[廣東話/都市懸疑/本土典故]落地開眼見劍俠 (想追故請俾負評)

552 回覆
8 Like 28 Dislike
好睇!!!!推!支持樓主
再推
幫推
刷牙推
如果新讀者想了解多啲背景故事,可以睇埋魚師故!

劍俠豬
魚師豬

魚師整野食

連登版
https://lihkg.com/thread/2273887/page/1

Penana版(改咗錯字及Bugs)
https://www.penana.com/story/82094

(三十五)

我拿起玻璃劍,想要飛走,既然無人在旁,個心鳩鳩吓,想試是旦唸咒語,於是心想住回去飛髮舖,又學周星馳電影,單腳跳起,叫聲「天外飛仙」,結果我仍然身在原地,無事發生。

唉,睇來老實跟返師傅指示做吧!仲有,唔知放火燒咗一座山會唔會俾師傅省一鑊,唉。

「唔係啊,你咪咁急先!」我唸完天外飛仙,就開始聽到吳王出聲,都係講廣東話。「你漏咗九把地獄劍,一把係原來嘅劍,八把餓鬼劍,計埋你手上面果把,一共十把,要執返齊佢。」

我雖然唔理解吳王殺咁多人嘅動機,但未左膠到要同前世自己打對台,吳王想我執返另外九把劍,我照理執返也無損失,但點解要執返呢?我好奇。

「呢九把劍都認你主人,但你擺底唔理,隨時自己飛走,遲吓俾人打撈走好唔抵。」

打撈走?即係俾其他劍俠或者師子蟲執到咁?

「一來啦,不過最大機會係俾人打撈走。」吳王不藏私,由得我呢個劍俠小學生問問題。

咁究竟咩叫打撈走?

「外面好多嘢唔係劍俠,但佢地會將飛劍裝係飛船核心,可以用嚟做星間旅行,發射星間炮同做超遠程通訊。」哇,一下轉咗科幻台喎!

我想知更多,這次吳王就催促我了:「你個師傅同客人唔係等緊咩?」

係!我不敢再拖,立即搜索九個自己屍體的口袋,集齊十把劍,十片玻璃一式一樣,我沒有用心去記哪把是哪把,但偏偏心中有數,大概因為自己就是劍主的原因。

這次我正式補習落堂,可以同這個大雪房講byebye了,我講聲「請寶貝轉身」,吳王的聲音又出現,笑我點解唔講「天外飛仙」,飛劍旅程一剎無窮,我的身體沒有時間面紅耳熱,但心中覺得自己又柒一次。

我趁機追問吳王點解佢要同師子蟲鬥劍,吳王話外面有無盡咁多劍術派系同觀念,我跟文殊學劍,就淨係受限於文殊果套觀念,我問吳王咁佢觀念係乜,佢唔答我。

下一剎那,我又來到了理髮鋪門外,心事重重。

理髮舖門邊的白藍兩色花柱不斷轉上,我順住抬頭望望舖頭招牌,招牌白底藍字,寫住「上海街理髮」五個字。

我覺得心事重重,是因為一個問題解決,又有更多疑問產生,我出發時借師傅飛劍,宜家用自己飛劍飛返嚟,前世今生都夠複雜,咁星河宇宙、地仙天仙,六道劍、師子蟲同吳國遺民,又係想點?

而我呢刻最困擾係,究竟六條魚係咪一開始就知自己千鬼淵源?咁六條魚入面有幾多位係師子蟲?

至少我知道客人係師子蟲干將再世,我害過佢家破人亡,佢又害返我,今世到我再害佢,炒車炒到佢一面紫藍咁辛苦缺氧死。
密密更密密更,情人節煮完飯事頭婆食就開始寫故,錯字細bug要原諒我
早晨推
中午再推
夜晚推
live 左推一推~
估唔到咩心事,同Mandy 有關? 有冇提示?

(三十六)

我推開理髮舖門口,門鈴叮噹作響,我順手把玻璃劍收進褲袋,不拍拮腳,我就暫時左右每邊袋五把。

「宜家補完習啦嘛?」師傅唔知點解有啲面燶,問到我心虛,以為自己衰人太蠢,補習超時。

「補咗習咁。」我點頭,唔敢認叻講補完習,徒弟怕師傅,來來去去都係嗰樣,最怕師傅開金口屌人。

師傅正在為一個短髮女人吹頭,而客人則坐在紅皮長櫈上,一見我就笑笑口。

「傳統理髮師傅肯同女人整頭髮係咪好少見呢!唔洗奇怪!因為文殊菩薩幫人飛髮係男女平等嘅!」客人再搶答,我都無問。

我見女人的頭有點扁,一定是死得悽慘,出於禮貌,我沒有眼多多,倒不是因為驚見到人的死狀。

然後我被一條線掃到腳眼,我低頭,是紅色的,俾放鬆下垂的無名指吊住,衣袖出,由衣領入,眼尾睄到紅線來自女人的額頭……

我心不安,想望女人的臉,但不忍心望,只敢保持低頭,避之不及,我又看到了女人手刀處紋住三個中文字。

「喂,鬼差大哥!」女人主動叫我,師傅剛好吹完頭髮熄風筒,好靜,我本身仲打算扮吹頭太大聲聽唔到。「之前叫你痴線佬,嘿,失禮哂!」

「呀慧……hi……又會見到你嘅。」

「你又識慧姑娘嘅!慧姑娘人好靚,心地又好,係中心手工梘義工嚟,佢男朋友都成日做義工,都係六條魚之一,最近佢地結婚,唔知結唔結得切呢……」客人又未問先答,我聽到頭痛,原來真正感覺天旋地轉,真係會睇嘢睇到上下倒轉,而且畫面越拉越遠。

「結咗啦。」呀慧舉高無名指,睇住粒結婚戒指,笑得心甜。

「我都想發表架啦,慧姑娘你手掌紋粗言穢語嘅!唔怪得次次貼膠布!」

我唔想知咩手工梘義工有紋身,我淨係想知一件事,「你係第六條魚?」

「吓?你講緊咩魚?仆……仔話自己係魚,原來我都係架?」呀慧有心不在客人面前講粗口,「仆」字出口都吞得返,她這時和我對望,FUCK! 她的頭撞到好闊,好似頭頂有條裂痕撐開咗咁。

「哈哈,你都以為佢係六條魚哩!我最初都以為係,但原來佢同你咁都唔係六條魚嚟!文殊師傅話我係第五條,咁剩低第六條一定係指我朋友啦!」

師傅捲好風筒電線,嘴角想笑,終於睇落無咁燶,但有心潤我:「我話過你做多咗,不過未撞過板都唔會聽,宜家你知唔知自己係衰咩呢!」

我正契弟,無擔帶,唔敢再想像。

「各位鬼差,唔好意思啊想插句嘴,我俾你地執靚完條屍,就可以好好睇睇去搵仆街仔,你地啲地府規則係咪咁?」

「幫你搵埋老公添啊,我飛髮架咋!」,師傅講嘢十足錄音複讀,呢句說話我咪聽過。「……售後服務啦喎!你問隔離哥仔囉,佢話自己乜都做。」

師傅講到我發腳軟,跌在客人側邊坐低,褲袋玻璃劍拮我一吓,我未至於唔知痛,立即從右邊褲袋拎出兩把玻璃劍在手。

我係咪害死完新郎哥,又害埋人哋個新娘子?

神推鬼磨,我手抽搐一彈,兩把玻璃劍一個脫手,消失無蹤。吳王留下一句聲音於我耳邊:「同千鬼報仇,你都幾上心吖!」

「嘩,無啦啦放飛劍!係時候攞人命啦?」客人開口,我至知原來佢一直都知咁多。「吳王醒咗啦?嘩,遲咗啦,飛劍殺人乜都殺完啦!你係咪放劍殺咗我朋友啦!佢唔係師子蟲,可以手下留情啦!我係鬼唔可以阻止你,但個元神會憎死你架!如果剃唔成頭,下世又會害你架,哎呀!哎呀!」

我都擔心吳王放劍殺人,唯有望住師傅求救。「點算?師傅可唔可以幫幫我!」

師傅定是見慣大場面,他搖搖頭,卻一點都唔緊張:「放劍唔一定殺人嘅,有青絲睇住架嘛。」

唉,由我返嚟理髮舖呢幾分鐘,發生嘅事就一浪接一浪,抖啖氣,我哋下回再傾傾!

呢排準備見工,琴日見完工,更完文,今日就病能咗
陰性,但見工地方之前爆過
大家幫幫手推文
有錯字原諒me
病緊推
終於好返7788推

(三十七)

「菩薩,我個頭撞到咁,有無得整架。」

「盡幫啦,唔好揀跳樓咁盡吖嘛。」師傅兩手按在呀慧的顴骨位置,掌根發力一推,「啪」一聲把她的頭部夾返接近正常闊度,「幫你放瘀血鐵線扭實啲骨唔係做唔到,不過香港地俾生人發現縫補過就唔啱規舉,留返俾殯儀做啦!」

「我知道人死咗之後原來會去另一個地方,就心急咗,早知係咪要燒炭死?粉紅色好睇啲。」

「唓,你無見過真人燒炭死啫,邊好睇,果啲紅色人哋以為你皮膚生嘢!」師傅作為文殊菩薩,講生死好似家常便飯,「不過你心急明嘅,結完婚吖嘛,吊住吊住。」

師傅後半句有心講我聽,初時見呀慧覺得佢惡,原來心思都細膩溫柔,聽得出師傳哽我,又幫幫我口:「唔好怪鬼差大哥啦,人死咗可以再見返另一半,都好浪漫,唔悲哀。」

「你話浪漫就浪漫啦,我見你髮尾唔齊,修兩刀好無?」

「咁唔該哂你啦!」呀慧答得寬容,心情好過在生時唔少。

我唔出聲得個聽字,客人則自己在前後搖擺,印下印下腳,我以為佢坐唔定,客人見到我留意佢,又搭嘴:「我係自閉症啦,但我唔係弱智架啦!我智力正常,輕度都無!生到個腦唔同人,好唔公平啦!」

老老實實,雖然佢次次無人問自己答,但其實好識留心人目光,估到人注意緊啲乜然後先會搭嘴。

在師傅帶路下,呀慧由洗頭盤來到理髮椅前,師傅請佢坐上去,再鼓腮一吹,這次只吹出鉸剪獅子一把,師傅踩一踩理髮椅,將椅子壓低,原地轉個45度角,偏偏要將呀慧的方向斜對鏡子方向。師傅日後再講解,始終是因為死人貼牆睇野,將理髮舖由半間舖睇成一間舖頭,才不知道地方淺窄,理髮椅打斜轉,這叫節省空間。

「睇唔睇飛髮?」

「睇!」我立即起身,走了上前。

「穿銅釜,絕鐵礪。」師傅對鉸剪唸口訣,手指穿入鉸剪,我未知飛劍乾坤,沒看出獅兄有甚麼反應,然後師傅有心在我面前露兩手,定住手臂,手腕轉動,鉸剪就在手中變換角度,而手臂依然是凌空鎖實的。「剪頭髮手要靈活,而且一定要定!」

我望得留心,覺得好似武俠小說睇師傅教基本功,這時害到了呀慧的內疚感暫時放下了一些。不過話時話,學飛髮還學飛髮,學飛劍還學飛劍,不似小說入面劈柴挑水都有大道理,實則修煉內功云云,飛劍一閃人頭落地開眼,然而文殊菩薩拿鉸剪仍是慢慢一刀一刀,為想整理遺容的先人剪個靚頭,但求送人好好上路,一份心意而已。

新娘本身就有髮型,師傅也沒有大執,收尾拿個爽身粉墊掃兩掃,肩上零星髮碎就輕鬆撣走,我覺得師傅剪得好,絕無私心,呀慧也點頭大讚。

「白象鼻,青獅頭,上垂嫋嫋青絲蘿。」師傅再唸口訣,鉸剪消失不見,看得呀慧驚嘆。師傅再問:「洗頭?」

「唔洗啦,已經好好睇,我想快啲見我老公。」呀慧笑拒,師傅唯有叫我濕多塊毛巾給呀慧暖面。

我突然將呀慧老公熱巾敷面的一幕與她重疊,諗起一個工序未做:「師傅,係咪仲有眉頭眼額要剃?」

「醒目!」師傅難得大聲俾讚,「不過唔洗,道生和尚得人尊重,一般劍俠唔會為難佢,而且佢對千鬼有恩無仇,師子蟲要斬都唔係斬佢。」

「係啊係啊!我地好恩怨分明嘅!」客人附和。

我聽到電腦大爆炸,呀慧原來係道生?咁佢咪同我一樣係Mandy半邊元神?Mandy本身條命短,所以六條魚五條魚都死咗,我死咗,呀慧死咗,呢啲係咪整定?阿含薩劍俠故最尾,講到Mandy元神分兩半,一個有吳王闔閭的殺念,一個有劍僧道生的心腸,所以吳王就撞車撞死大家,道生就人好靚,心地又好,係中心做義工,仲同千鬼之一結埋婚?

呢啲又係咪整定?

唉,前世今生,業力係咪打唔得斷嘅?難怪人要做和尚。

「啊,我點俾錢你,我果陣無帶銀包。啊!你哋係咪淨係收冥通銀行果啲。」

「係啊,唔收八達通添啊!」師傅講笑咁話,然後揚揚手:「唔收錢架,你安心走啦!」

「多謝師傅,多謝兩位鬼差。」呀慧在我的幫助下脫下尼龍袍,朝我們三人點頭,又扶一扶自己兩頰,畢竟是跳樓死的人,屍體已經很齊整。她轉一轉身,望向玻璃門外,好像見到甚麼:「咦!仆街仔,你又搵到嚟嘅?」

我聞聲望出,午夜空盪的上海街,有街燈,舖頭全都是落閘的,偏偏沒有呀慧說的人,沒有上一位客人的身影,也沒有了哥。

呀慧好似被門外甚麼牽引住,沒有再和我們說話,直接走到門前。

我起步,一來醒目仔想送客,二來想確認她到底見到了甚麼,怎料師傅與客人一人一隻手搭在我膊頭拉住我,我望望他們,師傅擰擰頭,客人則四萬咁口,笑道:「唔好著相啦!」

我不知他們意思,只是當我再望向門口,呀慧已經不見蹤影,門自己關上,門鈴在叮噹作響。

我不解,等師傅開口點化。

「呀醒,你未識聽反話啊。」師傅開始講:「我笑你乜都做,係叫你唔好做,唔好幫人娶埋老婆,唔好幫人搵老公,人死咗就無架啦,乜都無得繼續做架啦,知無?」
訓前推

(三十八)

嗰晚呀慧嘅屍體究竟去過邊,我最終都無從得知,師傅話,有啲先人飛髮係想執好遺容安慰在生嘅人,於是飛完髮就會返去殮房等人認,至於呀慧呢種一心與故人相會嘅情況,佢會俾自己嘅心象牽引住,成晚係街上面遊盪,可能會重新去一次兩人有回憶的地方,可能會盪失路,直至天光或者俾生人撞到,佢就會瞓返殮房,變返做唔會郁嘅屍體。

師傅仲話,其實新郎哥死咗,呢個世界就再無新郎哥呢個人,呀慧再死咗,呢個世界就唔會再有掛住佢老公嘅呀慧,無呀慧,無新郎哥,兩個都無咗,亦唔會有得再見對方。

似乎師傅講到人死如燈滅咁,但人唔係有輪迴轉世咩?上一世,下一世,劍俠夠為愛恨恩仇投胎一處,我連人嘅元神都見識過了,兩個相愛到死嘅人唔通又無得下世再繼續未了緣咩?

「咁你同呀慧仲係唔係Mandy?定係吳王?定係道生?」師傅問我。

我口啞啞,始終又重新講到五蘊無我的道理,緣份聚聚散散,吳王嘅業影響咗道生嘅生命軌跡,但道生唔等於吳王,我亦唔係吳王,相信呀慧都唔會覺得自己係道生,至於Mandy,佢生命入面愛過恨過嘅事,或者依然影響到我,但我都唔再係Mandy了。

回想起呀慧嘅屍體以為人死咗可以再見返另一半,佢話好浪漫,唔悲哀。但一諗到講緊嘢嘅只係冰涼嘅屍體,天光就唔會郁,新郎哥已經唔再存在,呀慧已經唔再存在,無野搵緊無野,無野可以再見返無野,我又點可以唔覺得悲哀。

「我哋唔講真相呀慧聽係咪有原因?」我其實想問師傅頭先點解唔講真相呀慧聽,但唔敢用質問態度,唯有改口咁問,但我也心裡有數,同呀慧講死咗唔會見返新郎哥,點講出口。

「真真假假果啲,呀慧咪覺得自己真係見到佢老公囉,安落咪得,計教咁多!咁反正諸行無常、諸法無我、人都要涅槃寂靜啦!唔講啦!哈!一陣講偈你又怪我要你自己領悟!」師傅始終是鍾意窒我,又重提佢自創的梵文:「HoLunChuTaKa!」

「文殊師傅係講三法印啊!即係……」客人又來料。

「得得,我知咩係三法印。」為了客人慳返啖口水,我出口打斷,可能因為他是經我飛劍斬出的鬼,沒有扭擰,乖乖安靜。

上過清涼山補習,佛教知識都叫補返個底,三法印係用來辨別佛教理論真偽的特徵,諸行無常係指世界一切現象都是處於流轉變滅的狀態,緣聚即生,緣散即滅,香港人鍾意講變幻是永恆,其實好有佛味;而諸法無我,《五蘊觀》就指出「五蘊和合,假名為人」,我亦係因緣和合而成的,其實世上並無一個永恆不變獨立存在的我;最終涅槃寂靜,大意是指學佛人所追求脫離世間煩惱痛苦得到安樂寂靜的境界。

師傅話諸行無常、諸法無我、都要涅槃寂靜,也許是在說「反正無常無我,追求涅槃寂靜也沒有意義吧?」這種常見對佛教質問,而師傅的答案好簡單,安落咪得,計教咁多。

後來回想,其實唔排除我是過度解讀了師傅的話,不過當下一刻我真係咁樣去理解,況且唔想俾師再笑我好撚豬,以為自己明咗就算,亦無再糾纏師傅提三法印的用意,而「安落咪得,計教咁多」呢句說話我就記了在心中,日後我為人飛髮,動機不外乎幫人求個安樂,自己開心,當係做吓義工,話時話,咁得閒幫人皆因劍俠唔憂柴米,唔洗返工。

呀慧嘅屍體離開之後,就到繼續服務客人的時候了,我補完習後,覺得客人剃唔成頭係因為心有牽掛,我問客人,客人倒也坦白:「我撞車死咗去,呀媽一定好傷心。」

「師傅,我可唔可以帶客人去搵佢媽媽?我保證會小心唔做多架!」我口口聲聲,其實我都唔知哪來的信心,我前世遍照送個惡母劫俾客人前世林撲,今世見一見客人媽媽,話唔定可以幫佢解除宿怨,也算是為前世自己嘅行為負返少少責任吧?

「你自己諗啦!𡃁仔過嚟,幫你剃吓面!」說完師傅行指指放毛巾的鐵架,我立即去熱條祝君早安俾客人敷面。「你今世做好人唔煉劍,但你都知仇人唔會因為咁放過你條屍架啦。」

客人傻笑三聲,還真是哈哈哈咁三聲笑,然後又講:「未死果時有童女睇住,吳王又未醒,宜家我都好驚啦!」

師傅唔阻止,我當是默許了。

我再醒爬,向師傅伸出雙手,大聲問:「師傅,係咪要盪刀。」

「我挑!懶醒!」師傅鼓腮一吹,吹出大師兄閻摩降出來,我一定要問問師傅點收埋把劍入口先得,唔通日日袋住十塊玻璃片!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞