Short Put日日數錢認真討論

1001 回覆
75 Like 21 Dislike
個價咁入 會有時間值扣到咩
有冇教學點操作
nvda
唔太明你想對沖d咩,但你可以睇下
debit spread: long近short遠
草船借箭:lc + sp
跌市我會照sp
sp放遠啲,保守啲
做sc一個小v彈都含撚。。。
跌市最易有v彈
我大貪/太睇好spy,唔會做ditm
一向都係禁玩,以為有咩特別
睇到樓主個倉以為睇緊自己
新鴻基長實同埋領展中國銀行
呢一堆好好做
我今個月short put meta
Tqqq 都賺左幾皮野
本大概1M港紙
再加其他正股
一個月都執左十皮八皮
Short put煩似margin 放大回報
我就玩cash covered put
預左有機會接貨 唔爆倉
我都做緊covered short put d 收息股
e.g. KO, O

大約做同市價低10%既短期option

大家會short d 咩股同short 咩價位 otm, atm?
可以介紹下你做咩股同
係咪short d 好atm果d, 點解可以去到10幾萬一個月?
最驚做完SP大跌走唔切
Short put 我會覺得係賭底,同埋認為即使接貨都有能力升返上去,有信心可以業績期做,iv 異常地高好好食,但要有預計接貨

呢期長玩nvda tsm sp,都幾穩定地食哂,反而covered call 難搞啲係咁爆上
covered call我覺得只適合廢老成手蟹貨0005當收息
想問short put 會唔會被提早行使?
唔夠錢會提你補倉
之後唔補就直接爆
你係咁準估到會跌既直接margin long put啦

次次中既話索羅斯都要向你拜師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞