Short Put日日數錢認真討論

1001 回覆
75 Like 21 Dislike
同TQQQ相比
風險同回報比較呢?
Ib 點做covered call 同 short put?
有人派錢 咁邊個輸?
IB TWS 要用 OptionTrader (係佢一個 sub system 咁)
手機板就去 Trade 個 Pull Down Menu 入面個Options度做
除咗真係輸果D, 仲有其他人買Put嚟對冲呀, 做Spread呀咁預咗會輸
買call既人輸
但人地可以用少少錢博大升
到時一次過賺返晒
合理
鬼佬有人用嚟玩收息股,萬一穿都可以接貨食息補血
期權係零和遊戲,而每個玩期權嘅人都睇緊唔同嘅嘢
如果買long put去保護正股,咁其實係預咗輸
如果係debit spread long近short遠,咁張short佢希望輸
如果做long strangle搏爆邊,咁其實係預咗一邊會輸
如果係做credit bull spread lp遠sp近,咁lp只係保護費,又係預咗輸

結論係,long side除咗俾我哋呢啲窮撚以小博大之外,好多策略都係用long side做保險,都係預咗輸
例如 O呢啲收息股都幾正,20年平均複式年增長都十幾percent
得幾萬蚊hkd 本係咪玩唔起 short put?
追完post 覺得 msft tsm nvda 都好啱玩 sp
如果short deep otm puts有咩risk?
時間
冇人同你買
數手指
呢d多數好平,即係做義工幫手做保險
同埋可能會輸埋手續費或者通漲
Lock住按金, 損失opportunity cost
都唔知有無人同你接
唔好意思
少玩指數option
請問ib 既sp500 同納dee 指數個code 係咩
同埋一張sp500 sp 個margin 大約要幾多
新手lm最近我都研究緊 玩緊
不過因為本金唔多 一定唔似各位巴打sp 貴野
而加都係sp d 雙位數較正氣既股
入左價既話 你地通常幾時會roll?
做開一個月多啲既put
想問跌市既話, sp策略應該係點? 定係跌市其實唔應該玩sp係sc
最近都玩long side 多 , 有冇可能玩long / short pull 對沖
冇risks
但錢又少 責住舊錢 少少蠢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞