Short Put日日數錢認真討論

1001 回覆
75 Like 21 Dislike
假如我依家有錢買300股,係咪可以short3張put
我諗如果你接左 越黎越入價 仲難出番貨? 到時你roll 整係平倉仲快靚正 唔洗煩?
wheeling嘅核心都係選股(廢話)同avoid assignment
要計數喎,用spy現價做例子@453
做即月sp 6.62@436 delta-0.3
姐係breakeven 429.41
如果正常time decay到月尾陰跌,輸少少或打個和可以roll
但如果iv crush個權金一野爆到好高就應該接貨唔好平倉

short call黎講,假設你咁唔好彩買左隻股行down trend,又接左貨
都係要roll out,希望股升/減低成本,直到有賺先俾佢assign
接左貨?
冇信心根本唔應該揀黎wheel
樓主呢個月條數有冇白做 唔蝕都好好
想學野
係咪每次入價先roll?
果時有冇放現金係咪預比人提早行權?
咁tqqq117咪好抵
賺緊
係iv crush 嗰下止左蝕
之後iv高,權金升,開價又闊,所以d sp做得好遠,冇入價
另外睇淡大市做左lp
係怕跌熔
其實你向下roll, 每星期應該可以roll低$10
咁就快啲可以甩身
睇下有幾多人叫救命先。
隻sq入晒價
其實我覺得幾抵啦
17/12都有$2.x
到價接貨都OK
雙開 一個月做唔做到6%或更多增長?
入左少少價,希望唔洗接
Lcid $30 sp 0.48開一個鐘後0.12平晒
賺走就得啦
想問下 spy 現價457左右

1月7號 到期既option

471蚊call 得4蚊(個價同現價比 大約+3%)
416蚊put 咁遠價既put都係4蚊(同現價距離大約9%)

點解望落好似咁唔平衡? put既iv爆起左?
補返sq輸個d少少
縮iv殺put殺到on99
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞