[廣東話/都市懸疑/本土典故]落地開眼見劍俠 (想追故請俾負評)

552 回覆
8 Like 28 Dislike
訓覺推
朝早推
收工推
中午推
流星錘
收工推
去到60幾集,將近埋尾
樓豬都怕自己收漏線,如果大家有一啲懸念未解,請留言比樓豬知

流星鎚用來打自己,以示刀槍不入(上圖註7)
花籃用來捉鬼

慈德善社的人好NICE,大家經過油塘,唔怕行少少山坡,可以去添下香油

樓豬無收廣告費架
飯鐘推 早餐飽到中午
夜晚推
訓前推

(六十六)

回到現實,為幫助大家回憶返相隔十章之前的場景,我囉嗦幾句:

現在我身處廣華醫院的一張病床邊,身旁有織完元神,與我一同入夢的細蚊仔善師兄;第四條魚越王轉世新郎哥,因為我促成佢與阿慧冥婚,如今阿慧殉情,就記恨在我頭上;第五條魚干將轉世的客人,因為剛剛被新郎哥用斬裂劍搶了鬼,元神在斷頭處,現在企係度的是沒元神的鬼,手上握住唔見血唔收手的牛油刀斬裂劍,因為認定我是益友唔肯斬我;還有第六條魚莫邪轉世的昏迷女仔,因為當年第六條魚食了Mandy藏有魚腸劍的內臟,所以患有厭食症,命在旦夕,但強行拔劍又會斷頭,如今魚腸劍由地獄劍悟道成阿修羅劍,劍的新性質暫時未明,至少知道不會再傷害人,可以安全拔劍。

就算是細蚊仔,也沒在夢中留到最後一刻,那好消息就暫時只有我知了,眾人都望住我,像在等我宣佈煉阿修羅劍一事的成敗,我心中想起魚腸劍化身的Mandy叫我下決定時要小心,總有點不踏實。

「結果點樣啦?」客人最心急。「魚腸劍悟道未啊?我朋友有厭食症好慘㗎!住院會食唔落醫院嘢啦!」

「呃……應該算係掛!」我遲疑,「不過掹劍之前我哋有無得試驗吓先?始終人命,安全起見⋯⋯」

「唔得啊!唔安全啊!」新郎哥插嘴,「你失敗,二五仔就斬你,今晚你唔掹魚腸劍,斬裂劍唔等人,二五仔都要斬你,如果二五仔唔斬你,把劍都要斬返個有元神嘅人先會收手。」

「你都忽忽哋!」細蚊仔口直之餘,心的轉數也快,而且原來斬裂劍是歐洲劍,咁仲開正佢師傅派系果範,即刻駁嘴:「咁如果掹劍之後無事,你把瑞典刀都要搵牛油切㗎啦!提爾鋒每殺三個劍主就會喪失法力,宜家佢變返飛劍,實係你拎去搵人重新開過光啦!咁你係呢代劍主,斬返你囉!」

「傻嘅,二五仔係我嘅鬼嚟㗎嘛,點會斬我呢?佢自己又無元神,斬自己無用,咪斬你囉!」

「bu你阿麼!我宜家好淆啊!不如家下就斬我吖笨!你咪以為有寄生蟲唔怕上太空!」細蚊仔直情擋係我同新郎哥之間,講講吓變Star War又變魔戒托爾金,把哨牙都噴哂口水,神色兇狠,實力絕不碌撚:「我宜家就拉你背脊條蟲出嚟曬月光,睇吓邊個快囉!免費幫你杜蟲之後,送你去處女座PSR B唔知咩+12睇激光!掘鑽石!巫妖王想招呼你好耐!」

在現場對罵的刺激下,客人開始原地猛跳,不停重覆一句說話,叫到失聲:「我要做個好人,邊個都唔斬啦!我要做個好人,邊個都唔斬啦!我要做個好人,邊個都唔斬啦!」

「收聲!」新郎哥一聲喝令,客人便立即揞嘴閉氣,不過一對腳仍在跳跳扎,面色谷到脹紅,好不辛苦。

我心痛,新郎哥根本唔在乎客人的意志。諗起夢中細蚊仔前優柔寡斷,結果害人不淺,我也要從中汲取教訓先得,唔諗得咁多!

「君王意氣盡!」我大喊,眾人焦點再聚於我一身。

那昏迷女仔身上不知用電線駁住乜儀器,突然就不停咇咇咇,她的身體開始無意識顫抖。

箭在弦上,我瞇實眼說完下半句:「賤妻何聊生!」

我的手中出現了一塊異物,光滑有棱角,眼未打開,聽到新郎哥一聲冷笑。

我開眼,女仔的人頭已由床上滾落,斷頸處連著整副食道腸胃到我腳前,她也開眼,血淚盈眶,望住我,嘴巴一張,流滿一下巴的黑血。

而我手中的異物,那是一片釉彩碗碎,圖案畫了一條開肚破腸的魚……魚身青藍,魚腸橙紅……

我又害人了。

「我地係益友嚟!我對你好,你對我好!」客人這時反而安靜,細聲說話俾自己聽。「我對你好,你對我好!」
返工推
飯鐘完推
做個調查,如果有朋友睇到宜家,可否正評/負評一吓呢個回覆。
樓主好慘
有時都會頹底,但知道有讀者睇到呢度,都成60幾章,都睇緊,我就會堅持到尾
多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞