[廣東話/都市懸疑/本土典故]落地開眼見劍俠 (想追故請俾負評)

552 回覆
8 Like 28 Dislike
再推

阿彌陀三尊像 高麗 原文網址:https://itw01.com/YZTAZER.html

都係架,而且現存大部分高麗佛畫都保存係日本度添
又有工開啦,呀特首想染髮
多謝你 (三十八)出咗啦
(三十八)出咗啦
細蚊仔唔鍾意主角叫佢細蚊仔

「你又叫我細蚊仔做乜……明明你已經唔係架啦嘛。」

你估吓男主角已經唔係邊個

咁理應邊個先會叫細蚊仔做細蚊仔呢
問吓大家,下一部作品大家想繼續睇同一個世界觀地球嘅事,定想知多啲星際/其他世界嘅事

唔敢實牙實齒開空頭支票,不過地球同星際都好多故可以講,地球可以講長庚同童女天照、心師、虎僧、善逝童子、明妃

星際/其他世界可以講男主角係仙俠世界拜天仙同星間戰爭,可以講俾劍俠留低嘅斷頭屍同幫屍體接駁斷頭重生嘅金繼師,只要大家肯追,好多故俾大家睇,樓豬愛你地
我返睇舊故先知,原來你有係我寫嘅鳩故咆吼師留言,如果完咗劍俠故我又寫鳩故抖下氣,你會唔會睇架
why not both
訓唔著推
全部都要!!!

(三十九)

我記得師傅教落刀背方向順刀,將刀放在牛仔褲來回順廿下,然後再用手臂內側順廿下,初時我唔知飛劍,盪刀時又驚又無留心,宜家知道刀是大威德明王,又怎敢怠慢順多順少!

這次我留心師傅準備的一舉一動,只見師傅先在客人臉上抹油,再拿出毛掃木碗,開始加梘液溝水,再用毛掃在碗打蛋咁打出泡來,像發蛋白,又像日本茶道係度用竹筅打泡,師傅知我今次留心睇,就虎口夾住毛掃,開始指住枱面一支支鼓油辣油樽講解:「呢支鬚前油,用咗毛髮會軟化,皮膚無咁傷;呢細細支有沉澱嘅係剃鬚梘,本身番梘咁,我每次同人飛髮前會磨定溝小小水,打起泡就用嚟剃鬚:呢塊白色係明礬石,隔離係鬚後水,剃完鬚用完兩樣皮膚就唔敏感,呢啲都係熱巾剃鬚好基本嘅野,唔止廣東理髮,外國理髮店都係咁。」

師傅話好基本,我完全唔識,男人老狗剃鬚咁多次,平時用開洗面奶溝蘆薈啫喱,已經覺得自己個秘方好講究,最富貴咪買正式剃鬚膏!鬚前油明礬石我真係第一次聽!

師傅見我盪完刀,就叫我揭走客人的熱毛巾,搭落他左手臂,然後師傅開始將泡塗抹在客人臉上,再用毛掃直接在皮膚上打圈,並開始講到文殊菩薩為屍體剃鬚的心得:「磨泡果時水唔好溝多,濕吓個掃就得,如果多咗水你就磨少少梘片落碗,有啲人塊面完整,你可以係皮膚上面打圈再磨泡,等啲泡滲入去毛髮嘅根,隻手要吊住個掃用,唔好壓住磨,如果塊面裂嘅,你就係碗磨到企身先撻落塊面,唔好拮痛人。」

我見師傅由上至下,先剃額頭點燈,額角,眉頭,眼皮,面,滴水,鬚同頸前後,剃刀嗦嗦聲,刀上面太多泡,就抹在手臂濕毛巾上,一如師傅拎鉸剪,拎剃刀的手勢同樣是手腕轉手臂定的,然後更精彩的就來了,我都唔知聽劍俠故時走漏眼咁多。

師傅將剃刀揚一揚,刀身突然燒出無色光陷來,將最後一刀的刮出的泡與頸毛燒個清光,師傅再將刀片浸在檯面一小桶水中,水蒸氣嗞一聲噴出,師傅又不怕燙手,我沒忍住嘩一聲,師傅膊頭搖搖搖,老套兼得戚:「犀唔犀利?乜撚菌都燒哂,浸浸清水又用得。雖然啲客唔怕細菌,不過把刀乾淨禮貌嚟,以後到你用自己嘅刀剃人面,把刀如果無火,剃完就要記得浸藥水。」

我拎條毛巾浸住盤凍水俾師傅同客人抹乾淨面,心諗自己十把玻璃地獄劍,斬人如墮地獄,𠝹親個客點算。

「師傅!殺菌唔算殺生,因為唔係有情眾生,和尚都要用酒精搓手液啦。」客人自問自答,係咪想人讚?

「戇鳩!」師傅將明礬石濕水,在客人的臉上按摩,再上鬚後水:「如果有日發現平時有種細菌好撚有感情,和尚就以後唔沖涼煮飯咩?學佛還學佛,點解要做埋生物學家?」

我聽出癮來,想搭嘴:「咁咪無人可以唔殺生!咁好多殺業架,係咪乜都唔做最好?」

「你原地唔唞氣死啊,都害死腸入面條蟲啦!」師傅正在水盤洗手,有心講解,就慢慢咁洗:「呢個世界每一樣野都互相影響緊,你今日做一件事,連鎖反應原來十年後害死個你唔識嘅呀茂,入唔入你數?咁原來地球每日死嘅人都可以入你數架喎!」

「唔係『諸惡莫作,眾善奉行』咩?」客人再追問,他是師子蟲再世,雖然煉劍殺人,但對佛理也是有追尋的。
「仲有『自淨其意,是諸佛教』!唔可以淨係記得前面無咗後面架!」師傅洗完手,又拎返起剃刀閻摩降,揈揈水,再答:「修行人見到業,但執迷業嘅唔係修行!人力量有限,知道係啱嘅事咪盡做囉,個業最後幾善幾惡都唔到你去諗架啦,要自淨其意,學佛同佛學唔一樣,你地兩個都諗太多!」

「我問完啦!係咪行得!」客人好似聽得明師傅講乜,想起身就走,大佬咩學佛同佛學,我真係聽唔明啲一語雙關,菩薩境界咁高,唉我邊有咁好悟性!

師傅一下又㩒低客人坐定定,笑笑口:「急住投胎!未剃完眼啊,一陣你用膠袋笠住個頭係街行,對眼唔通點知前面有無生人,到時你亂揭個頭笠俾生人見到就弊家溜!」

眼皮毛都刮咗,咁仲未剃完眼?唔通真係要剃埋眼睫毛咩!
最近寫緊金繼師投稿天行賞,慢咗更唔好意思
如果無入圍,我即刻係度更
話時話,上一屆天行我都有寫故,講香港其他異人,反正入圍但無贏,改一改文都可以係度更
返黎!
早晨推
help push
訓覺推
有錯字,最尾續寫成咗續

成日錯字,樓豬是豬
下回唔知會唔會打打下典故提起黃庭鏡拜培風山人,民間主流講法如果呢個人真實存在,會係黃庭鏡去武昌拜培風山人,不過樓豬睇到有考證唔係咁,反而係黃庭鏡請培風山人嚟教醫術,樓豬鍾意後者講法,戴定頭盔
天行賞今屆無揀我入圍,魂造金繼嘅故事會係連登以選項故形式同大家玩,寫完剃頭故之後更新,今回提一提男主角日後同魂造金繼係星間嘅仇怨做吓預告,吳王好撚記仇架嘛
多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞