Short Put日日數錢認真討論

1001 回覆
75 Like 21 Dislike
有冇巴打keep住每星期每月做short put
spy qqq 個股keep住代期權金,甚至期權金大過份人工?

拋個磚先:
我2020年做恒指(大期)星期權。大約20萬本,做short strangle。6個幾月,每月收權金3-4萬。我short delta 0.15-0.2。嗰陣以為搵到條路點知之後個市太大波,成日trigger止蝕。之後放棄左港女。

而家主要做s&p500嘅weekly short put,慢慢做返一個月平均2皮幾。

自推
咁你想討論d咩 short put都係要返工
如果你一個月收緊50萬期權金你仲會唔會返工?
個本要幾大
點先避到大跌
點解SP可以賺咁多。
比張圖仔參考下。
圖就你出,錢就各師兄賺。
ES futures option 揀星期一, 三, 五到期嘅option, 彈性會再大d, 但槓桿風險睇個人自我控制嘅能力

有時大市回調1%嘅時候, 揀1-2日內到期嘅ES option, 100點價外都有$1-$2 option premium, 因為呢一兩年回調都係大range 上落, 通常每次回調short put short call 期權金都好高, 有時接左ES Futures 或者 short 左ES futures都會有逃生門, 通常每轉回調成個倉都可以+5-10%

指數破頂之後盡量唔short call, 因為無肉食, 風險高回報低
但都會照short put 細注, 因為IV 太低都係無肉食, 但又唔想吉倉miss 左升浪比大市拋離
指數破頂幾日之後會轉渣VIX Futures, 等回調出現
你又唔講short咩價位 short幾遠
strangle爆邊咪輸死 不過spy可能得
但要享受升幅不如sp接股做wheel
我都唔知邊樣好賺啲 樓主幫手計下
其實只要你肯止蝕,就算有黑天鵝都只會傷一下(至少唔好死咗先)
因為sp本身係高勝率遊戲,之後會慢慢賺返
嗰本幾大唔關係㗎
投資本身就係最scalable嘅生意
只要搵到個啱嘅方法,總會上到去
可唔可以分享下點樣拎到個勝率風險利潤既sweet spot

最近半年開始醉心short put同埋cover short call 港股雖然好垃圾 但其實幾適合呢種玩法
玩標普唔係好敢short call
成日升上去都會有壓力
寧願單邊做short put算
倉位大約80萬
我淨係識做指數期權,貪睇小好多個圖
爸打做sp係cash secured put?
今日SP張467都係得$0.01
點賺50萬
個人認為玩short side最理想既情況就係你簡既野係某個range徘徊 某d個股除左穩陣 個價既上落都會環繞左某個range 你搵到既話 做股票期權我覺得穩過做指數 因為指數既成份股太多 好多不穩定因素會chok上chok落 變相冇咁安全

好似港股咁 你會發現就算恆指跌到仆街 港資地產股都係冇咩影響 因為其實主要都係果堆垃圾科技股拖累 呢個情況係short 香港地產股既期權就係易玩好多

係呀 我short得都預左接貨 所以你見我既股都係穩健既 起馬接左貨都可以坐翻上去

其實我自己就用CFD行呢個策略
第一,貪佢孖展夠高,最平24usd可以short一張(呢度最細一張0.01 ,一點等於1 USD)。
當我一張收4usd權金,都16%。(當然唔會用盡所有保證金quota,我最多用6成)
第二,就係貪cfd有差價但唔會滑價,因為有莊家開價我要止蝕一定走到

你見我呢度琴晚開倉,星期五到期。而家帳面盈利都200鎂。
幾時孖展再short?
有冇計過Risk to reward ratio
渣正股賺得多d
最近開始試short put大股

例如nvda 今晚賣左250
執到100美
最近開始試財報short put大股

例如nvda 今晚賣左250
執到100美

進取少少一個財報季可以執到唔少
最近我都學緊 樓主可唔可以講多少少
spy下個星期會揀邊日? sp咩位?
如果突然大跌會點部署? 要唔要即刻平倉止蝕?

以上玩法冇考慮到俾人提早行使嘅風險,依家仲不停思考緊有冇更完善嘅玩法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞