Short Put日日數錢認真討論

1001 回覆
75 Like 21 Dislike
大家驚唔驚提早比人行權
其實我驚呢樣多啲
冇時間比我去準備
跌市就知邊個冇著底褲
有乜好驚,你開之前就準備接架啦
夠,但入曬價,輸緊錢
你啱嘅
我睇會跌,但唔知佢跌幾耐,慢定急
如果慢慢跌,lp唔會大賺,但sp都唔會輸
學到野
近期/末日short put 巳經收得少期金
然後買遠期 long put 需要付出嘅期金又貴d
咁袋到落袋嘅期金得返好少

不過如果預咗接貨又長遠睇升又無所謂嘅
但買大指數etf 都要20-30萬hkd接一張short put嘅貨
其實指數option有無機會 錯價斬倉?
eg 我持有100股spy 再開張SC 會唔會sc錯價(實際上正股無升) 果刻又過左個保證金 斬左張call
covered call券商應該唔佔保證金
Sp docu呢d就慘囉
今晚sp docu執下豆有冇得諗

不過好火中取栗feel
巴打sc spread? 我只敢sp /long stock佢,佢升起上黎真係好恐怖
Naked sc 本身預做短線回少少就平

做個陣+8% 我做佢頂位 $72再上幾格嘅$74

好彩一做完個晚就大插就平左佢
short put + short call 大量 index + commodity stock
個IV 數字上好吸引,但真係唔敢亂開,感覺實際上個波幅遠遠大過IV, 寧願穩陣D 等機會
Docu 出業績都係60幾iv 一野插30% 真係cls

黑絲post有人long docu $190 put都係比個幾

做佢對家條友就慘
屌 琴晚都有諗過long put 但覺得呢個閪市好難玩,想keep 住唔好蝕錢就放棄左

呢次earning 似乎都係put side 贏面大d
俾錢平,點會平唔到
賭er買下long week就得
個theta同iv無食得咁勁
接貨算,之後sc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞