Short Put日日數錢認真討論

1001 回覆
75 Like 21 Dislike
即係吹啦
你有3~ 4000萬本都可以咁玩
做張850 安心打機算啦
笑撚死,個個倉都係由細滾上去架啦
唔通人人都有老豆俾百零萬個仔學炒股
你講嘅嘢同放屁一樣
有圖就貼
其實都唔少錢,幾好執
佢咁講,其實即係唔知你做緊乜
你唔識就爬文啦屌
樓上做港股美股嘅人都有
你係覺得冇可能賺到錢嘅
一係自己試吓
一係咪覺得成個post都係9up繼續自我感覺良好囉
short put始終係香港老散市場太小眾
本身諗住搵啲真係做開嘅人交流下
大家繼續炒meme股 meme幣賺多啲
一夜致富!
琴晚賺返
short put QQQ TQQQ meta MSFT
數錢中
其實無乜好討論
揀自己想入既價得
入左就wheel返出去,個個月拎cash flow
本大咪可以唔駛返工
高iv+末日

等於星期5個短張tna, 跌緊錯邊,但縮iv +時間值你都贏錢

好過你on99 炒底100股
咁期權有好多策略嘅,要學有排學
但最簡單真係SP
本大真係唔洗返工
鬼佬都叫呢種玩法做semi-passive income
都有嘅,例如
weekly option vs monthly option
廢老巴直情會做10幾年期嘅sp
到期食糊 vs 50%/ 75%就食糊
cash secured vs naked
stocks vs index etf
stop loss策略 etc.

網上reference 都好少,option backtest都高門檻
大家唔係關心你SP啲乜
係用幾多本去SP
貼價SP有幾難係人都識,但賺雞碎咁多你點維持生計
期權係,但係淨short put真係無乜好傾
頂多咪再安全d short put spread
就例如stocks vs index
我同d fd係做spy qqq多,因為長線必升,只要攞安全距離就無限roll
而樓上師兄多數做stocks,主力搵高iv,所謂overpriced premium,一縮窩就賺好多
我既策略 盡量分散風險

做左short put 科技股 / QQQ
咁個倉要有D SPY ETF 對沖返
或者其他穩陣股/現金

跌都有錢接貨/ 冇輸咁入肉
縮iv贏自己少遇到
多數都係因為末日+超價外個delta果度贏
但若然一個世界大亂NQ跌20% 你點算
到世界大亂你買正股都要SL啦
SP接貨再即刻人踩人?
我唔識SP所以唔知要點做,乜SP唔係被動?
可以傾下揀咩股做標的、幾時適合出手short
做幾遠最適合
賭er, even nvda amd, iv全部100up

平時60左右

你睇升,短末日put
睇錯邊 正股要跌7%-10% 你先平手

只要跌唔落=收5成錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞