Short Put日日數錢認真討論

1001 回覆
75 Like 21 Dislike
Learn new things everyday
IB 手續費係點
Short side 本身就係用孖展架喎
如果我本身有1萬美元,開咗2張行使價$60嘅short put
最後唔入價,張short put自動變廢紙
成個過程入面我有冇問券商借錢?如果有,借咗幾多錢?
無借錢
你擺抵押only
ft cash account一樣開到sp sc
原則上開short 係要俾按金先可以開, 所以你戶口要有錢先可以開, 除非你開SC有正股就唔使按金.

如果按金加左(例如市况波動) 導致所需按金多過你戶口既錢, 證券行應該會 call 你 margin.

港股期權按金可以參考下面網站, 美股我就唔太清楚了...

https://www.hkex.com.hk/chi/market/rm/rm_dcrm/riskdata/margin_seoch/mertc_seoch.htm
問了牛牛cs, sp/sc係冇孖展利息的s
如果加左按金唔夠錢,cash account係咪會直接幫你平
Sp黎講,基本上佢比你開就唔會強平你
因為你無full cash secured,cash acct唔會比你開
Sc另計
其實呢樣嘢都幾值得討論
我覺得有啲似自住樓同埋收租樓
靚嘅asset一定係 Long Call捉到trend > SH > SP
但SH嘅朋友唔通要用錢嗰陣放幾股出嚟出糧?
SP少少都係cash flow,係一expired 就可以cash out使費

大家點睇?
牛牛比我開10張SP NVDA, 但我CASH最多接5張
日常支出靠返工
因為牛牛美股一定係孖展帳戶嚟
只係你未接貨,所以唔算開孖展
以唔想接貨計, 我1m hkd cash, 一星期賺約5-6k, 仲要每個星期睇實.

Sh hold AAPL/MSFT當你1月2入, 12月31放, 都~40% return, 未計中途再入股, 已經唔講NVDA, AMD呢堆股. 只要頂得順波幅, 唔係等錢洗, 有咩輸得過weekly SP.

我以前多貨會做covered call, 而家少貨就SP.
如果有信心唔會理波幅嘅股,做LEAP CALL仲好
Leap call冇得SH, 正股起碼有得坐.

我SP/SC個心態好簡單, 只要個價位靚, 接貨/出貨我都冇所謂. 當然要好熟隻股, 所以我淨係玩NVDA
聽落係冇錯 但前題係係咪真係揀得岩股
今日有appl 40% 唔代表下年有
SP派最大好處係cash嘅流動性
有咩急事需要錢可以隨時cash out
正股可能會有排坐等升
要選Mega cap;
淨睇AAPL
2021: 31%
2020: 80%
2019:89%
2018: -5%
2017: 48%

太遠唔講啦 淨係睇5年, weekly trade 做唔做到呢個return, service charges, time cost, mental pressure...etc. Passive management usually is better than active management.
LEAP SPY QQQ都夠玩
leap 幾耐? 一次賺幾多到
有幾耐就幾耐
當取代正股咁玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞