Short Put日日數錢認真討論

1001 回覆
75 Like 21 Dislike
呢排咁多高汁期權Post
想問下大家如果長線睇好某隻股
Leaps Call 同 每月Short ATM Put 邊隻策略好啲?
如果做Short Bullish Strangle 有冇得諗
Short ATM Put + Short OTM Call
總Delta keep住正數大約0.3
就算Spy向上升都有得賺
如果等佢回調再short會唔會好啲呢
因為大跌會IV會扯到最高
個陣short先有得賺 (IV Crush)

如果長遠睇升的話可以直接short ATM put
驚既話可以調低 strike

純粹覺得
如果你都知佢將會回調
咁就應該等佢回調完結先做
成日估頂好攰
大股唯獨怕財報出事同突發
好似Visa咁無啦啦俾Amazon搞
一個浪輸返哂轉頭
你長線睇好,梗係買遠期leap call。 因為你一炮過比完錢就可以長擺1,2年唔使理。
其實我都係拋磚引玉,睇下連登有冇高人
如果係spy我會sp星期五0.19@461
袋左個權金先,星期五再roll去星期一
玩sp最緊要穩陣
如果大跌,我可能會升到2x 3x止蝕,或者入價先止。
因為一兩到期嘅權金time decay係超快
why not both?

我用返s&p500做例子,之前跌到通道底我入左好多leap call,全部都升40-60%
但到通道頂我就放哂。因為我預計會有回調。
因為就算leap call都好,始終係long call,磨下磨下d profit會係咁扣,寧願食左先。
而家keep住2日sp一次,等到通道底再leap爆佢。
學野了
仲要輸交易費
巴打sp tsla係做幾遠期同delta 幾多?
波幅咁大一定要cash secured喎
你有錢接貨 點sp 都得啦 50萬一個月 要幾大個本
好感動,引到好多真係有做sp嘅師兄出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞