸角?」唔再等我回答無營養的駁嘴,新郎哥憑空取出鉸剪獅兄,向天一拋,與客人一併消失前說句:「我去還劍還人,大家咁唔埋欄就唔好同一架車啦!」

同一時間消失的,還有客人的朋友屍體,而且連地上那攤血跡都沒有留低。

「好啦,我地都要去你師傅舖頭喇!Tina要我睇實你,我帶你去啦!」細蚊仔取出銀筷子,準備拋。

「咪住!」現場張力緩減,我又有心機做虛心向學的劍俠freshman了:「呢度成地死屍,咁就留係原地㗎啦?」

「江湖規舉,邊個斬,邊個就會事後飛劍執屍,條屍送去深空定地底熔岩乜都好,無咗嘅人就派鬼取代返,所以用埋啲唔變鬼嘅害人劍都係煩著自己,不過佢越王轉世,做慣架啦。」

話口未完,突然一群病人護士走入病房,若無其事,要瞓上床嘅瞓上床,做野嘅做野,有個女醫生又走入來,在某床前睇排版睇病。

佢哋喺鬼?入嚟角色扮演就得㗎啦?無閉路電視睇到啲癡線嘢㗎咩?

客人個朋友俾新郎哥地獄劍斬頭,咁又會點解釋?

我心生好奇,走近鬼醫生,指指客人朋友張吉床,打聲招呼:「醫生醫生,唔好意思,請問嗰張床個女仔宜家點?」

鬼醫生好忙,望都唔望我隨口回答:「佢去咗做檢查啫,睇鐘數就快返啦!同埋宜家半夜唔係探病時間喎,家人即刻返去好嗎?」

細蚊仔拍拍我膊頭:「走啦!人哋嘅鬼唔洗招呼你㗎,俾哂面請你快啲走啊!」

沒等我準備,細蚊仔已拋起筷子,將我帶走。

我落地之時心中驚訝,因為最後一秒我好似見到客人朋友被姑娘推輪椅入來,與我對視著,我牙鉸一軟,下巴一跌,人已回到理髮舖前。

理髮舖門邊的白藍兩色花柱不斷轉上,我順住抬頭望望舖頭招牌,招牌白底藍字,寫住「上海街理髮」五個字。

又回來了。
啱啱寫好
多日不見

(六十九)

銜接上回,理髮舖門邊的白藍兩色花柱不斷轉上,我順住抬頭望望舖頭招牌,招牌白底藍字,寫住『上海街理髮』五個字。

我一如既往,低頭想推門,卻無門可推。

師傅說過生人行路,死人埋牆!廣東理髮舖多數開係巷仔,得半間舖,但死人貼牆睇野,就會見到成間完整舖頭。

我凝神一望,原來舖頭一直都是巷仔舖,位於大街入小巷的一個角落,拉高鐵閘,就開了舖,門都沒有。

今次出發時,我問師傅,我始終唔知自己係生定死。

師傅答我去埋呢程就豬都明。

我不同今晚每位客人,無死的自覺,此刻存在,五蘊熾盛,四大合故,假名為身,咁我係生?

我閉眼沉澱,我四大無主,身亦無我,是死,屍陀林主化作枯骨,吳王招引骨舞魔相,枯骨死吳王死,我體內諸世都死,連上一秒的自己也是死,再將清涼山骨骸觀照自我,我怎能不死。

開眼,一間完整舖頭又出現眼前。

唉,原來我不生不死,亦生亦死。

現在有門可推,我入舖頭,掛起啷啷。

「喂!傻佬!發完哞哣未?」背後傳來久違的師傅呼喚聲,我背脊一震,才從旁若無人的專注狀態中抽離,舖頭又變返半間,裡面一直無人。

回頭,見身後行人路上開了一圍酒樓圓檯紅藍膠櫈,鋪埋膠紙枱布,席上坐了八個人,一是師傅、二是客人、三是一副舖滿雪霜的無頭凍屍,屍體前面檯面擱住其人頭,是那顆一面紫藍的客人舊頭,看來客人最初從Mandy分割而來的身體,仍是被人從清涼山取回來了、四是客人的朋友,同樣是斷頭屍體,不過她似乎是來幫趁理髮舖的,所以像之前諸位客人一樣會說話會活動,此時她正捧住自己的頭,抱在胸口,不過因為她死於魚腸劍下,頭下吊住一副腸胃,就盤在她的膝上、五是正在入席坐低的細蚊仔劍俠、六是心師Raydon、七是魚師Tina、八則是新郎哥。

師傅拍一拍他旁邊的吉位,示意我坐低,我遵命坐低,大家坐成一圈,所以一頭接一尾,Tina的位置就距離我只隔了個新郎哥,我記得細蚊仔說過Tina見到我就解開我個黑心收返我個元神,怎能不驚?我挪動一下屁股下的紅膠櫈,移近一點師傅,遠離一點Tina。

「朋友仔唔洗咁驚。」Raydon留意到我笠水,竟然出言安慰,「文殊菩薩吞咗一碗膶粥,所以Tina唔會因為你過往做嘅壞事而罰你。」

我聞言留意一下檯上,正中央擺了兩個有蓋發泡膠碗,上面兩支白膠羹,這就是膶粥吧?我再望向隔離師傅前的檯面,一個揭了蓋的發泡膠碗上下倒置著,應該是師傅飲完粥後霸氣笈碗,我見碗底有兩行箱頭筆字,上下兩行寫住「大慈」「大悲」。

不看由自可,檯上擺放的物品樣樣都好盂蘭節,香燭插雪梨,龍眼花生,糖果餅乾,芽菜豆腐,水浸白飯,幾顆鮮橙,叉燒燒肉,一支白米酒一個茶壺,除了客人的無頭凍屍,包括我各人眼前均有一個拜神用的金邊紅酒杯。

「嚟嚟嚟,人齊酒水暖肚先!俗人心師身份,同各位劍俠魚師無仇無怨,咁就冒昧做個和事佬,幫大家斟茶遞水,招呼唔到!」Raydon拎起茶壺,先為師傅及Tina斟茶,又道:「不分先後,俗人先敬文殊師利菩薩同觀世音菩薩清茶一杯,文殊菩薩在上,雖然菩薩亦係劍俠身份,俗人擔心冒犯,就唔貢白酒啦。」

Raydon說話腔調十足幾十年前的香港話,現在開口主持酒席,說得有模有樣,與他冷帽眼鏡文青背心的外型以及腦外科醫生學歷十分不襯,我記得他在廣華醫院打開新郎哥腦門時,說過要尊重傳統,所以堅持唸口訣,其實也算是符合性格了。

師傅與Tina互望一眼,同時將杯中茶水飲淨,Tina飲完,竟然面色稍為由黑轉粉紅,表情由冷變暖,不理各位在座,直接開口問Raydon:「茶葉一定係你揀㗎啦?」

「知你鍾意,上次經過三重縣就買咗!」Raydon再不動聲色從背心衫袋取出一小包長條型的白色包裝零食塞給Tina,我快眼一督,上面寫住御伊勢茶菓,Tina也是不動聲色,就把茶菓塞入自己短褲的袋,我分享見聞故事,沒有賣廣告的心思,包裝內裡是甚麼糖果餅乾我也不知道,但心中覺得一定很好食。

這時Raydon再為客人朋友斟茶,說道:「朋友雖然你生生世世都無煉過劍,但相信你陪干將都出席過唔少次和頭酒?按照傳統,席上非劍俠會以茶代酒,唔知合唔合你心意,希望你唔好介意啦!」

「唔介意,多謝神仙。」客人朋友雖然身首異處,但人頭正常講嘢不影響發聲,她把自己的頭放在大脾上,空出雙手舉杯接茶,這時夾在兩人中間的細蚊仔配合他師傅,馬上拿出法寶缽仔,一股寒風就從裡頭噴向紅杯,把茶吹冷。

我坐對面,都算吹到正,想用清涼山上學到的方法運火禦寒,細蚊仔教我諗吓呢世人最怨恨嘅事,一直諗一直諗,就會成個身辣起嚟,好似比火燒咁,但自從佛舞越王斬我一劍,我都唔知有咩好恨,有咩好怨了。

客人朋友手中紅杯由得寒風吹了一陣,她說句OK,細蚊仔才收缽,然後她……直接就把應該不燙嘴的暖茶淋在自己外露的腸胃上。

唔怪得要吹凍杯日本茶……我……唉,本身成張檯都氣氛恐怖,都係唔俾咩評論啦!

Raydon放低茶壺,又拎起米酒開封,一邊說道:「大家唐人劍術為主,得我同徒弟仔為例外,聽講你哋唐人劍俠鬥完劍會飲和頭酒,我大膽依樣葫蘆,都擺一圍招呼大家,細節唔足希望唔好計較,意思意思,飲完和頭酒,大家就既往不咎啦好嗎!」

我雖然清涼山經歷過十世回溯,但焦點全是劍僧鬥劍情節,加上不是每一世都屬於華人文化背景,對於劍俠鬥完劍會飲和頭酒,我也是第一次聽。

Raydon先幫我斟酒,真是俾面,我舉杯相迎,這時他對我說:「吳王闔閭,我知道喺飛龍灣同廣華醫院嘅遺民都俾兩位師子蟲斬殺哂,不過每晚車禍由你而起,而且如果你無放天晶劍,佢哋都唔會因為響應你號召而死,所以睇在席上兩位菩薩份上,當扯平,好嗎?」

我成晚俾人屈做吳王,屈做Mandy,都幾無癮:「我其實唔係好嬲,Raydon師傅你可以放心喎。」

「朋友仔!我知你心地好,所以我喺敬俾吳王嘅。」Raydon一笑,一支竹筷子變在手心,「吳王氣吞山河,唔會在意我未敲門就敬酒㗎可?講聲,我就補做返。」

這時一道力佔據了我的雙手,一個仰頸,我就不由自主地把酒乾杯,在火辣酒精刺激之中,另一個意志的聲音從我喉嚨衝出:「基督徒學人供菩薩,開檯祭鬼,你唔覺身份唔啱?」

「最緊要吳王你有氣度肯飲呢杯酒。」面對吳王挑釁,Raydon的冷靜態度完全不受影響:「我老師都好似你咁寬宏大量,我有信心佢唔會怪我入鄉隨俗。」

吳王沒有再搶咪,然後Raydon就斟酒俾獨臂拎杯的新郎哥:「越王勾踐,你今次蟲化身,殺咗好多人,我知你斬妖除魔有好多正當理由,但你自問本心,唔知你覺唔覺得自己過份?」

「我!……」新郎哥正要開口。

Raydon一支竹筷豎在自己的嘴前,新郎哥便沒有再說下去,這時Raydon才輕輕重覆:「自問……本心!」

「我飲咗呢杯酒,咁兩位會唔會遵守承諾?」

「平生不作虧心事。」Raydon語氣鄭重,說得認真,沒有像俗氣電影中的高人扮型笑著講。

聽到Raydon這句,我估新郎哥放了個心,他將一杯米酒全倒入肚,未幾,身體開始潰散,化作一地扭亂蠕蟲,在石屎地上痛苦掙扎,然後死盡化灰,消失消散。

此時一隻了哥從天而降,降了在Raydon肩上,不停點頭:「多謝佛爺!多謝Raydon!多謝佛爺!多謝Raydon!」
臨近結局,寫得好小心,都唔記得推同覆你,千祈唔好介意

(真考察)(整合資料補發)嶺南古廟

樓豬終於成功係人哋關廟前入到去

三清

老伯張招利

看管廟宇的姨姨叔叔都好好,知道我想考察,介紹返,原來墨寶係扶乩時用脷頭放血直接寫的

樓豬去果時新年,同佢哋講新年快樂

壓軸景點,陸壓古廟 (打返格仔遮遮樓豬個肚仔)

尊重返,呢間廟可以影相,不過眼看手勿動,得道長先可以掂
紅旗下面有把劍柄,唔通係飛劍?
同埋正中下方好似流星槌嘅物體,唔知係咩呢?

謎底解開!流星鎚用來打自己,以示刀槍不入(上圖註7)
花籃用來捉鬼

化寶爐係葫蘆形,唔通係陸壓真人嘅斬仙葫蘆

其實果日去埋鯉魚門天后廟,本身想影相,點知廟外一舉機影相,就有人好大聲叫「再影就收錢囉」「影得咁開心」,好惡,不過唔怪得人,原來角落真係寫住入廟唔準影,樓豬就無影相了。

其實真係間間廟規則都好唔同,係人定嘅規舉定神明嘅想法就不得而知了,不過人哋地方,入廟都要留意吓人哋啲告事,做個好遊客

慈德善社的人好NICE,大家經過油塘,唔怕行少少山坡,可以去添下香油

樓豬無收廣告費架

有文啦!收工寫文,寫文瞓覺,瞓覺返工
返工推
食飯推
返屋企推
早晨推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞