Short Put日日數錢認真討論

1001 回覆
75 Like 21 Dislike
想問下有冇咩utube/書推介想學下
京京
風險高
有幾高,你sp咪仲高
又係時候平倉下星期fomc再short過啦各位
你個post比隔離黑絲易操作好多
至少我睇完去操作都有信心
SPY接左貨, 原意係想做wheel的, 而家張SC468 下星期五到期, 成本大約465
如果下星期頭升到480 , 係咪可以考慮roll up itm以premium去換取個高啲既strike price, -6.8左右roll高$8, 成功assign就賺多1.2
定一般都唔會咁 要roll就直接roll up and roll out?
牠娘的,升到咁點樣賣d put
咁你係想wheel定roll?
short call
真,星期一開返幾張俾龍友玩玩
整返幾張PMCC
有冇人會short 啲leap put (最少6-9 個月起),呢啲20% otm premium 都唔少(spy, qqq)
價差好大,綁住啲錢喎
咁遠食唔到時間值
除非佢大升你先賺到
call/put風險太高 要長期睇住個市 人都顛
Tqqq 20/1/23 60 put 7.2 premium, 當你100%cash secure 都有 12% 一年( ib 30% margin to initial the position)
好奇一問樓主,有無做開 iron butterfly
咁 short call/short put 擾他人清夢
你試下就知,
1.tqqq跌少少option個價都郁得好誇張,margin level會變
2.價差大,一買帳面就蝕
3.得12%我買QQQ都有啦
1.咁入價, 未到價唔會郁

2. qqq要升12%你先有
sp tqqq 60 1年,係tqqq唔跌落60就收錢
不過事實係會哂左啲margin, 寧願係sp atm spy好過
唔關事,人地sp 遠put 個容錯極大,win rate極高, nq要1年內跌22% tqqq 66%, 佢先平手

你atm sp spy個1x iv, 黎棍es 1%你就入晒賠突,輸3倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞