[廣東話/都市懸疑/本土典故]落地開眼見劍俠 (想追故請俾負評)

552 回覆
8 Like 28 Dislike
因乜解究呀?

(二十八)

從我的方向望去只見到另一個我的側面,我見他一臉迷惘,搖搖頭,突然他眼尾望到我,面仔青青,眼仔突突。

「唉!屎忽鬼!咁我今次咪點答都錯。」他說。另一個自己對住我竟開口就是屎忽鬼,但語氣似氣餒多過想鬧我。

師傅講過劍俠剃頭,原地留低斷頭屍體,一個替代死者嘅鬼就會唔知邊度走出嚟,我見到一地都係同我一樣衣著嘅無頭屍體,然後另一個自己又對我講屎忽鬼,我不敢,但始終不禁聯想自己係咪俾人剃過頭來。

唔通我係鬼?佢又係鬼?而我已經俾人剃咗七八次頭?無記憶喎大佬!同埋另一個我都無俾人斬,宜家我已經出咗嚟啦,可以咁時空重疊架咩?

咁我同另一個我身體入面有無元神呢?我又係咪我呢?

我戇撚鳩鳩,又同另一個我揮手。至於地下啲無頭屍,我都唔知驚唔驚好,我自己由飛玻璃劍想帶細蚊仔上山到宜家呢刻,個腦諗野都無停過,究竟幾時我變成一個屎忽鬼!

「馬死落地行啦!就當錯誤示範!」另一個我抖足一啖大氣,對住紅色怪物講:「你俾我睇果個前世,唔出家都在家學佛啦!其實人出家做和尚,都係想幫手宏揚佛法啫!做義工咁囉!」

「講埋啲自殺答案!實錯啊!唔洗閻摩降答你啦!」細蚊仔插嘴,「咁宜家科技咁發達,唔洗出家做和尚啦!在家修行,開個Youtube,Facebook,再唔係開台講經,上網寫故仔介紹吓佛教咪得囉!」

「咁錯誤示範吖嘛,我淨係諗到咁遠咋!」另一個我大聲講,又對我打哂眼色,然後他問細蚊仔,「痛唔痛架!」

「答咗你八次囉咪,等我錄埋音先!下次播返你聽!」細蚊仔拎出手機,眼望另一個我同時口對手機收音位講:「唔痛啊,낫놓고기역자도모른다,比刀斬完都唔知刀字點寫!華人劍俠咪話落地開眼見劍俠囉!」

同大家講返正確知識先,果陣我唔識韓文,相信另一個我都唔會聽得明,細蚊仔話咩就咩,後來我學成劍後,有次路過南韓同隻比人推落樓跌死嘅窮窮鬼飛髮,遇著一位南韓劍巫。我同佢講返件事,佢聽完中譯英文都唔知有句咁嘅韓文,雞同鴨講咗一陣,原來「낫놓고기역자도모른다」字面係放低鐮刀都唔知個「ㄱ」字,而「ㄱ」字筆劃成把鐮刀咁,係好簡單嘅字,原意用嚟笑人傻佬唔識字,亦係南北韓劍俠版本嘅「落地開眼見劍俠」。

「又唔係你剃頭,梗係輕鬆架!」另一個我對細蚊仔說,然後他又同紅色怪物講:「大師兄,咁我係咪答唔啱啊!」

怪物全身赤紅,身高七尺,同時長住幾張臉孔同幾十條手臂,我認出佢就係收音機講嘅血僧大惡相,另一個我叫得佢大師兄,細蚊仔又提到閻摩降,話唔定怪物就係剃刀閻摩降嘅化身。數真啲,大師兄有九塊面,九塊都擰擰頭,睇來另一個我答錯咗人點解要做和尚。

「大師兄,大師兄!唔係唔信你,但要爽手淨腳啊!」另一個我轉身背向大師兄,望住一雪地的斷頭自己,突然笑了一聲,「哈,有啲Get到啦,下次實答中!」

細蚊仔學另一個我笑的聲音,大潑冷水:「哈!你次次都咁講!」

「請寶貝轉身!」另一個我呼叫一聲,大師兄其中一隻持劍手臂手起刀落,將另一個我人頭斬甩,人頭碌碌吓來到我面前打開眼,都咪話唔恐怖。

這時前八個身體的記憶承繼進我腦袋,我就明白點解呢一刻我同細蚊仔要係度同大師兄玩佛學問答遊戲。口乾,下集再講!
份工無乜意思,但又未搵到工
做小說家。
以前定以後有咩想寫就寫晒出黎,唔再有遺憾。
新年推

(二十九)

原來我第一次用玻璃劍將自己同細蚊仔送上山果時,就遇到閻摩降大師兄攔路。大師兄問我人點解要做和尚,答中就還返筷子比細蚊仔,答錯我就要剃自己頭。

閻摩降並非尋常飛劍,如果剃人頭時無諗住幫人做和尚,舊身體斷咗個頭,元神就會轉移去新身體入面,視覺效果勁恐怖勁痴線,但實際效果等於無剃過,減減加加,換個身體咁解。

我問大師兄點解答錯要剃頭,大師兄話每次會俾我睇一次吳王闔閭同千魚某次轉世嘅仇怨,答錯一次我剃一次頭,就當我死一次幫千魚之一解怨,對我日後煉劍有益。

講得輕鬆,我斬自己頭落嚟我點會唔驚!

我問可唔可以唔拎筷子,我淆底想返上海街。

呢時又聽到頭頂一聲獅子吼,原來獅子獅兄正以鉸剪形態係我同細蚊仔頭頂盤旋,相信我地一想用玻璃劍遁走,獅子又會現身將我地咬返落山。

師傅叫我上清涼山補習啫,點知唔做完課堂練習係無得落堂嘅!

第九個我人頭落地,元神同完整記憶通通歸宜家第十嘅我,我行上前,再同細蚊仔與兩位師兄打招呼。

「嘩!攝青鬼啊!你又失驚無神彈出嚟!」細蚊仔見我出現當堂嚇一跳,但我明明一直係度,幾次經驗推測得知,上一個我未剃頭嗰時,就得上一個我見到下一個我,其他人都唔會察覺到下一個我存在,但到上一個我剃甩個頭之後,下一個我就會突然係人前現身。

所以上一個我見到我先會灰心鬧我屎忽鬼,未被剃頭就先見到自己嘅鬼,命定論咁,唔太老利,咪好似未交卷就知自己會唔合格咁?

都市傳說夠話齋,係街見到另一個自己係好邪嘅事,因為代表自己好快就死,都唔知係咪劍俠界流傳出嚟嘅!

「你劍俠嚟架喎,呢啲濕碎見慣見熟啦吓話!」我沒忍住潤細蚊仔幾句。

「我比你個衰樣嚇親咋!」細蚊仔又爆牙又口硬,死唔認低威。

我走到大師兄前,頂禮膜拜,吳王多世都做過劍僧,我係呢度回顧過九世的記憶片段,多少記得返啲世俗佛教知識,大師兄嘅形態係大威德明王,係藏傳密宗入面屬於文殊菩薩嘅忿怒相,我唔知你地有無留意過明王唐卡雕像果啲,傳統大威德明王九面三十四臂十六足,隻隻手都都有法寶,大師兄三十四隻手臂齊整,不過只有三隻手有拎住野,其中一樣係劍,另外兩樣係一個裝血的人骨碗,叫做「嘎巴拉」,同埋一個金水壺,叫做「本巴」,其實好合理,又唔係曬冷,平時唔洗拎哂架生出嚟嘅!

講開講,有時明王嘅形象會抱住一個凶惡相嘅女性伴侶,而且維持交合姿態,我眼前大師兄就無抱住明妃,都好彩無,如果唔係我呢啲傻佬都唔知點正眼望大師兄了。

其實劍俠菩薩嘅明妃唔同世俗宗教嘅明妃,我問過師傅密宗明妃係點解,點解做愛都算修行,佢都唔同我講多,反問一句:「你信?」我都唔知算唔算答咗我,而劍俠文殊菩薩嘅明妃,一啲都唔偉大神聖,亦都唔淫賤污穢,每一代文殊都救唔到佢果代嘅明妃,所以文殊可以係深遠嘅孤寂之中合一完整,但關於我同明妃嘅事都係我以後遇到嘅故事了,如果你地鍾意聽我嘅故事,我以後慢慢講過你知。

此時我伏在大師兄面前,抬頭就望到人骨碗底有花紋,我望得入神,大師兄將人骨碗遞向我,於是花紋就係我眼中漸近放大。

大師兄將水壺的水灑在我的頭頂,然後用其中一隻手打開我的下頜,將人骨碗入面的血倒給我飲。

我的胃部因為接觸到血液而作嘔吐反射,但我一點都不痛苦,因為我的意識已經不在身體之內了,我想起人骨碗底的花紋,而花紋則引領我走進某段前世的記憶中。

又係講劍俠故嘅時候了。
話時話,(二十八)提到窮窮鬼,唔係樓豬呢啲窮鬼,需係韓國嘅咚咚(콩콩)鬼,會倒吊咁追殺人,其實콩콩似廣東話口音「窮窮」先啱,男主角日後做劍俠果陣學師傅鍾意同鬼改鳩名
有幾多位朋友睇到二十九,揮個手好嗎
我問大師兄點解答錯要剃頭,大師兄話每次會俾我睇一次吳王闔閭同千某次轉世嘅仇怨,答錯一次我剃一次頭,就當我死一次幫千之一解怨,對我日後煉劍有益。

樓豬又老花錯字,明明post文前覆睇幾次
唔夠勁做小說家
返工寫住文推
香港無事,繼續支持
樓豬終於返黎
G持!

(三十)

飛劍出處,奇妙無窮,常見兩類,少見三類,還有一些不可分類的怪劍。華人劍俠一派用六道輪迴字眼命名之,以天劍,餓鬼劍最為常見,而人劍、阿修羅劍、地獄劍則較為少有,這些類比命名亦僅是方便用途,也與宗教概念的六道無關,故此也從沒出過甚麼畜牲劍來湊數六類。

劍本來用之殺戮,若屢屢殺人,握劍人固然積累殺業,而劍的本身卻是清白的,劍見盡了生死無常,突然悟道,自此劍本身不再任人擺佈殺生,斬人不殺人,是為阿修羅劍,文殊菩薩兩口飛劍,閻摩降斬人如換肉體,青獅只願斬吳王,斬一般人毫髮不傷,便是此類。

天劍與阿修羅劍出處類近,但又有根本差異,同樣因為屢屢殺人,劍悲天憫人,突然立心發願,從此斬人不痛,斬一人,現一鬼,一滅一生,而且因為鬼會聽從斬人者指揮,干戈便就此休止,發願劍便是所謂天劍。雖然天劍慈悲,但殺人始終是殺人,吳王用天劍斬人,殺業深重,日後與千鬼相恨相殺,永無清淨。

至於餓鬼劍,出處最為離奇,每當有劍俠斬劍俠,修為不敵方就人頭落地,這時聽候斬人者號令的劍俠鬼就會現身,而原地則留下劍俠的本來屍身。

劍俠劍俠,可要記得被斬劍俠通常身上都有至少一口飛劍,如此飛劍留在原來無頭死屍身邊,新生的劍俠鬼手裡又會有一口新生劍,由一生二,這新劍便是餓鬼劍了。

因為有餓鬼劍,是故有劍俠喜愛遊走星河探劍冢獵伴屍劍,又常有劍俠覬覦其他劍俠的飛劍而放劍斬人,得逞後伴屍一把劍,俠劍鬼又甘願奉上一把劍,殺一得二,有時所謂子母、鴛鴦、雌雄劍,就是指原來的劍與生出來的餓鬼劍。

當年道生對點頭石千鬼講道,雖然只度化一鬼,不過千鬼同時都聽過佛理,所以千鬼之中,不少轉世為僧,甚至有學成劍術的,成為了兇惡劍僧,聯成一派,專尋吳國君臣轉世的仇,當年佛祖釋迦牟尼與吳王在時間點上接近同一時期,在僧團當中的劍俠弟子口中得知吳王濫殺傳聞之後,他就特別告誡過劍僧阿難陀與文殊師利提防惡劍僧的出現,說「未來之時有諸破戒比丘。」,破戒比丘但爲活命不爲修道,其中就包括「爲他咒彼死屍令起。」以及「遣殺怨家以自活命。」的兇僧。

佛祖又以獅子為比喻,當威嚴的獅子死去,萬物百獸都不敢食其屍體,唯獨獅子體內滋生的蛆蟲猶如毒刺,敢食獅子肉,獅子就是佛法的意思,而那些未來的惡劍僧,便是所謂師子蟲了。

其中有一個師子蟲,以前是吳國人,叫做干將,因為其妻莫邪之父歐治子亦是劍俠,所以繼承了劍術,岳婿兩人前後向闔閭共獻過飛劍三千。

那時未有傳來佛教,故飛劍不以六道為分類,但三千劍中多為現世所謂的天劍與餓鬼劍。

但闔閭不心足,想要一把殺人不變鬼,而且會令被斬之人又悔又痛的飛劍,那他就可以用來斬殺越王允常,於是便問干將求劍,干將想起歐治子講過用劍俠血練劍的見聞,當劍俠心中怨恨深切,取利器割於手心,血凝於利器上便會煉化成害人飛劍,就將煉劍方法告訴了吳王。

闔閭聽罷,暗地立即用天劍斬首其妻子莫邪,再指揮莫邪的替身鬼捧住原來的人頭等干將回家,干將發覺自己已痛失愛妻,發誓報仇,便將妻子原來屍首投入鑄劍爐火,作投爐神,引導鐵汁,鑄成利劍一把,念妻子之名,叫做莫邪,干將再用莫邪劍割於手心,用血煉成了害人劍,想用來斬殺闔閭。

闔閭與干將鬥劍於海湧山,最終用天劍將干將斬殺於一大石上,日後海湧山換名作虎丘,此大石就是那塊千人石了,而害人劍莫邪生出了鴛鴦鬼劍一把,叫做干將,同樣屬於害人劍。

兩劍外觀一致,除了劍主本人,其他人是無從辨別的,不過鑄莫邪的時候投過爐神,而爐神是不會由一生二的,所以莫邪劍可以吐火球取代刀刃,而干將劍則不能。

這類害人劍,他日冠以佛教六道之名,叫做地獄劍,因為一旦被斬,就會痛苦得如墮地獄。

後來干將劍悟道,又成為了一把品性古怪非常的阿修羅劍,此劍除了不會傷害人,還一廂情願地想填補干將莫邪無法相守到老的遺憾。

如果干將斬中一個對前世姻緣藕斷絲連的有情人,這被斬人就會分裂出一個前世化身來,化身會甘心聽任斬人劍俠指揮,直至干將斬中另一位有情人,再生出一個化身來,兩個化身拜堂終成眷熟,並雙雙得到自由身,自此像活人一樣有元神,死後還可以如常投胎。

劍俠干將死在千人石上,成為了千鬼之一,聽過生公說佛法,下個轉世就成為了師子蟲,至於這師子蟲怎麼向吳王報仇,就是下一回講到的劍俠故事了。
講典故怕大家難消化,分兩回講,唔明要講比樓豬知
心急想推
瞓前推
live 左
太好睇,幫樓主一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞