Short Put日日數錢認真討論

1001 回覆
75 Like 21 Dislike
如果一年只求12%,咁又好似幾穩陣
見到你講NQ 1年內跌22%,TQQQ跌66%
就知道你誤解哂TQQQ
3張 但尋日去左玩 無做野
同人唔同命...我講short就比人屌到仆街....
個d 19 損耗率就收返埋,水鳩你
美帝長期單邊市1年都係睇qqq -22%x3
由TQQQ發行至今,升咗大約200倍,同期QQQ只係升咗大約8.3倍
TQQQ唔只係QQQ回報乘三
win rate 同 return 嘅trade off 啫,況且sp tqqq同 spy兩樣都可以 roll,都係講信佢會升返,我搏嘅係spy平穩啲,就算我唔再roll揀接貨,都容易啲wheel 返出去
仲有就係要睇ib 俾tqqq 幾多margin impact, spy可以做十倍界王拳,做一張sp都係要3萬幾蚊matainance margin , tqqq應該冇咁多啦
200 倍
你點計出黎

打開個APP 史高史低寫住喎
你做short係贏晒
如果一年QQQ跌22%
TQQQ會跌幾多
咁講係,拉十年大單邊無損耗不斷1.4x 1.6X1.8

唯一既風險係唔好有突然滅國 有年qqq -33%
tqqq -99%咁就翻唔到身
我琴日都開左2張試下
中間要起一起身睇先再安心訓
如果佢講既情況 60蚊會接貨 其實冇野好輸
不過講緊應該冇人會提前行權
所以profit 係要接近到期先出現
開weekly? 玩多幾次就唔會擔心
唔係啊 未日既put黎架
汁下石仔咁
最驚起身係黑天鵝
如果係一年嘅leap put, 半年應該已經可以有profit take
新手一問: 喺 Earnings release 前襯lV高溢價高做短期short strangle (base on 正股股價 ±10%或±15%),之後嗰日或到期前 IV crush 平返倉 (或者好彩唔入價變廢紙),再保險D再各long 一張call/put, 咁有冇得做?

Thanks !
不如直接買call put賭爆邊仲好
反正都係賭業績
牛牛個margin 究竟點計
成日星期五晚訓著無啦啦平左部分sp/sc
有無啲書啱睇
要視乎嗰年有幾波動
可以係跌50%,亦都可以跌90%

想知更多可以過嚟睇daily rebalance嘅運作
Leveraged ETF 討論區 (7)
https://lih.kg/2797241
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞