Short Put日日數錢認真討論

1001 回覆
75 Like 21 Dislike
long 兩邊係博爆邊,short 遠少少就係博爆都唔遠賺iv
越長時間 要predict 既野越多,不過就睇錯可以繼續賭佢行返你諗既方向,但同樣注碼會大咗
其實唔short put d蚊型股
專心做返tfaamng
就算接貨都唔驚坐唔返上去
本金細唔夠錢short put 買返正股 打多兩份工儲大舊本仲好
你做Es定mes

跌唔穿4610你應該收42.58 x $5/$50 usd
會唔會接左貨後 再long put protect 果d 正股 然後同時再short call 出貨。

如果short call 的premium >|= long put 既premium 理論上應該有so?
都係果句,中方向先會羸
425.8 usd
有冇巴打琴晚中段開sp倉
算唔算係好時機
我有加倉
有 個人覺得幾好 不過都係weekly
學術性討論
呢個時候開monthly 會唔會好啲
因為呢個星期波動大 未個iv幾時最高點
但一個月後iv點都會跌番
拎完個theta再夾淡友

therefore點撚樣輸
其實好睇你攞幾遠,如果delta差不多,可能個價都比較遠。如果你貪心攞得近,又會唔知道一個月後有咩變數。
想問下
咁我有total 30萬hkd既貨 QQQ VTI VNQ
咁間中sp下1張VNQ or VTI 賺下茶錢
咁入左價就用margin接貨
會唔會太危險?
通常有冇人用margin接貨 又會去到幾盡?
通常有錢sp,有貨sc
風險取決於你做幾遠,有幾貪
你買大盤都係睇佢長線上升,咁你如果孖展接左,咪keep住做sc食權金
升到咁上下再減磅
冇錯呀樓主 我長遠睇升
諗住開張平平地既sp 感受下
ATM就用生命值孖展硬接
我諗300K 硬接100K內既貨應該唔會爆倉掛
當然唔好彩大跌 爆倉就抵我死
尋晚TSLA倒跌果下
如果你怕可以做credit spread
short近long遠,就會變defined risk
贏盡:sp premium - lp premium = credit
輸盡:sp strike - lp strike + credit
收到 thanks 樓主
有冇liquidity先?
lcid 每個禮拜出緊糧
每個月仲多過我份糧

sp+sc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞