Short Put日日數錢認真討論

1001 回覆
75 Like 21 Dislike
short spac股算唔算別出心裁
回極衰極都係10蚊接貨
人哋可能直情冇option玩,開價好閪
option 玩返大股/指數啦
個倉無錢short大股
迷你倉要慢慢滾
係呀係呀
我試過走去估頂,手揸住兩張short put,升到咁上下想開番1張short call"對沖”,諗住賺多一份
照知佢繼續上,roll左兩次都搞唔掂,最後蝕少少走人,乖乖地short put算
10月升上黎果下超牛呀
19蚊美金
其實ib應該係最好
但我本少就用ig (cfd)

全部short
有nio riot正股
淨係 short put?
你係唔會接貨定準備好唔介意接貨?
SP TSLA邊洗幾百萬
當你strike price @900
cash covered 就係900x100x7.8 = $702000
covered call同sp嘅先決條件係underlying 要好,長遠要升,所以我淨係做s&p500

當你有錢冇貨,就梗係sp好啲
本身有貨就covered call
我玩指數option only所以唔會接貨
淨係想享受時間值同sp「賭跌唔穿」嘅特性
遇正一星期短時間內大跌到曬strike price被行權呢

一張SPY 巳經要拿3X萬HKD接貨喎

你期金收幾萬蚊一個月, 好明顯唔止做一張

如果你要好靈活咁止蝕, 就要好留意住個市先得
我計5張
又唔洗強迫自己做short side我覺得
回調完之後既牛皮市,無論SC SP都係高風險低回報,呢啲時間做long side好搵好多
平時冇事就SP默默收錢
一大跌就梗係反手Leap Call 爆佢
Tsla sp一張個保證金咁高short唔起
Short tsla 一張$1000
你理論上已經要有$10萬鎂係戶口
Spread 咪唔洗
2月嗰陣sp過 tsla 800蚊
之後股價一路插到去600蚊附近
一路roll張put roll到上個月先平到倉
爆邊向上咪輸到爆開
https://www.youtube.com/watch?v=l5dv7ojDMy4&list=RDCMUC0OnreqP55xLpA6W5nzxb5Q&start_radio=1&rv=l5dv7ojDMy4&t=0

睇吓呢個 Chicken Genius 點 SP ATM Tesla Options.

https://www.youtube.com/watch?v=bePhIdVhtHw&t=6s

下集, 講跌市會點.
不過應該只合Tesla呢D神股.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞