[廣東話/都市懸疑/本土典故]落地開眼見劍俠 (想追故請俾負評)

552 回覆
8 Like 28 Dislike
收工推
收工推
Ching都呢個鐘數收工
7點
不過啱先先有得唞
忙碌一天坐得低都十點幾,辛苦晒
平時夠唔夠瞓
個人攰 多數12點瞓
反而比以前做廢青瞓多咗
係私人時間真係變0
同感!攰住醒,攰住瞓,啲時間無哂啦
講起
早兩日由頭睇返個故
啲對話真係有啲上世紀做大劇feel
你又咁遲收工 仲有時間寫故
嘻嘻,配搭返講典故嘅氣氛
好多謝你賞面願意重睇一次添,你地真係好重要架,見到自己唔洗單機,會有好多動力
宜家新工唔洗OT,已經好感恩
再推
幫推
收工推
推 返完夜返早

(五十)

客人能夠一手把飛劍拍回我手,我讚嘆但也不意外,干將劍術高明,師子蟲知遺民都知,我都知吳王劍術亦是數一數二,但自己又不覺繼承過甚麼吳王真傳,故飛劍會被客人降住也就正常不過了。

既然伯母是鬼,而且講嘢唔好聽,咁此地都不值久留,我收返起玻璃劍,同客人立即動身,這時關上的木門傳來解鎖密碼聲音,門外人解鎖好似一時㩒錯,咇了兩轉才成功解鎖。

我們剛好來到門前,門就自己打開了,我以為門後面又有另一位遺民想幫我投胎,咪話我生人唔生膽,腳仔都有少少震,點知門打盡時後面乜人都無。

客人可能感覺到我拉住佢的手一陣僵硬,又安慰我:「唔洗驚啦,佢係斬你果個女人變成嘅鬼啦!天使叔叔幫Nefesh斬人,變出嚟嘅鬼就係Ruach,佢哋存在係另一個維度入面,唔容易見到啦!佢聽天使叔叔指示幫我手,遺民性情陰毒,雖然唔算我嘅鬼,一定會出蠱惑,但有我睇住唔洗驚架啦!」

客人又講起天使與魔鬼,維度都講埋,客人用嚟斬人嘅方法其實叫做秘教劍術,猶太秘教嘅飛劍觀念,我亦係以後先了解更多,不過如果我樣樣都話以後再講,都唔知以後即係幾時,簡單講,由人用飛劍斬出的鬼就叫做Nefesh,Nefesh用唔到劍術,但可以做祈禱舉動感召天使借劍,斬出來的鬼便是Ruach,Ruach力量大過Nefesh,亦會聽從天使指示守護住Nefesh。

客人話唔洗驚透明鬼,我萬個放心,呢時伯母鬼對住空氣不斷點頭,應該是在和透明鬼說話,然後突然就打開本來關上的主人房門,焚香氣味撲鼻,我多事留步,只見房裡有張雙人床,床邊發水窗台上面還有一個矮佛壇櫃在中央,我有心八卦,那就行近去房門外探頭。

佛壇上左右各供奉住一尊白瓷菩薩像,右邊是頭頂現佛的觀世音菩薩,左邊是頂戴寶瓶的大勢至菩薩,兩尊菩薩中間前方有個半截涼茶鋁罐香爐,上面插住三支香,左邊兩支香未燒幾多,右邊一支已燒到一半,我知道燒香燒成點係民間習俗有一番解讀,但我唔識睇也唔知真唔真,床邊點香,伯母睇嚟都唔驚火燭。

而在佛壇後面的玻璃窗上,伯母用黏貼膠鈎掛上一幅阿彌陀佛畫像,佛像左右邊都打直用藍筆寫了字,字跡醜怪,右邊是「南無阿彌陀佛」,左邊是「光明遍照十方」,我估是伯母將筆印在玻璃窗上手震震咁寫的。

這時伯母鬼回頭望住我講:「菩薩,請你送佛啦。」

伯母鬼神神化化,唔知透明鬼同佢講過咩,我又唔知咩叫送佛,唔知客人會唔會主動解釋,點知佢真係開口:「叔叔你去收咗窗台捲阿彌陀佛啦!遺民斬咗我媽媽,天使叔叔幫我斬遺民,咁遺民嘅鬼就可以控制我媽媽嘅鬼啦!天使叔叔一定係有野想幫先間接提示你接佛。」

我聞言點頭行動,保持禮貌,還是除鞋跪床來到窗台佛壇前,我伸手取佛畫,捲在臂腰之間,左邊窗口吹來一陣涼風,只見我面前三支香的最左一支在流通空氣中加快燃燒,直至與最右那支香齊頭剩半才開始減慢燃燒速度。

「催命轉成大天真,南無阿彌陀佛!」伯母鬼唔知講咩,我收畫落床,係佢身邊走過,只見她雙手捧住一部黑色佛經機,也跟在我後面。

我都唔知拎住幅佛畫有咩用,亦唔知伯母鬼拎住佛經機有咩用,客人口中嘅天使叔叔究竟係點,話時話,我係清涼山斬過自己,無理解錯自己都係自己隻鬼,我祈禱係咪都可以同uncle Angel傾計?

我邊諗邊行,一二三,計埋透明鬼,四隻鬼就走出𨋢口大堂,再跟住一地血路黎到另一邊的單位。

我同客人唔知密碼,透明鬼幫手又開始㩒密碼,呢次透明鬼無㩒錯,只㩒了一轉密碼就開到門。

「哈!真係傻人發現案啊!」在透明鬼順手開門的一剎,客人失驚無神咁講。

到門口打開,入目的室內景象竟是一地白鹽與無頭鹽人,驟眼數數,至少都有七八個人變成鹽柱!

客人再笑道:「哈!㩒錯密碼就係叫遺民唔好出手啦!㩒啱密碼就係放劍殺人啦!明明將暗號倒轉先方便!白痴人成日做白痴行為!⋯⋯不過無用啦,我叫天使叔叔將呢個屋苑嘅遺民全部殺哂啦!全部殺哂架啦!」

嘩!鬥劍鬥到要互相捉路暗算,真係鬆懈一下都會死!我無報名搶住做吳王轉世架,不如遺民師子蟲兩邊打交都唔好預我,我企埋一邊跟師傅學吓剪頭髮啦!
寫寫刪刪,都用了好多天
酒樓食飯推
事頭婆屋企人講家庭是非,樓豬完全不在狀態
訓醒推
返工推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞