Short Put日日數錢認真討論

1001 回覆
75 Like 21 Dislike
er short 兩邊10% 左右都夠食
不過唔好naked
你諗真d 你roll 落/接完貨再short call
只係求平手唔輸
其實ER short兩邊,不如long兩邊會唔會好啲
Roll 係嘅,但做八次weekly收嘅期權金係多過做一次60日
長做又無weekly回報咁高
Er short 2邊係咩玩法
爆是旦一邊咪仆直
但大股接左都唔怕坐
再唔係原價short call返
佢應該係貪IV高
short兩邊我都覺得好易出事
有貨short call + 接貨冇問題就ok
表面上係
不過你計annual return 唔係
https://youtu.be/rg6PoGrNrI4

不過大家risk appetite 唔同
好難討論
師兄咁你隔幾耐開一張tsla sp?
幾時到期?
想問下如果short put 左 接左貨 ,但之後正股keep 住下跌 , 咁你地點做?
咁都幾矛盾wo
賭er佢爆升你手上d貨又賺唔得多,佢爆跌你就接到成手都係,而且er波幅咁大真係好易是旦爆一邊
sp得應該係都啲唔怕坐嘅股掛,坐返上去囉
你應該將呢個trade想像成掛單買貨,只係你掛單有錢收,咁你正股會點做,佢就點做
除非你roll
其實我都見網上好多教30-45日,我自己感覺上2-3星期似乎最好
時間值跌得快,權金銀碼唔太低
股價爆升可以提早平倉,股價暴跌有些少時間搏反彈
我自己好少做超過三星期
冇話矛盾既 只要你對隻貨有信心
跌又可以加貨 short call賺
升既止賺 short put賺埋
玩左3個星期 暫時成積唔錯
short side勝率真係高好多 今個星期預計贏5.5+7.1
今日跌,我地少虧

隔離d long call少年股神心理爭扎緊
short call or投降平
一日未到strike price一日都未輸
本身有正股係手會易操作啲

例如nvda 本身升左好多,認為再上食糊都無所謂,iv 又高,如果爆上就食糊 (結果係爆到35x 賺少咗

爆落就接貨再sc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞