Short Put日日數錢認真討論

1001 回覆
75 Like 21 Dislike
年頭摸頂位$85x-$89x, 摸頂果班坐足成年如果都冇走嘅,今次落返呢個位更加唔會放,計埋ATH頂位回到$886已經接近-30%,又係EMA120,所以八百幾蚊呢個位應該好硬
再落就你講果個爆升位
唔做naked或只做突少少,穿咗就roll over或者向下roll,根本好難輸爆廠
牛牛點樣做到ROLL? 要手動?
咩證券商都係手動
邊有自動嫁
weekly SP, 當你每星期做, 都賺唔多過SH AAPL/ NVDA
同埋牛牛SP 利息點計?
做開tsm tsn chpt既short option, short put同shortcall(有貨)都有 有冇其他適合做short既股票分享?
1蚊手續費 都有9蚊profit 既 但無肉食唔太想做
玩開sp 好難出事 又唔係naked short call
sp 用margin 去做 應該唔收息,只係計手續費,不過我用ib 答唔到你
就係想知牛牛孖展做SP/SC點收息

因為之前weekly SC見佢冇收
Btw 我而家都係cash secured put ,put NVDA weekly ,一星期都係揾幾千HKD
我好熟呢隻股,所以先敢做
而家做250,下星期可能做返265,總之個價我接貨都ok就得,我夠cash 接幾百股
同埋一直想知, 假設有人提早行權, 系統係點揀選邊個Option seller比佢行權? lets say 10 個人做同一價格SP, 1個人想行權, 點係10個人度選條友出黎?
我估係random 抽, 試過揸住五張但只得三張被行使
無track record睇你short果張賣左比邊個既咩
首先,掉底個概念

short call輸無限,你long call贏左個世界未
nice quote bro
美股呢
點樣孖展做SP?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞