[廣東話/都市懸疑/本土典故]落地開眼見劍俠 (想追故請俾負評)

552 回覆
8 Like 28 Dislike
中午推
補充返,一般鬼無元神用唔到劍術,但男主角用閻摩降斬自己,有齊元神軀殼,所以用到,至於客人,唔知用唔用到呢

附圖解香譜,催命變大天真
收工推
再推
早晨推
我未寫過小說,唔識寫好小說;但睇過唔少,只識分好睇唔好睇。

優點就係廣東對白最生鬼,粵語寫得最好睇。

前面鋪排太長太沉,十幾章都未入直路。唔知寫緊乜? 冇驚嚇冇懸疑。除非係名家,或者實體書,會忍住睇落去。連載駛忍你?頭三章唔啱就走。

知你好多資料,事實啱用得嗰2-3%。唔需要一次過撻晒出嚟,慢慢因劇情分佈每個章節,陰啲咁展開世界觀。畢竟睇緊小說,唔係百科全書。直接睇百科全書唔好?態度認真唔代表故事好睇。

累贅臃腫:下下對話都要動作表情,心理活動。魯迅講:提煉最重要細節,一二句描寫咪得。

打幾招都要幾百字,一秒拉長到成個世紀.一秒可以講到咁多嘢? 打得唔夠爽。節奏過慢,應快就快。心理描述,策略戰術,打完再講啦。

語言笨重:主詞出現過,後面毋須再指示,一段內"我"字重覆咗4,5次。唔夠流暢。太多長句,沒層層遞進嘅語感。

啟章鋪排太多,唔吸引,新讀者睇到4,5章就會走,家下都係靠食老底班讀者支持。

返晏,幾時打風
收工推
再推 好眼瞓
收工再推

(五十一)

我拖住客人入屋,伯母鬼跟住入嚟,轉身閂完門,擺低佛經機係門邊鞋櫃,就好有目標咁跟住血路走入門邊廚房,同透明鬼一人一邊,各拖住伯母無頭屍身嘅一邊手臂,拖到一張綠布黑骨的露營摺櫈前。

伯母鬼坐上去,又把起自己條屍摟係大髀上,這時透明鬼又在廚房捧住伯母的頭出來,交到伯母鬼手中,我睇唔到咩第二個維度,淨係見到個頭飄住出嚟,劍俠斬下的頭都是開眼的,而且仲會望住仇人,客人借劍開殺戒,伯母個頭都識冤有頭債有主,眼珠追住笠住膠袋的客人望。

這時伯母鬼將自己個頭舉至無頭頸上方,用中指無名指尾指推推個人頭下巴,竟然就識開開合合,唔知佢點做到,佢係屍體後面出聲,好似同木偶配音咁講嘢:「咦?發生咗咩事?呢度邊度?」

我未開聲,客人又一手拉走自己膠袋,即刻講話:「媽媽!我死咗啦!你唔好傷心啦!」

「吓?哈!哈!」伯母鬼嘅手明明已經忙住扶頭,無頭屍對手竟然識得凌空自己拍手,真不知是另有原理還是透明鬼在幫手做動作:「你條安信契弟,攞完債啦咩!」

又係食字,乜今晚啲人咁鍾意講爛gag!

「你個仔嚟㗎!八婆!」而且我嬲到彈起,個gag就算唔爛我都笑唔出。

「咁佢唔係嚟拎債咩!佢弱智㗎!讀特殊學校㗎!呢世人無出色㗎!」

「我係自閉症啦,但慧姑娘話我唔係弱智㗎啦!我智力正常,輕度都無!」

「仲出聲!你條闔家鏟打靶仔啊!」伯母雖然全新型態,造型Cult爆,我都唔識分叫唔叫做真伯母,但佢講嚟講去都係三督屁,我完全無興趣同佢斟,如果唔係佢個屍體本來斷頭,我早想衝動放劍了。

沒想到這時師傅遙距出聲幫口:「邊個拎債都未知!文殊面前仲咁搶口?」

這時我的褲袋一沉,我伸手摸一摸,原來師傅派了大師兄閻摩降來傍住我。

伯母眼珠盯住客人,臉的方向又隨住伯母鬼的控制轉向對住我,幾鬼恐怖,不過呢啲感官野我都一早麻木,這時佢又下巴郁郁:「文殊菩薩?」

我捉住褲袋的剃刀,見閻摩降如見文殊,咁就答得理直氣壯,「係啊!飛髮定剃頭?」

美治!我好似兩樣都唔係好識做!

「吓?飛髮剃頭有乜分別?」伯母問的問題和當初我踏入理髮舖問的問題一模一樣,我差啲想答佢幫襯就飛髮,搵老襯就剃頭!

這時伯母再問一句:「文殊菩薩!我到底係生係死?」

就係呢一個時刻,三件事接連發生咗,第一,不知是否透明鬼攪事,由我拎實的佛畫突然彈跳脫手,跌在地上順勢攤開,正對住伯母,伯母鬼手將頭面向地上佛畫,因為眼珠仍然水平盯住客人,眼珠一下子上藏,就只有下眼白露出來。

第二,伯母鬼放在鞋櫃面的佛經機突然打開,播起那個講故仔的電台節目。

生人聽到南無阿彌陀佛,死人都聽到南無阿彌陀佛,而唔知自己生定死嘅傻佬傻婆,就會聽到人講經講故⋯⋯

「話說吳王轉世拜文殊師利為師,為死人剃頭,遇著佢仇敵干將嘅現世惡母,為解開惡母同干將嘅宿世孽緣,吳王借相南無阿彌陀佛,勸惡母放低仇恨⋯⋯」吓?聽到我一嚿雲!

第三,佛畫向上升起,擋在我同伯母屍體之間,此時我明明沒有開口,卻從喉嚨底傳出了聲音:「舍利弗,若有人,已發願,今發願,當發願,欲生阿彌陀佛國者。是諸人等,皆得不退轉於阿耨多羅三藐三菩提。於彼國土,若已生,若今生,若當生⋯⋯」

隔住畫紙,我只聽到伯母開始念佛,不停在唱「南無阿彌陀佛」,跟足佛經機嗰個Tone。

呢時佔據我喉嚨的聲音又問:「盲女,飛髮定剃頭?」

「飛髮!我仲想要輪迴下世報仇!」

「好地地念佛往生,報咩仇?」

「師子蟲林撲殺咗我個仔李承慶!」

「李承慶?高麗人喎!十九幾世啦!咁你知唔知李承慶今世去咗邊?」

「我想知!我想知!南無阿彌陀佛!請話俾弟子聽!」

「佢變返你個仔,但你生佢唔出,先至上五臺山求多個仔之嘛!咁你知唔知師子蟲林撲今世去咗邊?」

「林撲係度!佢就係呢個白痴仔!」

「咩林撲!佢係你個仔喎!白痴婆!」

呢時客人摸住自己耳仔,在我旁邊開始原地跳:「唔準鬧我呀媽!唔準鬧我呀媽!唔準鬧我呀媽!阿彌陀佛都無情講,阿彌陀佛都無情講!」

這時我已放鬆身體,任由那把聲音自由發揮:「一個仔無咗,另一個乖仔你唔要,宜家兩個仔死哂,你又死埋,一拍三散嚕,你鬧自己個仔闔家鏟,你咪心想事成囉!」

「南無阿彌陀佛!可唔可以講多次?我個仔死咗?」

「頭先你個仔咪講咗囉!你從來都唔聽自己個仔講嘢㗎?」

「我以為佢特登講嚟激我㗎咋!唔好啊!唔好啊!」伯母突然聲音變尖,喊了出來,「我個乖仔啊!心肝寶貝仔啊!我成世人得返呢粒仔㗎咋!無陰公啊!個天好仆街啊!」

佛畫失去了懸浮的力量,一下跌落地上,我見畫紙正中空白一片,只留下伯母兩行藍筆字,唯獨不見了畫在上面的阿彌陀佛像。而那把借我口講嘢的神秘聲音,就再沒有出聲了。而那神神經經的佛經機,則恢復正常播返南無阿彌陀佛。

客人一支箭衝上伯母膝前,抱住伯母對腳,搖啊搖:「媽媽唔好喊啦!我一定會好返架啦!我聽話!我跟你念佛經啦!南無阿彌陀佛!南無阿彌陀佛⋯⋯」

伯母對眼珠下垂望住客人,她的斷頭在哭泣,表情沒有,倒是流淌住血淚兩行:「仔啊仔⋯⋯唔洗念佛啦,啊媽對你唔住⋯⋯啊媽念經都無用啦,一定菩薩都唔收!」

菩薩?美治!

「伯母!飛髮定剃頭?」我拎出剃刀閻摩降,放置在掌心。

「菩薩我想剃頭,我唔想下世再做一個壞媽咪啦!」

我點頭,拋高閻摩降,唸道:「請寶貝轉身。」

劍光一閃,剃過了伯母屍體頸身之間的空隙,也剃斷了在扶住人頭的伯母鬼頸,回到我手,伯母鬼頭落地往後滾開,而本來的斷頭則落地向我滾來。

聲先劍後人方至,落地開眼見劍俠,伯母的雙眼望向我,面帶微笑。

呢時外邊傳來敲門聲,又不停按門鈴,我嚇一驚,嗱嗱臨叫客人用膠袋笠返個頭,點知唔聲唔聲嘅透明鬼就已應機開門。

門後面企住一個眼仔精靈的年輕女人,我睇個真,原來是沒有黑眼圈的伯母鬼,簡直容光煥發,後生咗五六年。「師兄,師妹同你打聲招呼!遲啲見!」

我吽吽哣哣,手中閻摩降一個彈起,就帶埋伯母⋯⋯就帶埋呢個自稱我師妹嘅女人走咗去。

我同呢個師妹嘅故事,有機會你睇到我經歷明妃劫嗰時就會知,不過宜家呢個故事始終係一個懸疑故事,要講緊生同死,講太多兒女私情就唔太啱channel,學你地連登仔講句,有人想知再講,哈,摟打還摟打,唔好屌我老母,飛你劍㗎!
上期更疏咗,誠意加速,原諒樓豬慢啦
中午推
再推
多謝幫推

(五十二)

惡母劫都解埋,相信客人都了無遺憾啦!大師兄飛走先,我估都係返去理髮舖。咁就要返去先可以同佢剃頭了。

「其實你無病架。」我沉思一陣,總結咗句。

「你講咩啊!我有病架,我有自閉症架!」

「但剃刀閻摩降斬人會醫返好個人,你理髮舖斬完你一次,缺氧都變返青靚白淨,我又唔見你行為講嘢有咩唔同,你病係邊?」

客人不出聲幾秒,才講:「多謝你啊!遇到好人講好說話我一定要多謝啦!」

我笑一笑,真係無氣。

跟住我問客人準備好返去剃頭未,仲心諗會唔會一陣又有個客人鬼彈出叫我師兄!諗諗吓客人個tone都覺得好笑。

「我仲有件事好心急啦!」

仲有?

「你仲有咩事未完成啊?」我都洗濕頭好耐,唯有咁問。

「我個朋友唔知有無事啦!佢有厭食症架,如果住院會食唔落醫院嘢啦!」佢個朋友?我估來來去去都係佢個莫邪啦,宿世阿媽搞掂先到個宿世女朋友,唔知讚唔讚佢孝順好。

「⋯⋯你心急唔早講?」

「一件事做完先做下一件事啦!」

唉,有時真係唔識同佢溝通。不過緊要事情始終要辦,我想起我另一把玻璃劍,雖然話放劍殺人有獅兄睇住,我係飛龍灣呢度夠唔係直接殺人,結果就害死人地媽媽,諗到呢點,我都幫客人心急一份。

「咁佢會係邊?」

這時一把熟悉聲音插嘴:「廣華醫院啊!俾你害嘅人全部都係廣華醫院啊!係咪飛髮舖哥哥仔啊?」

我聽聲就認得,是上一位客人,為了有個區分,就叫新郎哥吧!新郎哥把聲講嘢十足劍俠架勢,這時我看見一隻青藍獅子從外面跳上露台,與我們隔住塊落地玻璃門,我都不是第一兩次俾劍俠斬,危急關頭諗嚟嫌命長,拿起一片玻璃劍就拋,叮噹一聲,新郎哥現身,手中拿住師傅把獅子鉸剪,夾住我把玻璃劍。

「仆你個街!鬥劍還鬥劍,咪亂用地獄劍吖!」新郎哥滿腔怒氣,態度惡到完全唔係我地上次告別個樣,我以為認錯人添呀!「呿!」新郎哥隨手一搖手中鉸剪,玻璃劍就回到我手上。

「勾踐出手,我唔夠快口,勾踐出手,我唔夠快口啦!」客人救我駕遲咗,似乎好激心,我未知獅兄咁多典故,又點知咩越王巨闕水石蕩!點估到師父把飛劍會聽新郎哥支笛!

我只知我又吳王,原來新郎哥又係中學教科書臥薪嘗膽嗰個吳王勾踐,六國大封相咁款!客人又講:「佢係呀慧個男朋友啦!中心見過啦!佢煉劍,群埋損友做師子蟲!衰到貼地啦!」

我想起了哥話自己正一衰人,衰到貼地,嗰陣時我唔知自己拍緊蜀山劍俠傳,點知衰人係煉劍咁解!

「自閉生壞腦啊?睇過!」新郎哥走向客人,一手捏住客人個下巴,無厘禮貌。「哦,鬼嚟喎,唔怪得,你好哋哋剃咩頭!仲報唔報仇!」

「我要做個好人啦!學會放低仇恨啦!唔怪佢害死我媽媽啦!」

「咁你條女呢?我就無你咁廢啦,佢害埋我老婆!」新郎哥轉頭望住我,木口木面又眼神定定,唔洗日式劇集奸角嘅誇張顏藝,就係咁樣平平靜靜嘅表情,手拎住把鉸剪,口講血海深仇先至最痴線。「喂!你害我老婆啊!撚樣!」

我語塞,新郎哥一定係講呀慧跳樓單野,係嘅,係我多事同佢哋冥婚。

客人原地彈跳,大叫一句:「啊!弊啦無啦!唔好害我朋友啦!」

新郎哥捉住客人個頭,Chok一Chok,客人不停掙扎:「咁擔心,去一轉廣華醫院囉,睇完再諗下剃唔頭!唔剃再同你計做二五仔要點發落!」

我唔聲唔聲準備身後偷拋高玻璃劍,新郎哥又咩都知,鬼咁警覺,手指串住師傅把飛劍鉸剪轉了一圈,對我講:「想返去搵師傅啊?童女知道你到宜家仲咁心狠手辣,唔知道悔改,連呀慧都唔放過,就帶住碗膶粥去搵你師傅,魚師娘娘要幫我出氣,你走埋去我怕你提早投胎啫!」

新郎哥出師有名,我就好心做壞事,咩氣勢都無,況且佢識劍術,我識條毛,客人又唔夠佢快,我都無渣嗱去鬥嘴,唯有死口唔認:「無啊,我心急想去廣華醫院。」

「好啊!Mandy你話同意返去廣華醫院架!我哋行先啦!」新郎哥一拋獅兄,就帶住客人消失無蹤。

又講Mandy!我係我自己!唔係嗰個Mandy!
卡稿頹咗一陣,好彩推到
推~~~
樓主仲係咪度?
係度 想寫好啲先出
好多謝你打氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞