Short Put日日數錢認真討論

1001 回覆
75 Like 21 Dislike
無分別 輸就係輸左
spy, 30 days ATM option

IV up from 11-12 to 22 now
初初玩都驚,但玩咗年幾都未試過
除咗派息前有機會,平時好少原因會提早行使
咁都好啲 咁放多陣可以食左啲時間先最小

點解派息會影響既?
大家用咩睇iv多?
指數通常連升幾日就8-10 iv

插一兩日大棍就上到20+
iv=波幅
如果我SP左張今日到期TQQQ @156
假如今日收市155
唔想接貨係咪應該買返今日到期SC@156
Roll左佢個 spread好大

其實我張Short option到期冇平倉 對方又唔行權會點
到價咪自動行權,無問題
唔係叫做買返,係平倉
你開倉時係sell to open
平倉時係buy to close
Sorry表達得唔好
我意思係 係咪應該Short返一樣expiry date+strike price既Call option?
如果SP要平倉應該係LP?
Sp sc mara riot 呢啲其實幾好 iv 成130 140, 跌唔怕接, 升就止賺( 手度有貨)
操作上係要做close, broker先知你係做平倉
如果你就咁買係會變開咗張長倉合約,咁你account就變咗一張short, 一張long
贏就贏粒糖
有咩咁睇好?why唔怕跌?
長遠睇好bitcoin riot 一個月之後 20 put 都有0.6 premium 現價33
小注試下
接貨後SC再跌咪GG
long side贏梗既,就無人short俾你
記得之前有一排係200 IV, 依家算少左
但都好和味

仲有HUT 都好正,Monthly ATM put 好肥
short covered本身咪對沖
Tqqq leap short put=free money
佢地唔會聽得明你講既野 慳返啖氣
同cctoy班溫室花一樣
qqq long call?
明白 thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞