Short Put日日數錢認真討論

1001 回覆
75 Like 21 Dislike
bid ask spread好大, 好難入得中
揀股最難搞,最怕人升自己唔升,例如AMZN已經橫咗年幾,V, MA以為好穩陣,點知而家又去返上年年頭個價,即係差唔多兩年冇升過
買指數又嫌升得慢,槓桿指數ETF又怕chok
雖然睇返轉頭SP龍市確係好多時跑輸,好大機會跑輸,但係1-3個禮拜定輸贏,輸咗又可以roll over,唔洗被動地SH,感覺又好似好啲
利申︰年頭開始玩SP,求點醒
都唔係㗎,美股上落快,chok落一下就中
return rate 幾多?
Leaps Call應該SH先係喎,當係小本代替揸正股
早排上到3x%, 呢排調整市,落返2x%
不過又唔係淨做SP嘅,九成以上啦
中間都有做下Leaps Call, 極少量Long Put
當你高峰3X%, 都係跑唔贏strong hold, 仲未計transaction cost. 唔係要challenge 巴打, 只係討論.

因為我兩個style都試過, 呢排清咁D倉, 多咗cash又得閒回想下自己既策略
我都摸索緊策略,初初玩怕接貨,開價開得遠啲,基本上唔使接貨,慢慢就貪心,開價開得貼,結果有時接下貨或者要roll over
最近就想入TQQQ教,但又想等佢回返啲先,所以暫時都係做住SP先
總有啲人犯賤(我)會手痕想成日操作
如果sh冇exit plan又好似好怪
同埋日日數錢個感覺好正(假設順順利利開完SP就不斷跌價)
寧願好爽咁贏少,
定係好悶咁贏多.
Exit plan 唔一定要好死 , 只要係優質股, 長期看好, 唔好比太大壓力自己. 我就係比得好大壓力自己, 一個time frame 入面要賺到幾多, 覺得好辛苦.
同埋以我個case, ~1m cash, 以唔接貨為前題一星期都係執得5000, 好低回報 仲要keep住望實
你個case 一年可執26萬, 26%回報, 其實都唔錯啦
26%連msft/ aapl都贏唔到, 僅僅同spy/voo打平. 中間又要transaction cost同日日mon實. 傳統上成日都話Indexing, 連登仔實笑, 但真係諗返indexing都冇得輸
大升市都係LC 或 SH 最好, 但如果係牛皮既話 SP會跑贏. 唔會年年都係大升市既.
唔係每一年都2x% 既,而家睇返轉頭就梗係sh 最好啦,但做trade 無如果,只有當下既決定。 當然sh 又揀中靚股實係最好,唔洗睇住又慳時間,不過係咪可以大跌個陣都唔心掛掛?

既然sp 穩定地做到每個月2% 回報,一年24%個人覺得呢個係唔錯既投資回報,仲要每星期袋袋平安,個心都穩啲,悶悶地贏未幾好
下年我估牛皮, 所以先SP
今日撈下即日ES
賺盡唔平就係果$13
牛牛收你$5
到期都只係賺到一開始嗰13蚊期權金<----正確
Sorry,唔平應該係淨收你2.38
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞